Angstige tijden, blijvende indrukken

Geschreven door:

Henk de Smit

Als kind van 9 jaar had ik best wel gehoord over de dreiging van Rusland richting Europa om middels een oorlog land te veroveren om het Russische Rijk te vergroten. Maar deze kennis was als kind ver weg en wij werden er, denk ik, door onze ouders ook wel voor beschermd door er in onze aanwezigheid het er niet over te hebben. Sociale media was er zo wie zo natuurlijk nog niet.

Toch was er op enig moment (achteraf bleek dat in oktober 1962 te zijn) een periode, dat ik de angst overal voelde. Ik was toen 9 jaar. Mijn vader was beroepsmilitair en kwam toentertijd zaterdagmiddag thuis en moest dan zondagavond weer weg om zich bij de “parate hap” te melden voor zijn werk als instructeur.

Dat was een gewoonte en voor ons normaal, maar op enig moment stond er continu een plunjebaal bij ons in de gang. Ik kan mij niet goed herinneren of ik er zelf naar gevraagd heb, maar ik weet nog goed, dat ik er achter kwam, dat mijn vader onmiddellijk weg zou moeten als het verkeerd zou aflopen tussen de USA en de USSR. De zogenaamde Cuba crises.

Overal was dit het hoofdonderwerp van gesprek, bij visites, verjaardagen en leveranciers aan de deur (die had je toen nog) Kortom, dit nieuws beheerste toen de dagelijkse gang van zaken. Dit incident liep gelukkig goed af, maar de ook daarna bleef er toch altijd een dreiging hangen.

Mijn ouders gingen op enig moment toch weer op vakantie naar Duitsland. Ik was toen een jaar of 15/16. Ik kan mij nog goed herinneren, dat we in Goslar zaten en daar niet ver vandaan liep de grens met (voormalig) Oost Duitsland. Veel indruk heeft op mij toen de grenzsperre gemaakt, waar ook uitkijktorens stonden met grenswachten, die met verrekijkers naar ons stonden te kijken.

Dat heeft veel indruk op mij gemaakt, die beelden kan ik mij nog steeds heel scherp in mijn geheugen terug halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 22 oktober 1962 trad de crisis in volle openbaarheid toen president John F. Kennedy van de Verenigde Staten een felle rede hield[2] waarin hij de ontmanteling eiste van alle Sovjet-raketbases op Cuba en een blokkade aankondigde op alle militaire goederen naar het eiland; de Amerikaanse blokkade besloeg een gebied van ongeveer 80 kilometer, op internationale wateren, waarmee een boog rond Cuba werd gevormd. De staat van paraatheid van het Amerikaanse leger werd verhoogd tot niveau DEFCON-2, waardoor een onmiddellijk militair ingrijpen tegen Cuba mogelijk werd.

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes