De B.B (Bescherming Bevolking) in Goirle (N.Br)

Geschreven door:

Martin van Dijk

Ik was een kind van 9 à 10 jaar oud en deze Cuba crises (oktober1962) kwam erg dichtbij toen mijn vader blokhoofd van de B.B. (Bescherming Bevolking) werd in Goirle. Een dorp van toen ongeveer 10.000 inwoners, gelegen tussen Tilburg en de Belgische grens. Deze Cuba crises maakte me erg bang. Deze angst was bij mij erg groot en domineerde mijn leven destijds.

Dit werd nog meer aangewakkerd toen mijn vader een zwarte bakelieten telefoon, zonder draaischijf, op zijn bureau kreeg die met een grote batterij verbonden was. Of deze radiografisch verbonden was of anderszins weet ik niet. Deze moest dienstdoen, ook als de (lokale) elektriciteit/telefoonverkeer uitviel, om alle blokhoofden van de B.B. (Bescherming Bevolking) te waarschuwen om in actie te komen.  Af en toe ging deze telefoon als oefening. Nog nooit zo’n hard en angstaanjagend gerinkel gehoord.

Daarbij werd er in ons dorp ‘Vrouwen één op vijf’ opgericht waarbij mijn moeder één van de mede-initiatiefnemers was met andere vrouwen uit het dorp. Of dit een burgerinitiatief was of van de Gemeente, weet ik helaas niet.

‘Vrouwen één op vijf’ hield in om vijf (huis)vrouwen te informeren over wat te doen bij oorlog om thuis een veilige situatie/schuilplaats te creëren met voldoende proviand, draagbare radio, voldoende kaarsen, lucifers etc. Één van de vijf vrouwen die voorgelicht werden omtrent de oorlogsdreiging en maatregelen moesten deze informatie doorgeven aan weer vijf andere (huis)vrouwen, om zo snel mogelijk deze informatie te verspreiden in het dorp.

Mijn vader stelde ons gezin een beetje gerust om te zeggen dat wij als gezin in een soort van schuilkelder onder het gemeentehuis terecht konden als deze crises zou uitbreiden met het eventuele vallen van een kernbom omdat hij blokhoofd van de plaatselijk B.B. was.

Er werden wekelijks B.B.-oefeningen gehouden in de plaatselijke huishoudschool met of zonder ondersteuning van de brandweer. Het leren doven van (fosfor-)branden, het ontruimen van hoge gebouwen van (gewonde) bewoners door ladder stellages die tegen de gevel werden gebouwd die als lift moest dienstdoen. Ik was één van de ’kinderen’ die werden gered uit dit 3 verdiepingen bestaande gebouw. Als kind zag ik dat alle ‘redderden’ (huisvaders) de taken serieus namen en vertrouwde hen volledig als ik via deze stellage, horizontaal liggend, op een brancard naar beneden werd getransporteerd. De meest B.B.-ers waren tevens ook gediplomeerde E.H.B.O-ers.

Soms liep het fout toen een voor de sloop leegstaand en gereedgemaakte huis voor ongehuwde moeders als B.B.-oefenproject werd gebruikt met een groot vuur op de oprit. Alle “B.B.-registers” werden opengetrokken. Ook hier was ik als 9-jarige bij. Er was vergeten om de buurtbewoners en hulpverleningsinstanties in de regio te waarschuwen. Deze B.B.-oefening liep uit tot uit een totale consternatie van  buurtbewoners in grote paniek en met aanstuivende hulpverleners uit de buurt.

Het was een angstige tijd die zich in 2022/23 in verband met de oorlog in de Ukraine helaas weer herhaald.

Verhalen

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes