Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd ik ingedeeld bij de Bescherming Bevolking (BB). Apart overigens dat mijn twee oudere broers later werden afgekeurd en dus ook niet in dienst zijn geweest. Op mijn indeling bij de BB had dit geen invloed meer.
Aan het eind van mijn studie in Rotterdam, in de begin jaren ’70 werd ik daarom opgeroepen voor een training in een bunker van de BB in die stad. Daar kreeg ik een aantal dagen theorieles over de Koude Oorlog en de mogelijke gevonden daarvan.
Wat mij het meest van die training is bijgebleven is dat het mogelijk was om met een lakmoespapiertje na te gaan of een bom die gevallen was atomair, biologisch of chemisch was. Als ABC-verkenner moest ik daarom met zo’n papiertje nagaan dat voor bom er was gevallen. Gelukkig heb ik dat nooit in de praktijk hoeven doen.
Na de training in Rotterdam heb ik nooit meer direct contact gehad met de BB. Eerst kreeg ik schriftelijk bericht dat mijn actieve dienst was beëindigd en dat ik een reserve-functie kreeg. Een tijd later verviel die ook en uiteindelijk is ook de BB opgegeven.
Wim Boersma, Den Haag, 13 augustus 2023