De Koude Oorlog heeft voor mij drie gezichten

Geschreven door:

Paul H

Gezicht 1
Ik ben tijdens de Koude Oorlog, Amsterdam 1954, geboren. Eerlijk gezegd was voor mij de Koude Oorlog niet meer dan een gegeven. Wel was je je bewust van de onvrijheid in de Oostbloklanden. Dat werd duidelijk door de invasie in Tjecho-Slowakije in 1968 en de onrust in Polen begin jaren tachtig en uit verhalen over de  Hongaarse opstand in 1956. Ook in mijn diensttijd, luchtmacht 74-75, speelde het eigenlijk geen rol. De wetenschap dat beide partijen over kernwapens beschikten en dat inzet daarvan tot vernietiging van beide kampen zou leiden, gaf mij het idee dat het nooit zover zou komen.

Gezicht 2
De Koude Oorlog drong pas echt tot mij door tijdens een bezoek aan Berlijn in 1986. Het bezoek aan Oost Berlijn via Check point Charlie waarbij de bus volledig met honden werd gecontroleerd. Een paar dagen later stond ik op een observatiepunt achter  het Rijksdaggebouw en keek richting Brandenburgertor in Oost-Berlijn. Daartussen lag een mijnenveld en stonden hekwerken aan beide zijden. Het confronterende vond ik dat aan de Oost-Duitse zijde mensen gewoon aan het winkelen waren en op de tram stapten. Dat bracht mij de idioterie van de situatie onder ogen. Volken die feitelijk niet met elkaar in oorlog waren werden door beide partijen op deze wijze uit elkaar gehouden. Dat werd een paar dagen later aangewakkerd toen we weer naar Nederland gingen. Bij check point Alfa, de grensovergang van Oost- naar West Duistland bleek dat er twee typen overgangen waren. Eén voor West-Duitsers en één voor overige. De eersten werden uren opgehouden en waren gedwongen hun auto naar de grenspost te duwen om benzine uit te sparen. Wij de anderen waren in korte tijd de grens over. Na dit bezoek heb ik mij toen voorgenomen dat als de muur zou omgaan ik zou komen helpen. Zover is het nooit gekomen. Wel heb ik met tranen in mijn ogen naar de TV beelden gekeken toen het zover was.

Gezicht 3
Dat de verandering niet door iedereen als positief werd ervaren bleek later uit verhalen van teleurgestelde Ossi’s. Die er meer van hadden verwacht. Ik maakte dat jaren later, 2007, zelf mee tijdens een vakantie in voormalig Oost-Duitsland waar ik een echtpaar ontmoette. Op mijn vraag hoe ze indertijd de verandering hadden ervaren gaven zij als antwoord “Ach meneer je kunt een land niet zomaar opheffen, als we wat meer vrijheid hadden gekregen, was dat voldoende geweest.

Paul hof

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes