DAF Jeep in de brand

Geschreven door:

Anoniem

Als dienstplichtig militair mocht (moest) ik in januari 1987 opkomen bij de Stoottroepen in Ermelo. Na een opleiding van 3 maanden, waarin we o.a. Russische tanks, vliegtuigen en voertuigen leerden herkennen werd ik boordschutter op een YPR. We gingen veel op oefening in Duitsland en we bewaakten de kernwapens met Amerikanen (zgn Site-wacht). ‘s Avonds ging ik veel sporten en af en toe een avondje uit in Harderwijk. Het was best leuk, maar ook wel erg saai.

Vooral een weekend wachtlopen vond ik verschrikkelijk. Tijdens de wachtronde over de kazerne in zo’n weekend zei de jongen met wie ik die ronde liep dat hij wist hoe je DAF Jeeps kon starten zonder sleutel. We zagen er bij de TD een paar staan en besloten het te proberen. Met behulp van zijn zakmes starte hij de DAF en ik deed hetzelfde bij een andere. Lachend crossten we over de parkeerplaats. Omdat we nogal verveeld waren botsten we voor de lol tegen elkaar. Het was dikke pret tot er uit zijn auto ineens een enorme steekvlam kwam. Ze stonden blijkbaar niet voor niets bij de TD. We probeerden het vuur te doven, maar dat lukte niet. We melden daarom via de portofoon dat we een brandend voertuig hadden aangetroffen en iemand hadden zie wegrennen. Hele kazerne in rep en roer, brandweer er bij, marechaussee erbij en de auto werd geblust. Na een verhoor door de MP mocht ik naar huis, na mij werd mijn partner in crime verhoord, maar inmiddels hadden ze zijn zakmes en routekaart in het autowrak gevonden. Het was dus duidelijk dat ons verhaal niet klopte. Ik werd dan ook bij mijn vriendin thuis van mijn bed gelicht en mocht met de MP mee naar Garderen. Koste me een nachtje cel en nadat ik voor de Krijgsraad was geweest (ik was toen al afgezwaaid) nog een flinke boete.

Nu een mooi verhaal op verjaardagen, maar toen de MP bij mijn schoonfamilue voor de deur stond was ik iets minder blij.

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes