Schip van de wacht

Geschreven door:

Anoniem

Als dienstplichtig matroos ben ik opgekomen op 1 september 1981 en afgezwaaid op 1 september 1982. Ik diende ik op de Hr Ms Tromp. Een geleidewapenfregat met een enorme radardome bovenop het schip (F801). Naast een mooie reis naar het Caribisch gebied, de Verenigde Staten en Canada in het voorjaar van 1981 die ik heb mogen meemaken, waren wij ook een keer ‘schip van de wacht’. Ergens in de zomer van 1981. Dan dobber je rond in de territoriale wateren voor de kust van Nederland. Is er dan iets te ontdekken op zee, dan vaar je erop af. Zo vernamen wij dat er een paar Oostblok schepen ‘om de noord’ voeren. Daar voeren wij toen op af. Op een gegeven moment kregen wij ze in zicht. Twee Russische schepen, één Oost-Duitser en een Pools schip. Ze lagen naast elkaar voor anker. Volgens onze techneuten had een van hen averij, daar er dikke zwarte rookwolken uit een van de zijwaartse uitlaten kwam. Ons schip voer wat dichterbij. Veel van onze marinemensen kwamen een kijkje aan dek nemen. Zoals dat vaak gebeurde als er wat te zien viel. Dit was het moment waarop er op die Oostblok schepen gewapende manschappen met een Kalashnikov op hun buik verschenen. Aan de officier die naast mij stond vroeg ik wat daar de bedoeling van was. Hij zei dat wij nu zó dichtbij voeren, dat wanneer er één van hen over boord zou springen om naar de vrijheid te zwemmen, zij hem dan zouden beschieten…. Ik voelde mij op dat moment zeer bevoorrecht dat ik mij op zo’n vrije en onbevangen manier kon en mocht bewegen in deze wereld. We bleven nog wat in de buurt van de vier schepen. En toen een ander (Brits) marineschip de positie van ons overnam voeren wij weer terug naar den Helder. Terug naar de vrijheid…..

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes