Met de fiets in de eerste McDrive.

Geschreven door:

Eric Wie

Zomer 1988 ging ik studeren in Utrecht. In het studentenhuis hadden we het Utrechts Nieuwsblad en daarin las ik dat de eerste McDrive was heropend, niet ver van Utrecht. Hij was dus al een tijdje open geweest in 1987 maar ook weer gesloten omdat er te veel aanloop was, en de buren hadden daarover geklaagd. Nu was het weer open. Een echte Drive-thru, dat had ik natuurlijk nog nooit gezien. Ik kende dit magische fenomeen natuurlijk alleen uit films en series, net zo als een Drive-Inn bioscoop.

Ik besloot de volgende zaterdag vanuit Utrecht naar de McDrive in Huis ter Heide te fietsen om het zelf van dichtbij te aanschouwen. Daar aangekomen stelde het niet teleur, het zag er precies zo uit als ik het van het TV en filmscherm kende. Ik stond te kijken en te wensen dat ik een auto had en geen fiets. Dan zou ik eten bestelen en betalen vanuit mijn portierraam en me heel wat wanen. Het leek toen nog zo magisch en futuristisch als de Jetsons. Maar ik had geen auto, en als student in de binnenstad van Utrecht zou ik die ook niet snel hebben wist ik.

Nergens stond een ‘verboden te fietsen’ bord, dus ik besloot met mijn fiets in de McDrive rij te gaan staan. Het was gelukkig niet zo druk en er waren ook geen Amerikaanse soldaten zover ik me kan herinneren. Ik geeft toe, het volde wat ongemakkelijk. Maar de rij aan auto’s en hun bestuurders leken het te accepteren. Er was geen sprake van klasse-discriminatie. Ook ik als fietser, met nog niet 1 PK, mocht meedoen met het fastfooffeest. Ik bestelde (ik vermoed een milkshake), betaalde (uiteraard cash in guldens) en fietste met mijn shake in de hand er vandoor.

Voor mij is de McDrive in Huis ter Heide daarom een historisch gebouw. Als ik er vandaag de dag langs rij (ik woon er niet ver vandaan) dan heb ik het gevoel dat er in die meer dan 35 jaar weinig tot niets is veranderd aan het gebouw en de opzet. Ik had het nooit zo aan de Koude Oorlog gekoppeld, maar het staat natuurlijk niet voor niets vlak bij de voormalige Amerikaanse basis.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes