Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geschreven door:

Rasch T.A.

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo’n grote bom zou vallen ook wij de klos zouden zijn. Na mijn schooltijd opgeroepen voor militaire dienst 79-1. Opgeroepen te Bergen op Zoom op de rijschool voor de 3 tonners een 328. Na deze opleiding naar Havelte, de Johannes Post kazerne, hier werd op 01 maart 1979 de 129 afd. VA opgericht, ik kwam bij de stafbatterij en deed daar allerlei diensten van de administratie, de wapenkamer tot het Benzine Olie en Smeermiddelen hok alsmede fourier. Waar ik al snel achter kwam was dat wij toch wel bij een speciale afdeling werkten die net was opgericht namelijk op 01 maart 1979. Zelf kwam ik begin maart 1979 bij deze afdeling. De Lance raketten van de A en de B batterij konden namelijk ook met een nucleaire kop worden uitgerust. Deze lagen opgeslagen in Darp vlakbij Havelte. De A en B batterij gingen naar Kreta om te oefenen omdat deze raketten circa 100 km ver konden schieten. In ons gebouw zat ook KL 8 die ter ondersteuning van de Amerikanen waren in Darp. de Amerikanen vormden daar de binnenste ring.

Altijd als wij op oefening gingen hadden wij de van Heutsz als bewaking om ons heen. In Brabant alsook naar Duitsland.. In Duitsland op oefening gedurende 3 weken naar de Luneberger Heide tegen de Oost Duitse Grens bij bergen Hohne. Zelf draaide ik de bardienst dus hoefde ook niet mee op oefening, maar we moesten wel het lege kamp bewaken. Dat ging mij niet goed af, Op een dag stond mijn geweer tegen een boom en een generaal kwam langs tezamen met een Russische hoge officier. Dat waren natuurlijk minpunten de de Russische Generaal zal wel wat gedacht hebben. In januari 1980 kregen wij toch nog de Site wacht toegewezen wat inhield dat je bij Darp, de atoombunker, de wacht moest houden in een continue dienst. Zelf werd ik MAG schutter en mocht ik met een machinegeweer lopen en een maat met twee kisten munitie erachteraan. Afgezwaaid eind februari 1980. Toen direct aan het werk en kwam op een touringcar te rijden. Eerst dichtbij maar al gauw verder weg. Zo kreeg ik in mei 1982 mijn eerste rit naar het buitenland. Het was een school uit Schagen en die gingen naar Berlijn. Bij Checkpoint Alfa bij Helmstedt werden alle paspoorten in beslag genomen en bekeken in een kantoor. Ondertussen werd de bus van alle kanten bekeken met honden en spiegels en moesten alle luiken open. Na ongeveer 1½ uur kwamen de paspoorten retour en werden ze 1 voor 1 afgeroepen. Niet lachen was het devies want dan duurde het nog langer. Door het stille Oost Duitsland mocht je niet afwijken van de hoofdweg en uiteindelijk bij Checkpoint Bravo West Berlijn  in. Wederom controle maar zeker niet zo zwaar als bij Helmstedt. Tijden de 5 daagse reis moesten we ook naar Oost Berlijn via checkpoint Charlie. Hier wederom de formaliteiten alvorens we door mochten. Wat me daar opviel was de enorme armoede, de gebouwen die de kogelgaten nog hadden end e enorme stilte omdat er vrijwel geen auto’s reden. We gingen naar de Fernsehturm, het gebouw van Oost Berlijn, wat natuurlijk ook een spionage toren was, maar dat wist ik toen nog niet. Uiteindelijk van West Berlijn via Oost Duitsland weer naar West Duitsland en ik moet zeggen ik was blij dat ik weer in het westen was. Het was wel zeer drukkend achter de grens. Later heb ik nog veel aan grenzen van het Oostblok gestaan van Travemunde tot aan de Dreisesselberg in het Beierse Woud waar de Tsjechische grens was en waar circa 15 kilometer van de grens af al bordjes stonden verboden voor Amerikanen. Uiteindelijk in 1989 met verbazing staan kijken hoe de grens viel, dat had ik nooit verwacht in zo’n korte tijd.

Dit zijn mijn herinneringen aan de Koude Oorlog.

 

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes