Bang in bed

Geschreven door:

Anneliek

Het was het einde van de Koude Oorlog toen ik opgroeide. Maar de impact ervan was nog volop aanwezig. Ik werd geboren in 1970. Het besef van was dus marginaal. Mijn ouders hadden beiden nog levendige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Vooral aan overvliegende vliegtuigen. Die angst van mijn moeder kreeg ik goed mee. Steeds meer hoorde en besefte ik dat er een kille oorlog gaande was met Rusland. De Russen Komen, zag ik op plekken staan. Ik was niet direct bang voor de Russen. Maar wel voor een kernoorlog. Het was toch niet voor niets dat er onder het PTT gebouw in Utrecht een schuilkelder werd gebouwd. Zouden wij daar ook heen mogen, als het zo ver was? Zouden we het op tijd halen? En voor hoe lang zou hier dan eten zijn? En wat daarna. Mijn fantasie sloeg vaak op hol met nare beelden en rennende vluchtende mensen zonder te weten wat er daarna zou zijn en komen. Kon je leven na een kernbom? Ik wist het niet. Later kwamen er demonstraties tegen waarin mensen een kring sloten en elkaar vasthielden. Maar daar deden wij niet aan mee. Mijn gezin was gehoorzaam aan de overheid. Die wist wat nodig was en daar ging je niet tegenin. Maar ‘s avonds, als ik in bed lag…. dan werd ik bang van elk vliegtuig dat ik hoorde. Elke keer weer wist ik zeker dat dit geen vliegtuig was maar een kernbom die op ons af gezonden was. Hoe lang zou het duren voor ik dood was, wat zou ik voelen, hoe werkte dat eigenlijk allemaal? Ik wist het niet. Ik kroop ineen en hoorde het zoemende geluid naderbij komen. Er gingen geen alarmen af, niemand had het vast nog door. Ik was bang, zo bang. De bom zou vallen en ik wist niet wat ik eraan kon doen. Ik zuchtte verlicht als de zoem ook dit keer weer overvloog. Gelukkig, niet voor ons nu. Misschien ging deze wel verder of misschien was het gewoon een vliegtuig. Gorbatsjov was mijn held, enkel omdat hij mij weer rustig liet slapen. En nog steeds als ik dat zoemende geluid hoor, dan denk ik aan dat kleine meisje dat ik ben. Bang in bed.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes