Met de fiets in de eerste McDrive.

Geschreven door:

Eric Wie

Zomer 1988 ging ik studeren in Utrecht. In het studentenhuis hadden we het Utrechts Nieuwsblad en daarin las ik dat de eerste McDrive was heropend, niet ver van Utrecht. Hij was dus al een tijdje open geweest in 1987 maar ook weer gesloten omdat er te veel aanloop was, en de buren hadden daarover geklaagd. Nu was het weer open. Een echte Drive-thru, dat had ik natuurlijk nog nooit gezien. Ik kende dit magische fenomeen natuurlijk alleen uit films en series, net zo als een Drive-Inn bioscoop.

Ik besloot de volgende zaterdag vanuit Utrecht naar de McDrive in Huis ter Heide te fietsen om het zelf van dichtbij te aanschouwen. Daar aangekomen stelde het niet teleur, het zag er precies zo uit als ik het van het TV en filmscherm kende. Ik stond te kijken en te wensen dat ik een auto had en geen fiets. Dan zou ik eten bestelen en betalen vanuit mijn portierraam en me heel wat wanen. Het leek toen nog zo magisch en futuristisch als de Jetsons. Maar ik had geen auto, en als student in de binnenstad van Utrecht zou ik die ook niet snel hebben wist ik.

Nergens stond een ‘verboden te fietsen’ bord, dus ik besloot met mijn fiets in de McDrive rij te gaan staan. Het was gelukkig niet zo druk en er waren ook geen Amerikaanse soldaten zover ik me kan herinneren. Ik geeft toe, het volde wat ongemakkelijk. Maar de rij aan auto’s en hun bestuurders leken het te accepteren. Er was geen sprake van klasse-discriminatie. Ook ik als fietser, met nog niet 1 PK, mocht meedoen met het fastfooffeest. Ik bestelde (ik vermoed een milkshake), betaalde (uiteraard cash in guldens) en fietste met mijn shake in de hand er vandoor.

Voor mij is de McDrive in Huis ter Heide daarom een historisch gebouw. Als ik er vandaag de dag langs rij (ik woon er niet ver vandaan) dan heb ik het gevoel dat er in die meer dan 35 jaar weinig tot niets is veranderd aan het gebouw en de opzet. Ik had het nooit zo aan de Koude Oorlog gekoppeld, maar het staat natuurlijk niet voor niets vlak bij de voormalige Amerikaanse basis.

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes