17 jaar en in dienst

Geschreven door:

Steven van Leeuwen

Als 17-jarige kwam ik vrijwillig vervroegd op. Gekeurd in december, opgekomen in maart.
Na de basisopleiding in Nijmegen meteen door naar vliegbasis Twenthe voor een verkorte opleiding tot H-LAN, hulplanceerder.
Ik was te jong om mijn rijbewijs te mogen halen en uit medelijden mocht ik het speciale rijbewijs halen voor de Loader, een rupsvoertuig waarmee de raketten op een installatie kon worden geplaatst of worden verwijderd.

Op mijn 18e verjaardag werden we op de bus gezet naar Duitsland, om de NAVO te verdedigen tegen lichtaanvallen.

Wonen en werken in Duitsland, collega’s werden vrienden. Broederschap.
In je vrije tijd afreizen naar de Oostduitse grens, bewakers spotten en als ze ons bekeken met hun verrekijkers, vriendelijk groeten. En nog veel meer leuke dingen doen met elkaar.

Er werd veel, heel veel geoefend, zowel op de site als op locaties. Wachtlopen met wachtwoorden. En als dan een Amerikaan, Duitser of Belg het wachtwoord niet wist, tot grote ergernis van de kapitein, hem gevangen nemen.
Na een jaar zwaaide ik af, alhoewel ik graag gebleven was. De eerste bezuinigingen deden zijn intrede en tot en met de dag van vandaag werd en wordt onze Krijgsmacht helemaal uitgekleed. Maar, het was een mooie tijd en alle voordelen van plaatsing in het buitenland maakte het ook weer plezierig. Afgezwaaid, DEMOB party en voor de laatste keer met de trein naar huis.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes