Site wacht Amerikaanse basis Darp

Geschreven door:

Henk Schra

Tijdens mijn diensttijd heb ik, buiten meerdere oefeningen in Duitsland, ook ruim een week door moeten brengen op de Amerikaanse legerbasis in Darp. Daar moest het Nederlandse leger het buitenterrein van de daar aanwezige bunkers bewaken. Eigenlijk best wel een spannende tijd.  Ik moest de aflossing van de wacht begeleiden bij de vier wachttorens op de binnenring en bij de schuttersputten in de buitenring. Je deed deze ronde met dertig scherpe kogels in je uzi en nog twee volle magazijnen in je broekzak. Ik had nog nooit zoveel scherpe munitie op zak gehad, wat op een gegeven moment best vervelend werd omdat die magazijnen bij elke stap langs je been schuurden .

Dit alles speelde in de tijd dat onze Molukse medelanders nogal in de weer waren, verscherpte alertheid was dus geboden. De manschappen die de wachttorens en schuttersputten bemanden kregen dan ook de boodschap mee bij onraad in ieder geval twee keer te schieten, eerst gericht en dan in de lucht zodat altijd gezegd kon worden dat eerst werd gewaarschuwd. Al met al heel spannend.

Wanneer je geen dienst had was je ondergebracht op de Johannes Post kazerne in Havelte. De Amerikaanse soldaten die op het binnenterrein zaten waar de bunkers zich bevonden sprak je niet. Die maakten er een sport van ons de stuipen op het lijf te jagen met oefenalarmen. Als je op de kazerne was moest je als de gesmeerde bliksem klaar zijn om  te worden vervoerd. Je wist niet wat je bewaakte, er konden kernwapens liggen maar voor hetzelfde geld lag er een pakje shag in de bunkers. De jongens die uit de steden kwamen waren vaak het zenuwachtigst , zij kenden de natuurgeluiden niet en sloegen al alarm wanneer er een ree hoestte of een in de buurt wonende boer in de nacht een keer zijn staldeur hard dicht sloeg. We waren immers door onze meerderen bang gemaakt voor de Molukkers . Zelfs in het wachtkantoor waar je tussen je rondes verbleef zaten de de wanden vol kogelgaten, afgevuurd door gestreste jongens.
Ik kan nog veel meer vertellen maar mijn tijd is beperkt. Ik hoop dat ik door dit stukje mijn bijdrage heb geleverd.

Henk Schra
lichting 73-3 van 121giac Ermelo

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes