Dienstplichtig met oorlogstaak (Darp)

Geschreven door:

Peter Stoelinga

In mei 1979 kwam ik als dienstplichtige op in de Frederik Hendrikkazerne in Blerick. Omdat ik binnen de twee maanden opleiding mijn rijbewijs niet kon halen, werd ik voor de drie laatste weken overgeplaatst naar de Isabellakazerne in Vught. Het OCA, Opleidingscentrum Algemeen. Mijn nieuwe functienummer werd A00X0, infanterist bij het Regiment van Heutz. Het groene baretembleem van de medische dienst werd omgeruild voor de zwarte met oranje rand.

Na de opleiding moest ik me melden in gebouw H van de Johannes Postkazerne (JPK) in Havelte. Ik zou mijn diensttijd doorbrengen bij 434 Infanterie BeveiligingsCompagnie, kortweg IBC. Doordat ik vrij hoog was opgeleid (MAVO-4 en een jaartje verpleegkunde), kwam ik al snel in het stafpeloton terecht. Ik werkte op het bureau van de Compagnie’s Sergeant Majoor (CSM). Hierdoor heb ik een behoorlijk ontspannen diensttijd gehad.

Een IBC had wel een oorlogstaak, vernam ik. Oorlogstaak in het kader van de Koude Oorlog. Een onderdeel van de artillerie op de JPK, ik meen het 128ste, beschikte over Lanceraketten. Zodra er aan onze oostgrens stront aan de knikker zou zijn, werden deze raketten op carriers naar West Duitsland vervoerd. Onze taak was dan het bewaken en beveiligen van deze raketten en transporten.

Ik hoorde al snel dat deze Lanceraketten uitgerust konden worden met atoomkoppen. En deze lagen opgeslagen op de Amerikaanse site in Darp, bij Havelterberg. Of ze er echt lagen, wisten we nooit. Bij toerbeurt moest een compagnie gedurende een week deze site bewaken. Dat waren veelal geen IBC’s. Als er een serieus probleem zou dreigen, werd de bewaking wel direct overgenomen door onze compagnie.

De site was een groot rechthoekig terrein, met eromheen twee hoge hekken. De binnenkant werd bewaakt door Amerikanen. En tussen de twee hekken rondom de site liepen wij wacht, in 4 wachttorens. De jongens die op wacht stonden beschikten over een FN FAL, geladen met scherpe patronen en ze droegen een kogelvrij vest. Er zat een flink open stuk terrein tussen het buitenste hek en de bosrand. Als het donker was werden de 4 zijden van de site  vanaf de bosrand volop in het licht gezet. Het was dus schier onmogelijk om vanaf de bosrand ongezien het hek te bereiken, mits de wachtposten alert waren, natuurlijk. Bij de ingang van het terrein, bij de slagboom, bevond zich post 5. Hierin waakten 2 militairen, bewapend met een FN MAG mitrailleur.

Ik heb zelf een paar keer een week sitewacht gehad. Mijn taak was het bedienen van veldtelefoon en intercom. Vanuit het wachtlokaal stond ik in verbinding met de 4 wachttorens (waarvan er nog één is bewaard gebleven), met post 5 en met de Amerikanen die in hun wachtlokaal verbleven. Elke 20 minuten moest ik een zogenaamde line-check  houden met de 5 posten. Vooral tijdens de nachtdienst was dit voor de jongens die daar op wacht stonden of lagen een welkom contactmoment. Ze stonden daar in hun eentje in het volle licht en dat vond niet iedereen even leuk….

Zo nu en dan werd een alarmsituatie gecreëerd door de aanwezige vaandrig, om iedereen wakker en alert te houden. Een wachtpost had dan bijvoorbeeld in de bosrand iemand gezien. Hij gaf de locatie door aan mij (elke zijde had een kleur en in de bosrand stonden nummers, 1 tot en met 10). Dan werd er een 3 koppige patrouille op uitgestuurd, om poolshoogte te nemen. Omdat dat onverwachte beweging was, moest ik hierover de Amerikanen in het wachtlokaal inlichten. Ik herinner me dat daar door hen altijd erg ongeïnteresseerd en vooral slaperig op werd gereageerd.

En heel soms werd er piketalarm gegeven. Dan werd gesimuleerd dat er echt wat aan de hand was, meerdere indringers in het bos ofzo. Op de kazerne was tijdens elke dienst een piketpeloton paraat. Bij een piketalarm nam ik contact op met de piketcommandant en gaf de aard van het alarm door. Binnen no time arriveerden vanaf de JPK 3 Daf-viertonners met 30 soldaten op de site en die bemanden snel de 10 schuttersputten aan elke zijde in de bosrand. De vierde zijde was voor 10 soldaten van de aanwezige bewakingsploeg. Als alle posten waren bemand en de situatie onder controle was, werd het alarm afgeblazen.

Je moet je voorstellen dat tijdens een piketalarm de soldaten van het piketpeloton niet wisten of het een oefening was, of niet. Er lagen dan 40 soldaten in de bosrand, bewapend met een met scherpe patronen geladen FN FAL en een geladen FN MAG mitrailleur bij de ingang. Ik herinner me dat tijdens een vredesdemonstratie met Pasen, demonstranten vanaf de openbare weg het bos inliepen, richting de site. Er werd toen ook piketalarm gegeven en de kans was heel groot dat er ongelukken konden gebeuren. De dienstplichtige soldaten konden nog wel eens erg gespannen en zenuwachtig zijn tijdens zo’n alarm, omdat ze nooit wisten hoe serieus het was.

Een aantal jaren geleden heb ik de site bezocht. Alleen de enorme open plek in het bos en de laatst overgebleven wachttoren herinneren nog aan wat hier destijds was. En als ik vertel wat ik hier heb meegemaakt en wat zich hier afspeelde, bedenk ik me dat het toch eigenlijk best wel een spannende tijd was.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes