“Dit zijn potverdorie onze jongens…!”

Geschreven door:

Willem Dijkema

De volgende militaire eenheden moeten onmiddellijk opkomen voor de herhalingsoefening Donderslag 10”.

Het is donderdag 10 oktober 1979. Om 07:00 uur klinkt dit bericht op de radio en wordt regelmatig herhaald. Er volgt een lijst eenheden die mij niets zei. Ik was vijftien maanden afgezwaaid als dienstplichtig ‘tijdelijk reserve tweede-luitenant’ na een jaar te hebben gediend in 41-Tankbataljon ‘aan het front’ bij de Oost-Duitse grens in Bergen-Hohne. Tot welke eenheid ik ’nu’ behoorde was mij niet bekend…

‘Donderslag’ moest bij de NATO-top aantonen dat reserve-eenheden (in dit geval 1500 man) binnen 24 uur paraat konden zijn voor inzet aan het ‘oostfront’. V.w.b. het Nederlandse leger waren er in die tijd ‘ernstige’ twijfels gezien het ‘langharig tuig’ waaruit de reservisten zouden bestaan…

Onder het motto ‘het zal wel’ ging ik gewoontegetrouw naar mijn werk. Om 08:30 uur wordt er door mijn vrouw gebeld naar mijn kantoor. “Ik heb zojuist een aangetekend telegram ontvangen van een militaire motorordonnans: Je moet onmiddellijk opkomen voor een oefening; in uniform!”. Ik vertel dit aan mijn baas en hij zegt zonder blikken of blozen: “Wegwezen Willem, wegwezen!”.

Dus ik naar huis, spullen opzoeken, uniform aan en de rest in de bekende plunjebaal. Het telegram zou mij ‘vrij reizen’ bieden in het openbaar vervoer. Op weg naar de bus kwam ik langs een bouwplaats. De bouwvakkers scandeerden al ‘lachend / honend’: ”Donderslaggie…, Donderslaggie…!”. De buschauffeur knikte meteen en zei: “Ga maar zitten hoor, succes!”. Aangekomen bij station Zwolle zag ik enkele ‘burgers’ zeulen met een plunjebaal; blijkbaar geen officieren maar ook opgeroepen voor deze oefening.

Ik ging netjes in de rij staan voor de balie, wachtend tot ik aan de beurt was. “Goede morgen! Ik kan vrij reizen op vertoon van dit telegram”. Achter de balie zit een jong meisje. Ze zegt “Dat is mij niet bekend meneer!”. Plotseling wordt ik, met plunjebaal en al, aan de kant geduwd door een hele stevige / kordate Zwolse dame die achter mij stond. Ze begint in plat Zwols te ‘schreeuwen’ tegen het meisje: “Waarom weet je dat niet???”. “Waar is je baas, je baas NU!”. “Wat een schande! Dit zijn potverdorie onze jongens die ons land moeten verdedigen!”. Het meisje wordt lijkbleek. Even later verschijnt haar baas die excuses maakt: “Sorry, sorry, gaat u maar hoor!”. Ik bedank de vrouw die nog maar nauwelijks bedaard is en vertrek naar het mobiliteitscomplex.

Daar aangekomen blijk ik de eerste officier te zijn van mijn eenheid / peloton. Één soldaat / chauffeur is er ook al: Een bekende van mijn voormalige peloton in Duitsland zit nu wéér bij ‘mij’! Samen gaan we onze voertuigen, radio’s e.d. uit de ‘mottenballen’ ‘verzamelen’. De daar aanwezige ‘burgers’ zijn blij eindelijk hun zorgvuldig geconserveerde spullen een keer te kunnen uitreiken! Intussen komen meer ‘oude bekenden’ binnendruppelen; een soort reünie… Onze colonne voor vertrek richting Duitsland stond keurig op tijd op de juiste locatie gereed voor vertrek! Aangekomen op een nieuwe ‘tussenlocatie’ op de Veluwe werden ook wij uitgebreid geïnspecteerd door de NATO-top op daadwerkelijke inzetbaarheid. Na twee dagen de hele handel weer ingeleverd en terug in de burgermaatschappij!

Het geheel van Donderslag 10 verraste de NATO-top in positieve zin, ook door met name de opkomst van maar liefst 82%!

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes