Toch liever studeren

Geschreven door:

Philip Lafeber

Het was de laatste lichting en ik werd gekeurd. Of ik het ok vond om eventueel officier te worden of missies in het buitenland te doen voor Navo of VN? Ja hoor, ik vond het wel spannend. In die tijd wilde ik luchtverkeersleider worden. Ik heb me laten keuren op Gilze-Rijen maar kwam helaas niet door.

Toen kwam de oproepbrief, voor een legeronderdeel in het oosten van Nederland. Het spannende was er van af. Je kon de dienstplicht uitstellen door te studeren, maar voor mij zou dat afstel betekenen omdat ik bij de laatste lichting behoorde. Dus dat was dan toch dubbel winst. Ik was nu “buitengewoon dienstplichtig”.

In die tijd waren veel mensen actief in de protestbewegingen tegen de komst van nucleaire wapens in Nederland. Ik kwam uit een gezin dat hier helemaal niet mee bezig was. We zagen het wel maar deden er niks mee. Ik vond de protestplaatjes wel komisch. Ik had weinig begrip van waar het over ging.

Nu zie ik hoe zeer dienstplicht wel wat goeds had kunnen betekenen voor dit eigenwijze boekenwurmpje. Het zou niet leuk zijn, maar dat had ik misschien wel net nodig. Ik heb sindsdien veel respect voor de doeners, de durvers, de mensen die hun leven in de waagschaal leggen voor mijn vrijheid.Ik ben er ook niet zo trots op dat wij niet voor veiligheid zijn gaan staan. Hoe dom kan je zijn dat je het nucleaire arsenaal wil uitbreiden en verspreiden over de wereld? Hoe arrogant en kortzichtig dat je dit als regering toch gewoon doorzet.

Wat ik nog kan doen is die vrijheid zo goed mogelijk benutten en uit te dragen naar de nieuwe generatie. Ik geef les en de leerlingen hebben geen idee van de nucleaire ramp die bijna plaatsvond tijdens de Koude Oorlog rondom Cuba. Wanneer het ter sprake komt, bespreek ik het graag met ze.

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes