Protestgeneratie en IJzeren Gordijn

Geschreven door:

Ronald Noppers

Geboren in 1962, ben ik een kind van de Koude Oorlog. Te jong voor de flower power, maar wel beïnvloed door de jaren 60 en 70. In 1981 verhuisde ik voor mijn studie Duitse Taal- en Letterkunde naar Groningen. Daar kwam ik in contact met de kraakbeweging. Ik droeg iconische buttons, zoals Atoomenergie – Nee bedankt, en ging protesteren tegen Kalkar. Vanzelfsprekend protesteerde ik in Amsterdam (1981) en Den Haag (1983), maar dat ging me niet ver genoeg. In Groningen hadden we een radicale, anarchistische groep die bezig was met het voorbereiden van een inbraak in de bunker van Veenhuizen om geheime documentatie van defensie in ons bezit te krijgen. Mijn twee broers en ik waren hier nauw bij betrokken. De operatie moest echter afgeblazen worden, omdat de BVD er lucht van gekregen had en een voorbereidende bijeenkomst op de anarchistische camping in Appelscha afgeluisterd had.

Ik heb die bijeenkomst in Appelscha gemist, omdat ik voor mijn studie Duits op dat moment – het is november 1983 – deelnam aan een drieweekse studiereis van het Goethe Institut, rond het thema Deutschland Ost und West. Een internationaal samengestelde groep studenten bezocht vanuit Göttingen het IJzeren Gordijn, inclusief een rondreis door de DDR. Een van de deelnemers was Erik de Graaf die me in 1987 kennis liet maken met het werk van de Oostduitse fotograaf, Harald Hauswald. Erik had de foto’s illegaal verkregen. Vanuit de studentenvereniging Grimm und Kluge in Groningen hebben we bij de USVA de fototentoonstelling ‘Oostberlijn. De andere kant van een stad’ georganiseerd.

Voor mij was de DDR bekend terrein. Als voorbereiding op mijn studie heb ik van 1981 tot 1983 deelgenomen aan zomerkampen van de Ökomenischer Jugenddienst, vanuit de protestantse kerken in Oost-Duitsland. Dit was een van de weinige plekken voor jongeren uit de DDR om in contact te komen met leeftijdsgenoten uit het kapitalistische buitenland. Voor mij was het een van de weinige mogelijkheden om achter het IJzeren Gordijn te kijken. De Oostduitse vredesbeweging Schwerter zu Pflugscharen is ontstaan vanuit de kerken. Veel van mijn Oostduitse vrienden waren nauw betrokken bij de vredesbeweging. Met enige regelmaat bezocht ik Berlijn, zowel Oost- als West-Berlijn.

Als ik terugkijk op de jaren 80, dan zie ik dat de Koude Oorlog een grote invloed op mij gehad heeft. Ik maakte deel uit van de protestgeneratie en stond op het randje van radicale actie. Het was een deprimerende en bedreigende tijd: No Future, No Nukes, de dreiging van een kernoorlog. Mijn studietijd heeft mij echter ook mijn grenzen doen verleggen door over het IJzeren Gordijn heen te gaan, de mensen en het systeem aldaar te leren kennen. Bovenal heb ik mezelf leren kennen. En ik heb Babs, mijn vrouw, leren kennen tijdens onze gemeenschappelijke studie Duits. Nu zo’n 40 jaar geleden. In alle opzichten hebben de jaren 80 mijn leven bepaald.

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes