De Koude Oorlog heeft voor mij drie gezichten

Geschreven door:

Paul H

Gezicht 1
Ik ben tijdens de Koude Oorlog, Amsterdam 1954, geboren. Eerlijk gezegd was voor mij de Koude Oorlog niet meer dan een gegeven. Wel was je je bewust van de onvrijheid in de Oostbloklanden. Dat werd duidelijk door de invasie in Tjecho-Slowakije in 1968 en de onrust in Polen begin jaren tachtig en uit verhalen over de  Hongaarse opstand in 1956. Ook in mijn diensttijd, luchtmacht 74-75, speelde het eigenlijk geen rol. De wetenschap dat beide partijen over kernwapens beschikten en dat inzet daarvan tot vernietiging van beide kampen zou leiden, gaf mij het idee dat het nooit zover zou komen.

Gezicht 2
De Koude Oorlog drong pas echt tot mij door tijdens een bezoek aan Berlijn in 1986. Het bezoek aan Oost Berlijn via Check point Charlie waarbij de bus volledig met honden werd gecontroleerd. Een paar dagen later stond ik op een observatiepunt achter  het Rijksdaggebouw en keek richting Brandenburgertor in Oost-Berlijn. Daartussen lag een mijnenveld en stonden hekwerken aan beide zijden. Het confronterende vond ik dat aan de Oost-Duitse zijde mensen gewoon aan het winkelen waren en op de tram stapten. Dat bracht mij de idioterie van de situatie onder ogen. Volken die feitelijk niet met elkaar in oorlog waren werden door beide partijen op deze wijze uit elkaar gehouden. Dat werd een paar dagen later aangewakkerd toen we weer naar Nederland gingen. Bij check point Alfa, de grensovergang van Oost- naar West Duistland bleek dat er twee typen overgangen waren. Eén voor West-Duitsers en één voor overige. De eersten werden uren opgehouden en waren gedwongen hun auto naar de grenspost te duwen om benzine uit te sparen. Wij de anderen waren in korte tijd de grens over. Na dit bezoek heb ik mij toen voorgenomen dat als de muur zou omgaan ik zou komen helpen. Zover is het nooit gekomen. Wel heb ik met tranen in mijn ogen naar de TV beelden gekeken toen het zover was.

Gezicht 3
Dat de verandering niet door iedereen als positief werd ervaren bleek later uit verhalen van teleurgestelde Ossi’s. Die er meer van hadden verwacht. Ik maakte dat jaren later, 2007, zelf mee tijdens een vakantie in voormalig Oost-Duitsland waar ik een echtpaar ontmoette. Op mijn vraag hoe ze indertijd de verandering hadden ervaren gaven zij als antwoord “Ach meneer je kunt een land niet zomaar opheffen, als we wat meer vrijheid hadden gekregen, was dat voldoende geweest.

Paul hof

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes