Niet naar La Courtine (Fr.), maar naar Hohne (D.)

Geschreven door:

Kees Walter

Op 4 okt. 1960 moest ik opkomen voor de militaire dienst, als dienstplichtig militair. Ik werd opgeleid in Amersfoort, De Bosch (rijopleiding) en ’t Harde en werd wachtmeester van verkenningsbataljon Willem Alexander (meen ik). Ook kreeg ik een opleiding voor mortieren. Welke voertuigen we TOEN in ’t Harde hadden weet ik niet meer, waarschijnlijk een jeep of een kleine tank “cheffies”(?)

We zouden in najaar 1961 naar Frankrijk in La Courtine gaan voor een grote oefening. Maar plots werd het Hohne, een grote kazerne in Duitsland. In deze kazerne verbleven ook Engelsen. In colonne jeeps en andere voertuigen, vertrokken we naar Hohne, Hohne ligt vlak bij BergenBelsen. Ik ben toen nooit in Bergen Belsen geweest, later wel. Ik was kwartiermaker, dat betekende dat we bijvoorbeeld met de manschapen strozakken (als matras) gingen vullen. We kregen daar als voertuig oude halfrupsen uit de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werd de MUUR gebouwd, ik denk dat we daarom daar naar toe moesten. Achteraf gezien, wat wist je weinig.

Ik werd tot munitie onderofficier gebombardeerd, terwijl ik niets (heel weinig) van munitie afwist. Ik had nauwelijks een idee waar we zaten, ook had je geen informatie over het hoe en wat. Je ging gewoon en deed wat je gezegd werd. Geen radio en TV. En er waren toen zeker nog geen mobieltjes. Koude oorlog … ik wist er niets van. In ieder geval kan ik me er niets van herinneren. Het was toen ook zo’n andere tijd. We spraken over “boze Iwan”, gelukkig toen nooit ontmoet, maar….  nu, is ie er wel ! Het voelde toen niet als gevaarlijk! Wel was het heel vreemd: je was in Duitsland, reed daar in een militair voertuig, had een uniform aan …. dat voelde als “overwinnaars”, gek genoeg.

Foto kazerne Hohne is gegoocheld. Zelf heb ik geen enkele foto uit die tijd.

Verhalen

“En dan werd het rolletje in beslag genomen”

De Defensiehaven door kinderogen Ik kan mij nog herinneren dat toen na de tweede wereld oorlog weer op de markt van Arnhem woonden, er geoefend werd met zoeklichten. Dan stonden er grote schijnwerpers op de markt opgesteld en die schenen dan de lucht in....

14 maanden van leren tot lummelen

In Juli 1986 mocht ik opkomen bij de Frederik Hendrik Kazerne om de opleiding LaRo chauffeur te volgen. Ik had al een rijbewijs terwijl andere die de opleiding vrachtwagen kregen helemaal niets hadden. De bizarre organisatie van de Landmacht. Status Quo had een...

Bij de stuw in Olst en nog wat verder

Komend uit militaire dienst, bij de Koninklijke Marine, heb ik van 18 oktober 1954 tot 1 oktober 1955 gewerkt bij de Dienst Speciale Werken van Rijkswaterstaat. Deze dienst was belast met het onderhoud en de bediening van het caisson dat het sluitstuk vormde van de...

Ik ga daar echt niet onder de grond zitten!

Ik werkte vanaf 1971 bij de Rijksluchtvaartdienst. Deze dienst was onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie gaf ook een maandblad uit. In 1984 verscheen daarin een oproep voor mensen die geïnteresseerd waren in een functie voor het...

De kameraadschap was groot

In januari 1985 kwam ik “voor mijn nummer op” in Ossendrecht. Opleiding Landroverchauffeur. Na twee maanden naar Hollandsche Rading om voor gewondenverzorger, ofwel hospik opgeleid te worden. In mei naar 103 Verkenningsbataljon in Seedorf op de Noordduitse...

Huzaar in Duitsland

In april 1963 vertrok ik op Koninginnedag met het 103e Verkenningsbataljon naar Duitsland. We werden gelegerd in kamp Bergen Hohne, het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Joodse mensen hoefden trouwens niet mee als ze niet wilden. Het station bestond uit...

Atoomwapens in ‘T Harde

Ik zat bij de 425 cie.van Heutzs. Samen met de hier gelegerde Amerikaanse soldaten moesten we in 't Harde atoomwapens bewaken (die er volgens de regering niet lagen maar een publiek geheim vertelde anders). Het beheer van de wapens, nucleaire artilleriegranaten en...

Nooit enige Oostblok dreiging gemerkt

In 1980 kreeg ik mijn oproep om als dienstplichtige mijn land te dienen. Kort voor de opkomst in november, kreeg ik te horen dat ik zou worden opgeleid tot dienstplichtig onder-officier en dat mijn diensttijd met 2 maanden verlengd zou worden. Enfin, ben gegaan....

Koffie in plaats van oefenen

Omdat ik voor de marine was afgekeurd werd ik ingedeeld bij de BB. Dit was overigens niet op vrijwillige basis maar viel onder de dienstplicht. Er werd mij een grijs uniform verstrekt met een helm van het model dat men in de eerste Wereldoorlog gebruikte. Ik werd...

Mijn diensttijd bij de huzaren van boreel 1978-1980

Ik, peter sluimer , ben van lichting 78-6 en heb gediend bij 42 Zelfstandig Verkennings Eskadron van de huzaren van Boreel. Wij waren de oren en ogen van de brigade. Wij moesten opereren op de Duitse laagvlakte. Klopt wat hier veel wordt geschreven. De Russen dat...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes