“Vrede wil iedereen, NAVO zorgt er voor”

Geschreven door:

Geert Kingma

Geboren naast Vliegbasis Leeuwarden, een groot deel van mijn jeugd op korte afstand van Vliegbasis Volkel gewoond, mijn eerste studentenkamertje direct onder startbaan van Vliegbasis Soesterberg.

Mijn eerste nacht in mijn studentenkamer in 1987 kan ik mij nog goed heugen. In alle vroegte stegen met donderend geraas twee F-15’s op van Soesterberg, voor mijn gevoel vlogen ze dóór mijn kamer en ik zat rechtop in mijn bed. En dat zou niet de laatste keer zijn. Ook op vakantie in Duitsland: straaljagers! Ik herinner mij een vakantie begin jaren ’80 op een camping bovenop een berg in Duitsland, waar de vliegtuigen zo laag overkwamen, dat je de piloot letterlijk in zijn cockpit zag zitten. Vooral de F-4 Phantom was een enorme herriemaker. Niet alle campinggasten konden dit waarderen, maar ik vond het prachtig. Het rommelende geluid van straaljagers in de verte was (en is) voor mij hét geluid van de Koude Oorlog. Het geluid wat toen alom aanwezig was, is tegenwoordig een bijzonderheid en levert meestal direct nieuwsberichten en (uiteraard) klachten op.

Angst en onzekerheid was er ook. Dat begon bij mij eind jaren ’70. Neutronenbommen, kruisraketten, een vredesposter in de klas en later ook films als The Day After en Threads, het zette je aan het denken over wat er zou kunnen gebeuren. Ik herinner mij nog levendig een droom die ik had toen ik een jaar of 10 oud was. Uit het grasveld naast het schoolplein kwam, na het openschuiven van een groot luik, opeens een enorme raket tevoorschijn, klaar om te worden afgeschoten richting, naar ik aanneem, de Sovjet-Unie. Alle schoolkinderen stonden in paniek gillend naar de raket te kijken, de oorlog zou nú losbarsten. En toen werd ik wakker….

Toch dreef deze laatste ervaring mij niet in de armen van de vredesbeweging. Integendeel, ik werd in de jaren ’80 een trouw bezoeker van de open dagen van de Luchtmacht, Marine en Landmacht. Niet een peace-teken sierde mijn kamer, maar een pro-NAVO sticker. “Vrede wil iedereen, NAVO zorgt er voor” stond erop en daar was ik het hartgrondig mee eens!

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes