Vier jaar in het Duitse Seedorf

Geschreven door:

Anoniem

Ik heb als KVV-er, kort verband vrijwilliger gediend. Het was een contract van vier jaar. Ma de opleiding kwam ik terecht bij de “parate hap” in de roemruchte kazerne Seedorf, grofweg een kilometer of 15 hemelsbreed ten noorden van de Autobahn A1 tussen Bremen en Hamburg.

In de loop der tijd bleek ik volslagen ongeschikt als militair. Zo was sport niet echt “mijn ding” en exerceren en op oefening gaan evenmin. Wat mij vooral bijbleef uit het begin van de zeventiger jaren was de kou op de Lüneburger Heide tijdens oefeningen; gespeelde oorlogen tussen Blauwland en Roodland. De goeien waren natuurlijk de militairen uit Blauwland.

Een keertje was er een uitje: zonder uniform met een gecharterde bus naar de DDR-grens reizen en daar de grens bekijken. We zagen wachttorens met wachten met automatische wapens, verrekijkers en tussen ons en die wachttorens lagen mijnenvelden en stonden hekken. De grenspalen van de DDR stonden aan “onze” kant, dus toen ben ik even op DDR gebied geweest. Ik vond het bezoek een rare ervaring.

Eens werd me in geuren en kleuren door de lokale vertegenwoordiger van de MIVD, de Militaire Inlichtingendienst, verteld over een spionerende Rus, compleet met trenchcoat en gleufhoed in de buurt van “ons” munitiecomplex. Die MIVDD-er had ook die vermomming. De werkelijkheid was weer eens meer onwerkelijk dan de gekste fantasie.

Het was trouwens geen slecht leven in Seedorf. Als militair was veel ontspanning beschikbaar: goedkope drank en sigaretten (iedereen rookte in die tijd), belastingvrije auto’s kon je kopen en het was mogelijk van alles te ondernemen: zo was er natuurlijk een schietclub, maar ook een manege, men kon leren zweefvliegen of een heus pilotenbrevet halen, parachutespringen, leren duiken, zeilen en wat dies meer zij, alles tegen gereduceerd tarief natuurlijk.

Jaren na mijn diensttijd vroeg eens iemand wat we daar in dat verre Seedorf deden, zo dag in, dag uit. Dan zei ik: “We wachtten op de Russen, maar die kwamen niet”. Behalve de hiervoor genoemde Rus dan.

En intussen verfden we veel, heel veel en dat deden we dan vooral op de vrachtwagens en jeeps die zodoende wel eens zwaarder konden wegen door alle verf dan het oorspronkelijke gewicht, maar zoals u begrijpt heb ik dat wat overdreven.

Verhalen

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes