1 meter 99 en een beetje

Geschreven door:

Kuno Terwindt

Het was 1990, ik was 18.
Ik werd opgeroepen voor dienstkeuring in Deventer. Ik kwam daar tussen een paar honderd jongens terecht die allemaal precies zo oud waren als ik. Een vreemd gevoel, en ik vond het meteen niet leuk. Ik werd goedgekeurd en dat vond ik helemaal niet leuk. Ik wilde geen 14 maanden ‘kwijt raken’ want zo voelde het.

Nu was ik al behoorlijk lang en nog steeds aan het groeien 1.97, 1.98, 1,99. Ik wist dat je bij 2 meter lengte afgekeurd zou worden, dus ik besloot een herkeuring aan te vragen in de overtuiging dat ik de komende maanden die 2 meter zou aantikken. Nog 1 cm erbij en ik win 14 maanden.

De herkeuring werd geaccepteerd en ik moest voorjaar 1991 komen opdagen in een herkeuringstation in de Kol Six kazerne in Amsterdam. De keuring kwam dichterbij, maar de groei bleef steken op 1 meter en 99 centimeter. Nu had ik gehoord dat een mens in de ochtend altijd net iets langer is om dat het kraakbeen van het ruggenmerg iets inzakt als je staat. De herkeuring stond op een maandag gepland.

Het weekend voor de keuring ben ik met steun van mijn ouders 2 dagen lang, 48 uur in bed blijven liggen. Ik kwam er alleen even uit voor toilet en combineerde dat met aan een rekstok hangen. Om nog zekerder te zijn stootte ik mijn hoofd precies op de meetplek hard tegen de muur voor een bult van zeker een paar millimeter.

Op maandagochtend reed mijn vader de Volvo stationcar achteruit richting de voordeur. De achterbank was plat gelegd en ik ben horizontaal, liggend achter in de Volvo, van Arnhem naar Sloterdijk gebracht. Daar aangekomen werd ik voor de deur afgezet. Binnen in werd me verteld dat ik de rode lijn moest volgen en ik kwam in een lege ruimte met een stoel. Ik ging niet zitten maar liggen. Het hoofd van de indelingsraad kwam binnen, een kleine man en hij moest op de stoel gaan staan om mij goed te kunnen meten: Twee meter en anderhalve centimeter (2015mm!). Afgekeurd!

Ik belde mijn moeder op, die was dolblij alsof haar verloren zoon zou terugkeren van het slagveld.

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes