Pion in geo politiek schaakspel

Geschreven door:

André Muller

In de koude oorlog bevond ik mij in de winter van 1982 in een donkere kuil in de Noord Duitse laagvlakte mijn helm in mijn hand met daarin een paar gekookte aardappelen. Een kaarsje gaf nog enig licht zodat ik de binten net kon onderscheiden.
De majoor die ik net had afgezet bij het kamp na een hele dag inspecties van de troepen liep mij als een haas vooruit richting de fourage tent. Hij kaapte daar net de laatste restjes weg terwijl het de gouden regel is dat soldaten voor de officieren gevoed moeten worden. Ik zag de smeerlap het laatste lapje vlees en groenten eten.

Dat deze 11e december ook net mijn verjaardag was maakte de stemming er niet beter op. In de kuil was het inmiddels minus 12 graden onder nul geworden.

Mijn actieve deelname aan de koude oorlog begon met het ontvangst van een zwarte baret tijdens mijn opleiding. Toen wist ik direct dat de rapen gaar waren. Die baret met zijn insigne van het 103e pantser verkenningsbataljon was een ticket naar de barre uitgestrekte Noord Duitse laagvlakte waar legereenheden van verschillende nationaliteiten zich hebben verzameld om een ongekende invasiemacht te kunnen weerstaan.

De taak van ons bataljon bestond uit het vertragen van de Warschaupact troepen zodat er tijd gewonnen werd om de Yanks met al hun materieel en manschappen naar ons continent over te laten komen.

Als dienstplichtige gelegerd in Seedorf hadden wij als post tieners geen idee dat wij pionnen waren van een geo-politiek schaakspel. Het enige wat ons bezig hield was de jaloezie jegens burgers omdat wij dat in onze hoedanigheid niet konden zijn en gebukt gingen aan de eisen die ons onvrijwillig werden opgelegd.

Tussen de vele oefeningen door en onder de knoet van een ijzeren discipline waren de enige lichtpuntjes de disco bezoeken waar plattelandsdochters zich vergaapten aan de veel hippere Nederlandse stadsjongens.

Jaren later toen de militaire strategieën van het Warschaupact openbaar werden gemaakt, bleek dat bij een conflict de Noord Duitse laagvlakte direct met tactische kernwapens zou worden bestookt.
We hadden geen schijn van kans gehad.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes