Als dienstplichtige bij de Militaire Inlichtingendienst tijdens de koude oorlog

Geschreven door:

Peter JLM Bernink

Mijn vader en moeder waren beide lid van de BB, de burger bescherming. Ze vertelden er niet veel over. Het enige wat ik zag was dat blauwe overalls aantrokken en dan de avond wegbleven. Dit is mijn vroegste herinnering aan de koude oorlog.
Geboren in 1944 in Enschede op een zonnige dinsdagmiddag . Mijn vader en huisarts stonden buiten naar de Engelse bommenwerpers te kijken die overvlogen en nogal eens hun bommen te vroeg lieten vallen.
Terug naar de koude oorlog.
Ik merkte er weinig van. Gelukkige jeugd. Veilige omgeving. Lieve ouders. De vijand was ver weg.
Totdat er een brief op de mat viel.
Een oproep voor de militaire dienstplicht. Lichting 64-1. Ossendrecht. Hier werden de Russen tot vijanden gemaakt. Echte vijanden. Je zag ze niet maar ze waren er.
Waren Hongarije en Tjecho—Slowakije binnen gevallen, wilden raketten op Cuba installeren. Stalin was gevaarlijk.
Tijdens oefeningen als rekruut staken we de bajonet in de grond onder het uitroepen van ‘dood aan de Russen’.
Wat ik wilde tijdens de dienstplicht werd me gevraagd. Nu kende ik iemand die bij de MID ( Militaire Inlichtingen Dienst) had gezeten. Dat leek me wel wat.
Mijn diensttijd heb ik doorgebracht bij de MID 101 compagnie op de Van Haaftenkazerne in Apeldoorn.
Toen al , maar ook achteraf een mooie tijd.
De Russen waren overal. De koude oorlog leefde. De afdelingen van MID waren interessant. Je had de O&V (ondervragers en vertalers), de LUFI ( Lucht Foto Interpretatie), de SLO (Slag Orde die Russische tactieken op het slagveld bestudeerden) en de TIC( Technische Inlichtingen Coordinatie die Russische wapensystemen bestudeerden).
Ondertussen werd ons Russisch bijgebracht door een Poolse kolonel. Allemaal bloedserieus. Niet zo gek als je het huidige wereldbeeld ziet. We lazen de Pravda.
Toen ik afzwaaide kon ik me , zij het mondjesmaat, behelpen in het Russisch. Na een jaar, nadat ik in Amsterdam geneeskunde was gaan studeren was er weinig meer van over. Toen verdween ook de koude oorlog uit beeld. Heel even bij de val van de muur werd je weer herinnerd aan het ijzeren gordijn en de oorlog die bevroren leek.
De opwarming van de aarde heeft de bevroren oorlog ontdooit. Ze is terug

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes