Niet naar La Courtine (Fr.), maar naar Hohne (D.)

Geschreven door:

Kees Walter

Op 4 okt. 1960 moest ik opkomen voor de militaire dienst, als dienstplichtig militair. Ik werd opgeleid in Amersfoort, De Bosch (rijopleiding) en ’t Harde en werd wachtmeester van verkenningsbataljon Willem Alexander (meen ik). Ook kreeg ik een opleiding voor mortieren. Welke voertuigen we TOEN in ’t Harde hadden weet ik niet meer, waarschijnlijk een jeep of een kleine tank “cheffies”(?)

We zouden in najaar 1961 naar Frankrijk in La Courtine gaan voor een grote oefening. Maar plots werd het Hohne, een grote kazerne in Duitsland. In deze kazerne verbleven ook Engelsen. In colonne jeeps en andere voertuigen, vertrokken we naar Hohne, Hohne ligt vlak bij BergenBelsen. Ik ben toen nooit in Bergen Belsen geweest, later wel. Ik was kwartiermaker, dat betekende dat we bijvoorbeeld met de manschapen strozakken (als matras) gingen vullen. We kregen daar als voertuig oude halfrupsen uit de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werd de MUUR gebouwd, ik denk dat we daarom daar naar toe moesten. Achteraf gezien, wat wist je weinig.

Ik werd tot munitie onderofficier gebombardeerd, terwijl ik niets (heel weinig) van munitie afwist. Ik had nauwelijks een idee waar we zaten, ook had je geen informatie over het hoe en wat. Je ging gewoon en deed wat je gezegd werd. Geen radio en TV. En er waren toen zeker nog geen mobieltjes. Koude oorlog … ik wist er niets van. In ieder geval kan ik me er niets van herinneren. Het was toen ook zo’n andere tijd. We spraken over “boze Iwan”, gelukkig toen nooit ontmoet, maar….  nu, is ie er wel ! Het voelde toen niet als gevaarlijk! Wel was het heel vreemd: je was in Duitsland, reed daar in een militair voertuig, had een uniform aan …. dat voelde als “overwinnaars”, gek genoeg.

Foto kazerne Hohne is gegoocheld. Zelf heb ik geen enkele foto uit die tijd.

Verhalen

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes