Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Geschreven door:

P.J.M. (Nel) Winkelman

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van het commando luchtverdediging (CLV) van de Nederlandse luchtmacht. De KLD diende als een waarschuwingsdienst. Hierbij was de voornaamste taak het signaleren van laagvliegende vliegtuigen. De staf van de KLD bestond voor een klein gedeelte uit beroeps-, en dienstplichtig personeel. Het gros van de dienst bestond echter uit vrijwilligers en parttimers, die officieel onder het reservepersoneel vielen.

De bunker waar ik werkzaam was stond bekend als luchtwachtcentrum 5, kanaalweg achter het Vroesenpark. Het was een bovengrondse bunker die was opgedeeld in twee verdiepingen. De bovenste verdieping was een tribune waar de signalen vanuit het luchtruim werden doorgegeven aan de medewerkers die in direct contact stonden met de luchtwachttorens. Op de begane grond “kuil” waren de plotters bezig met het plaatsen van kleine ronde schijfjes op de kaart van Nederland. Door het plaatsen van de schijfjes kon je het verloop van de vliegtuigen zien.

Ondanks mijn werkzaamheden als gediplomeerd gezinsverzorgster in en rondom Rotterdam sprong ik eenmaal per week twee uur per avond in een legeruniform. Ik was, samen met een groep van ongeveer 40 vrouwen, bezig met het maken van een actueel overzicht van wat er zich in het Nederlandse luchtruim afspeelde. De aanwezigheid van vrouwen binnen de KLD was geen toeval. De vrouwen van de KLD werden begeleid door de luchtmacht vrouwenafdeling (Luva), waar constant vraag was naar vrouwelijk personeel. De reden voor deze vraag was de efficiënte en accurate werkwijze van vrouwen. Voor de twee uren die wij per week aanwezig waren kregen wij een vergoeding betaald van ongeveer een gulden. Wat er verder met de pensioenregelingen is gebeurd is voor mij nog steeds onbekend, ik heb dit geld nooit ontvangen.

De optie voor vrouwen om een actieve functie te vervullen binnen defensie wekte, in ieder geval bij mij, het vertrouwen op dat er ontwikkeling was in de emancipatie van vrouwen binnen militaire beroepen. Toen in 1964 de ontwikkelingen aan de radar mijn functie en de bunker overbodig maakten werden wij gevraagd door politie hoofdcommissaris Wouters met 7 dames en 50 heren in te treden als reserve bij de politie van Rotterdam. Hoewel dit niet mijn uiteindelijke pad is geworden kijk ik wel met trots terug op mijn dienst voor het vaderland.

Bijzondere herinneringen aan deze periode is de samenhorigheid die heerste onder de Luva. Regelmatig werden er activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse deelname aan de Nijmeegse vierdaagse waar wij in uniform in mee liepen. Een hoogtepunt was de rondvlucht in een Super Constellation vliegtuig boven het gebied van onze luchtwachtgroep die wij als dank voor onze diensten hebben gekregen van Prins Bernhard.

De bunker waar ik werkzaam was is in het jaar 2000 gesloopt omdat er ruimte nodig was voor bebouwing.

 

 

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Militaire dienst

Met 77/4 als datum opkomst, zat ik met mijn maten middenin de Koude Oorlog. Ik ben opgeleid tot reserve officier bij de infanterie. Als kind van een vader die dwangarbeid heeft moeten verrichten in NAZI Duitsland en vrijheid een heel groot goed was, was een...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes