Schip van de wacht

Geschreven door:

Anoniem

Als dienstplichtig matroos ben ik opgekomen op 1 september 1981 en afgezwaaid op 1 september 1982. Ik diende ik op de Hr Ms Tromp. Een geleidewapenfregat met een enorme radardome bovenop het schip (F801). Naast een mooie reis naar het Caribisch gebied, de Verenigde Staten en Canada in het voorjaar van 1981 die ik heb mogen meemaken, waren wij ook een keer ‘schip van de wacht’. Ergens in de zomer van 1981. Dan dobber je rond in de territoriale wateren voor de kust van Nederland. Is er dan iets te ontdekken op zee, dan vaar je erop af. Zo vernamen wij dat er een paar Oostblok schepen ‘om de noord’ voeren. Daar voeren wij toen op af. Op een gegeven moment kregen wij ze in zicht. Twee Russische schepen, één Oost-Duitser en een Pools schip. Ze lagen naast elkaar voor anker. Volgens onze techneuten had een van hen averij, daar er dikke zwarte rookwolken uit een van de zijwaartse uitlaten kwam. Ons schip voer wat dichterbij. Veel van onze marinemensen kwamen een kijkje aan dek nemen. Zoals dat vaak gebeurde als er wat te zien viel. Dit was het moment waarop er op die Oostblok schepen gewapende manschappen met een Kalashnikov op hun buik verschenen. Aan de officier die naast mij stond vroeg ik wat daar de bedoeling van was. Hij zei dat wij nu zó dichtbij voeren, dat wanneer er één van hen over boord zou springen om naar de vrijheid te zwemmen, zij hem dan zouden beschieten…. Ik voelde mij op dat moment zeer bevoorrecht dat ik mij op zo’n vrije en onbevangen manier kon en mocht bewegen in deze wereld. We bleven nog wat in de buurt van de vier schepen. En toen een ander (Brits) marineschip de positie van ons overnam voeren wij weer terug naar den Helder. Terug naar de vrijheid…..

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes