De B.B (Bescherming Bevolking) in Goirle (N.Br)

Geschreven door:

Martin van Dijk

Ik was een kind van 9 à 10 jaar oud en deze Cuba crises (oktober1962) kwam erg dichtbij toen mijn vader blokhoofd van de B.B. (Bescherming Bevolking) werd in Goirle. Een dorp van toen ongeveer 10.000 inwoners, gelegen tussen Tilburg en de Belgische grens. Deze Cuba crises maakte me erg bang. Deze angst was bij mij erg groot en domineerde mijn leven destijds.

Dit werd nog meer aangewakkerd toen mijn vader een zwarte bakelieten telefoon, zonder draaischijf, op zijn bureau kreeg die met een grote batterij verbonden was. Of deze radiografisch verbonden was of anderszins weet ik niet. Deze moest dienstdoen, ook als de (lokale) elektriciteit/telefoonverkeer uitviel, om alle blokhoofden van de B.B. (Bescherming Bevolking) te waarschuwen om in actie te komen.  Af en toe ging deze telefoon als oefening. Nog nooit zo’n hard en angstaanjagend gerinkel gehoord.

Daarbij werd er in ons dorp ‘Vrouwen één op vijf’ opgericht waarbij mijn moeder één van de mede-initiatiefnemers was met andere vrouwen uit het dorp. Of dit een burgerinitiatief was of van de Gemeente, weet ik helaas niet.

‘Vrouwen één op vijf’ hield in om vijf (huis)vrouwen te informeren over wat te doen bij oorlog om thuis een veilige situatie/schuilplaats te creëren met voldoende proviand, draagbare radio, voldoende kaarsen, lucifers etc. Één van de vijf vrouwen die voorgelicht werden omtrent de oorlogsdreiging en maatregelen moesten deze informatie doorgeven aan weer vijf andere (huis)vrouwen, om zo snel mogelijk deze informatie te verspreiden in het dorp.

Mijn vader stelde ons gezin een beetje gerust om te zeggen dat wij als gezin in een soort van schuilkelder onder het gemeentehuis terecht konden als deze crises zou uitbreiden met het eventuele vallen van een kernbom omdat hij blokhoofd van de plaatselijk B.B. was.

Er werden wekelijks B.B.-oefeningen gehouden in de plaatselijke huishoudschool met of zonder ondersteuning van de brandweer. Het leren doven van (fosfor-)branden, het ontruimen van hoge gebouwen van (gewonde) bewoners door ladder stellages die tegen de gevel werden gebouwd die als lift moest dienstdoen. Ik was één van de ’kinderen’ die werden gered uit dit 3 verdiepingen bestaande gebouw. Als kind zag ik dat alle ‘redderden’ (huisvaders) de taken serieus namen en vertrouwde hen volledig als ik via deze stellage, horizontaal liggend, op een brancard naar beneden werd getransporteerd. De meest B.B.-ers waren tevens ook gediplomeerde E.H.B.O-ers.

Soms liep het fout toen een voor de sloop leegstaand en gereedgemaakte huis voor ongehuwde moeders als B.B.-oefenproject werd gebruikt met een groot vuur op de oprit. Alle “B.B.-registers” werden opengetrokken. Ook hier was ik als 9-jarige bij. Er was vergeten om de buurtbewoners en hulpverleningsinstanties in de regio te waarschuwen. Deze B.B.-oefening liep uit tot uit een totale consternatie van  buurtbewoners in grote paniek en met aanstuivende hulpverleners uit de buurt.

Het was een angstige tijd die zich in 2022/23 in verband met de oorlog in de Ukraine helaas weer herhaald.

Verhalen

“En dan werd het rolletje in beslag genomen”

De Defensiehaven door kinderogen Ik kan mij nog herinneren dat toen na de tweede wereld oorlog weer op de markt van Arnhem woonden, er geoefend werd met zoeklichten. Dan stonden er grote schijnwerpers op de markt opgesteld en die schenen dan de lucht in....

14 maanden van leren tot lummelen

In Juli 1986 mocht ik opkomen bij de Frederik Hendrik Kazerne om de opleiding LaRo chauffeur te volgen. Ik had al een rijbewijs terwijl andere die de opleiding vrachtwagen kregen helemaal niets hadden. De bizarre organisatie van de Landmacht. Status Quo had een...

Bij de stuw in Olst en nog wat verder

Komend uit militaire dienst, bij de Koninklijke Marine, heb ik van 18 oktober 1954 tot 1 oktober 1955 gewerkt bij de Dienst Speciale Werken van Rijkswaterstaat. Deze dienst was belast met het onderhoud en de bediening van het caisson dat het sluitstuk vormde van de...

Ik ga daar echt niet onder de grond zitten!

Ik werkte vanaf 1971 bij de Rijksluchtvaartdienst. Deze dienst was onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie gaf ook een maandblad uit. In 1984 verscheen daarin een oproep voor mensen die geïnteresseerd waren in een functie voor het...

De kameraadschap was groot

In januari 1985 kwam ik “voor mijn nummer op” in Ossendrecht. Opleiding Landroverchauffeur. Na twee maanden naar Hollandsche Rading om voor gewondenverzorger, ofwel hospik opgeleid te worden. In mei naar 103 Verkenningsbataljon in Seedorf op de Noordduitse...

Huzaar in Duitsland

In april 1963 vertrok ik op Koninginnedag met het 103e Verkenningsbataljon naar Duitsland. We werden gelegerd in kamp Bergen Hohne, het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Joodse mensen hoefden trouwens niet mee als ze niet wilden. Het station bestond uit...

Atoomwapens in ‘T Harde

Ik zat bij de 425 cie.van Heutzs. Samen met de hier gelegerde Amerikaanse soldaten moesten we in 't Harde atoomwapens bewaken (die er volgens de regering niet lagen maar een publiek geheim vertelde anders). Het beheer van de wapens, nucleaire artilleriegranaten en...

Nooit enige Oostblok dreiging gemerkt

In 1980 kreeg ik mijn oproep om als dienstplichtige mijn land te dienen. Kort voor de opkomst in november, kreeg ik te horen dat ik zou worden opgeleid tot dienstplichtig onder-officier en dat mijn diensttijd met 2 maanden verlengd zou worden. Enfin, ben gegaan....

Koffie in plaats van oefenen

Omdat ik voor de marine was afgekeurd werd ik ingedeeld bij de BB. Dit was overigens niet op vrijwillige basis maar viel onder de dienstplicht. Er werd mij een grijs uniform verstrekt met een helm van het model dat men in de eerste Wereldoorlog gebruikte. Ik werd...

Mijn diensttijd bij de huzaren van boreel 1978-1980

Ik, peter sluimer , ben van lichting 78-6 en heb gediend bij 42 Zelfstandig Verkennings Eskadron van de huzaren van Boreel. Wij waren de oren en ogen van de brigade. Wij moesten opereren op de Duitse laagvlakte. Klopt wat hier veel wordt geschreven. De Russen dat...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes