“Vrede wil iedereen, NAVO zorgt er voor”

Geschreven door:

Geert Kingma

Geboren naast Vliegbasis Leeuwarden, een groot deel van mijn jeugd op korte afstand van Vliegbasis Volkel gewoond, mijn eerste studentenkamertje direct onder startbaan van Vliegbasis Soesterberg.

Mijn eerste nacht in mijn studentenkamer in 1987 kan ik mij nog goed heugen. In alle vroegte stegen met donderend geraas twee F-15’s op van Soesterberg, voor mijn gevoel vlogen ze dóór mijn kamer en ik zat rechtop in mijn bed. En dat zou niet de laatste keer zijn. Ook op vakantie in Duitsland: straaljagers! Ik herinner mij een vakantie begin jaren ’80 op een camping bovenop een berg in Duitsland, waar de vliegtuigen zo laag overkwamen, dat je de piloot letterlijk in zijn cockpit zag zitten. Vooral de F-4 Phantom was een enorme herriemaker. Niet alle campinggasten konden dit waarderen, maar ik vond het prachtig. Het rommelende geluid van straaljagers in de verte was (en is) voor mij hét geluid van de Koude Oorlog. Het geluid wat toen alom aanwezig was, is tegenwoordig een bijzonderheid en levert meestal direct nieuwsberichten en (uiteraard) klachten op.

Angst en onzekerheid was er ook. Dat begon bij mij eind jaren ’70. Neutronenbommen, kruisraketten, een vredesposter in de klas en later ook films als The Day After en Threads, het zette je aan het denken over wat er zou kunnen gebeuren. Ik herinner mij nog levendig een droom die ik had toen ik een jaar of 10 oud was. Uit het grasveld naast het schoolplein kwam, na het openschuiven van een groot luik, opeens een enorme raket tevoorschijn, klaar om te worden afgeschoten richting, naar ik aanneem, de Sovjet-Unie. Alle schoolkinderen stonden in paniek gillend naar de raket te kijken, de oorlog zou nú losbarsten. En toen werd ik wakker….

Toch dreef deze laatste ervaring mij niet in de armen van de vredesbeweging. Integendeel, ik werd in de jaren ’80 een trouw bezoeker van de open dagen van de Luchtmacht, Marine en Landmacht. Niet een peace-teken sierde mijn kamer, maar een pro-NAVO sticker. “Vrede wil iedereen, NAVO zorgt er voor” stond erop en daar was ik het hartgrondig mee eens!

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes