Rijden daar verderop in die rode auto Vladimir en Iwan?

Geschreven door:

Rolf Sikkink

Mijn Persoonlijke Standaard Uitrusting (“PSU”) heb ik in de loop der jaren weggegeven, maar een aantal zaken heb ik – lichting 86-1 – gehouden: mijn militaire paspoort, handboek Soldaat, mijn herkenningsplaatje en de SOXMIS-kaart. De wat? Ja, de SOXMIS-kaart. Dat wat groot uitgevallen visitekaartje is wel mijn mooiste aandenken aan de Koude Oorlog: een instructie-kaartje met daarop een geel nummerbord van een burgerauto. Iedere militair in West-Duitsland had zo’n informatiekaart bij zich. Op de kaart prijkt de Sovjetvlag, een geheimzinnig cijfer en de tekst “SOVIET MILITARY MISSION-BAOR”.

In een auto met een dergelijke nummerplaat zaten verbindingsambtenaren van het Warschaupact. Zij hielden het reilen en zeilen in West-Duitsland in de gaten; op hun beurt deed NAVO-personeel precies hetzelfde aan de andere kant van de Muur, in Oost-Duitsland. Gewoon, om mogelijk wat wederzijds begrip te kweken, om de Koude Oorlog-spanning wat weg te nemen – of toch, of toch misschien om te spioneren?

Op de achterkant van SOXMIS-kaart staat de volgende instructie. Melding:
a. Plaats van tijd en waarneming
b. Kleur en merk voertuig
c. Kenteken
d. Aantal inzittenden en hun kleding (burgertenue-uniform)
e. Rijdt voertuig (in welke richting) of staat het stil
f. Activiteiten inzittenden (aantekeningen maken, fotograferen e.d.)”.
Onderaan het SOXMIS-kaartje staat een waarschuwing: “Belangrijk. Vertraging van uw melding vermindert de waarde van uw waarneming.”

Neen, Vladimir en Iwan heb ik nooit zien rijden, daar op de Noord-Duitse laagvlakte.

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes