Pion in geo politiek schaakspel

Geschreven door:

André Muller

In de koude oorlog bevond ik mij in de winter van 1982 in een donkere kuil in de Noord Duitse laagvlakte mijn helm in mijn hand met daarin een paar gekookte aardappelen. Een kaarsje gaf nog enig licht zodat ik de binten net kon onderscheiden.
De majoor die ik net had afgezet bij het kamp na een hele dag inspecties van de troepen liep mij als een haas vooruit richting de fourage tent. Hij kaapte daar net de laatste restjes weg terwijl het de gouden regel is dat soldaten voor de officieren gevoed moeten worden. Ik zag de smeerlap het laatste lapje vlees en groenten eten.

Dat deze 11e december ook net mijn verjaardag was maakte de stemming er niet beter op. In de kuil was het inmiddels minus 12 graden onder nul geworden.

Mijn actieve deelname aan de koude oorlog begon met het ontvangst van een zwarte baret tijdens mijn opleiding. Toen wist ik direct dat de rapen gaar waren. Die baret met zijn insigne van het 103e pantser verkenningsbataljon was een ticket naar de barre uitgestrekte Noord Duitse laagvlakte waar legereenheden van verschillende nationaliteiten zich hebben verzameld om een ongekende invasiemacht te kunnen weerstaan.

De taak van ons bataljon bestond uit het vertragen van de Warschaupact troepen zodat er tijd gewonnen werd om de Yanks met al hun materieel en manschappen naar ons continent over te laten komen.

Als dienstplichtige gelegerd in Seedorf hadden wij als post tieners geen idee dat wij pionnen waren van een geo-politiek schaakspel. Het enige wat ons bezig hield was de jaloezie jegens burgers omdat wij dat in onze hoedanigheid niet konden zijn en gebukt gingen aan de eisen die ons onvrijwillig werden opgelegd.

Tussen de vele oefeningen door en onder de knoet van een ijzeren discipline waren de enige lichtpuntjes de disco bezoeken waar plattelandsdochters zich vergaapten aan de veel hippere Nederlandse stadsjongens.

Jaren later toen de militaire strategieën van het Warschaupact openbaar werden gemaakt, bleek dat bij een conflict de Noord Duitse laagvlakte direct met tactische kernwapens zou worden bestookt.
We hadden geen schijn van kans gehad.

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes