Rijden daar verderop in die rode auto Vladimir en Iwan?

Geschreven door:

Rolf Sikkink

Mijn Persoonlijke Standaard Uitrusting (“PSU”) heb ik in de loop der jaren weggegeven, maar een aantal zaken heb ik – lichting 86-1 – gehouden: mijn militaire paspoort, handboek Soldaat, mijn herkenningsplaatje en de SOXMIS-kaart. De wat? Ja, de SOXMIS-kaart. Dat wat groot uitgevallen visitekaartje is wel mijn mooiste aandenken aan de Koude Oorlog: een instructie-kaartje met daarop een geel nummerbord van een burgerauto. Iedere militair in West-Duitsland had zo’n informatiekaart bij zich. Op de kaart prijkt de Sovjetvlag, een geheimzinnig cijfer en de tekst “SOVIET MILITARY MISSION-BAOR”.

In een auto met een dergelijke nummerplaat zaten verbindingsambtenaren van het Warschaupact. Zij hielden het reilen en zeilen in West-Duitsland in de gaten; op hun beurt deed NAVO-personeel precies hetzelfde aan de andere kant van de Muur, in Oost-Duitsland. Gewoon, om mogelijk wat wederzijds begrip te kweken, om de Koude Oorlog-spanning wat weg te nemen – of toch, of toch misschien om te spioneren?

Op de achterkant van SOXMIS-kaart staat de volgende instructie. Melding:
a. Plaats van tijd en waarneming
b. Kleur en merk voertuig
c. Kenteken
d. Aantal inzittenden en hun kleding (burgertenue-uniform)
e. Rijdt voertuig (in welke richting) of staat het stil
f. Activiteiten inzittenden (aantekeningen maken, fotograferen e.d.)”.
Onderaan het SOXMIS-kaartje staat een waarschuwing: “Belangrijk. Vertraging van uw melding vermindert de waarde van uw waarneming.”

Neen, Vladimir en Iwan heb ik nooit zien rijden, daar op de Noord-Duitse laagvlakte.

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes