Toch liever studeren

Geschreven door:

Philip Lafeber

Het was de laatste lichting en ik werd gekeurd. Of ik het ok vond om eventueel officier te worden of missies in het buitenland te doen voor Navo of VN? Ja hoor, ik vond het wel spannend. In die tijd wilde ik luchtverkeersleider worden. Ik heb me laten keuren op Gilze-Rijen maar kwam helaas niet door.

Toen kwam de oproepbrief, voor een legeronderdeel in het oosten van Nederland. Het spannende was er van af. Je kon de dienstplicht uitstellen door te studeren, maar voor mij zou dat afstel betekenen omdat ik bij de laatste lichting behoorde. Dus dat was dan toch dubbel winst. Ik was nu “buitengewoon dienstplichtig”.

In die tijd waren veel mensen actief in de protestbewegingen tegen de komst van nucleaire wapens in Nederland. Ik kwam uit een gezin dat hier helemaal niet mee bezig was. We zagen het wel maar deden er niks mee. Ik vond de protestplaatjes wel komisch. Ik had weinig begrip van waar het over ging.

Nu zie ik hoe zeer dienstplicht wel wat goeds had kunnen betekenen voor dit eigenwijze boekenwurmpje. Het zou niet leuk zijn, maar dat had ik misschien wel net nodig. Ik heb sindsdien veel respect voor de doeners, de durvers, de mensen die hun leven in de waagschaal leggen voor mijn vrijheid.Ik ben er ook niet zo trots op dat wij niet voor veiligheid zijn gaan staan. Hoe dom kan je zijn dat je het nucleaire arsenaal wil uitbreiden en verspreiden over de wereld? Hoe arrogant en kortzichtig dat je dit als regering toch gewoon doorzet.

Wat ik nog kan doen is die vrijheid zo goed mogelijk benutten en uit te dragen naar de nieuwe generatie. Ik geef les en de leerlingen hebben geen idee van de nucleaire ramp die bijna plaatsvond tijdens de Koude Oorlog rondom Cuba. Wanneer het ter sprake komt, bespreek ik het graag met ze.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes