Als dienstplichtige bij de Militaire Inlichtingendienst tijdens de koude oorlog

Geschreven door:

Peter JLM Bernink

Mijn vader en moeder waren beide lid van de BB, de burger bescherming. Ze vertelden er niet veel over. Het enige wat ik zag was dat blauwe overalls aantrokken en dan de avond wegbleven. Dit is mijn vroegste herinnering aan de koude oorlog.
Geboren in 1944 in Enschede op een zonnige dinsdagmiddag . Mijn vader en huisarts stonden buiten naar de Engelse bommenwerpers te kijken die overvlogen en nogal eens hun bommen te vroeg lieten vallen.
Terug naar de koude oorlog.
Ik merkte er weinig van. Gelukkige jeugd. Veilige omgeving. Lieve ouders. De vijand was ver weg.
Totdat er een brief op de mat viel.
Een oproep voor de militaire dienstplicht. Lichting 64-1. Ossendrecht. Hier werden de Russen tot vijanden gemaakt. Echte vijanden. Je zag ze niet maar ze waren er.
Waren Hongarije en Tjecho—Slowakije binnen gevallen, wilden raketten op Cuba installeren. Stalin was gevaarlijk.
Tijdens oefeningen als rekruut staken we de bajonet in de grond onder het uitroepen van ‘dood aan de Russen’.
Wat ik wilde tijdens de dienstplicht werd me gevraagd. Nu kende ik iemand die bij de MID ( Militaire Inlichtingen Dienst) had gezeten. Dat leek me wel wat.
Mijn diensttijd heb ik doorgebracht bij de MID 101 compagnie op de Van Haaftenkazerne in Apeldoorn.
Toen al , maar ook achteraf een mooie tijd.
De Russen waren overal. De koude oorlog leefde. De afdelingen van MID waren interessant. Je had de O&V (ondervragers en vertalers), de LUFI ( Lucht Foto Interpretatie), de SLO (Slag Orde die Russische tactieken op het slagveld bestudeerden) en de TIC( Technische Inlichtingen Coordinatie die Russische wapensystemen bestudeerden).
Ondertussen werd ons Russisch bijgebracht door een Poolse kolonel. Allemaal bloedserieus. Niet zo gek als je het huidige wereldbeeld ziet. We lazen de Pravda.
Toen ik afzwaaide kon ik me , zij het mondjesmaat, behelpen in het Russisch. Na een jaar, nadat ik in Amsterdam geneeskunde was gaan studeren was er weinig meer van over. Toen verdween ook de koude oorlog uit beeld. Heel even bij de val van de muur werd je weer herinnerd aan het ijzeren gordijn en de oorlog die bevroren leek.
De opwarming van de aarde heeft de bevroren oorlog ontdooit. Ze is terug

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes