Schip van de wacht

Geschreven door:

Anoniem

Als dienstplichtig matroos ben ik opgekomen op 1 september 1981 en afgezwaaid op 1 september 1982. Ik diende ik op de Hr Ms Tromp. Een geleidewapenfregat met een enorme radardome bovenop het schip (F801). Naast een mooie reis naar het Caribisch gebied, de Verenigde Staten en Canada in het voorjaar van 1981 die ik heb mogen meemaken, waren wij ook een keer ‘schip van de wacht’. Ergens in de zomer van 1981. Dan dobber je rond in de territoriale wateren voor de kust van Nederland. Is er dan iets te ontdekken op zee, dan vaar je erop af. Zo vernamen wij dat er een paar Oostblok schepen ‘om de noord’ voeren. Daar voeren wij toen op af. Op een gegeven moment kregen wij ze in zicht. Twee Russische schepen, één Oost-Duitser en een Pools schip. Ze lagen naast elkaar voor anker. Volgens onze techneuten had een van hen averij, daar er dikke zwarte rookwolken uit een van de zijwaartse uitlaten kwam. Ons schip voer wat dichterbij. Veel van onze marinemensen kwamen een kijkje aan dek nemen. Zoals dat vaak gebeurde als er wat te zien viel. Dit was het moment waarop er op die Oostblok schepen gewapende manschappen met een Kalashnikov op hun buik verschenen. Aan de officier die naast mij stond vroeg ik wat daar de bedoeling van was. Hij zei dat wij nu zó dichtbij voeren, dat wanneer er één van hen over boord zou springen om naar de vrijheid te zwemmen, zij hem dan zouden beschieten…. Ik voelde mij op dat moment zeer bevoorrecht dat ik mij op zo’n vrije en onbevangen manier kon en mocht bewegen in deze wereld. We bleven nog wat in de buurt van de vier schepen. En toen een ander (Brits) marineschip de positie van ons overnam voeren wij weer terug naar den Helder. Terug naar de vrijheid…..

Verhalen

“En dan werd het rolletje in beslag genomen”

De Defensiehaven door kinderogen Ik kan mij nog herinneren dat toen na de tweede wereld oorlog weer op de markt van Arnhem woonden, er geoefend werd met zoeklichten. Dan stonden er grote schijnwerpers op de markt opgesteld en die schenen dan de lucht in....

14 maanden van leren tot lummelen

In Juli 1986 mocht ik opkomen bij de Frederik Hendrik Kazerne om de opleiding LaRo chauffeur te volgen. Ik had al een rijbewijs terwijl andere die de opleiding vrachtwagen kregen helemaal niets hadden. De bizarre organisatie van de Landmacht. Status Quo had een...

Bij de stuw in Olst en nog wat verder

Komend uit militaire dienst, bij de Koninklijke Marine, heb ik van 18 oktober 1954 tot 1 oktober 1955 gewerkt bij de Dienst Speciale Werken van Rijkswaterstaat. Deze dienst was belast met het onderhoud en de bediening van het caisson dat het sluitstuk vormde van de...

Ik ga daar echt niet onder de grond zitten!

Ik werkte vanaf 1971 bij de Rijksluchtvaartdienst. Deze dienst was onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie gaf ook een maandblad uit. In 1984 verscheen daarin een oproep voor mensen die geïnteresseerd waren in een functie voor het...

De kameraadschap was groot

In januari 1985 kwam ik “voor mijn nummer op” in Ossendrecht. Opleiding Landroverchauffeur. Na twee maanden naar Hollandsche Rading om voor gewondenverzorger, ofwel hospik opgeleid te worden. In mei naar 103 Verkenningsbataljon in Seedorf op de Noordduitse...

Huzaar in Duitsland

In april 1963 vertrok ik op Koninginnedag met het 103e Verkenningsbataljon naar Duitsland. We werden gelegerd in kamp Bergen Hohne, het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Joodse mensen hoefden trouwens niet mee als ze niet wilden. Het station bestond uit...

Atoomwapens in ‘T Harde

Ik zat bij de 425 cie.van Heutzs. Samen met de hier gelegerde Amerikaanse soldaten moesten we in 't Harde atoomwapens bewaken (die er volgens de regering niet lagen maar een publiek geheim vertelde anders). Het beheer van de wapens, nucleaire artilleriegranaten en...

Nooit enige Oostblok dreiging gemerkt

In 1980 kreeg ik mijn oproep om als dienstplichtige mijn land te dienen. Kort voor de opkomst in november, kreeg ik te horen dat ik zou worden opgeleid tot dienstplichtig onder-officier en dat mijn diensttijd met 2 maanden verlengd zou worden. Enfin, ben gegaan....

Koffie in plaats van oefenen

Omdat ik voor de marine was afgekeurd werd ik ingedeeld bij de BB. Dit was overigens niet op vrijwillige basis maar viel onder de dienstplicht. Er werd mij een grijs uniform verstrekt met een helm van het model dat men in de eerste Wereldoorlog gebruikte. Ik werd...

Mijn diensttijd bij de huzaren van boreel 1978-1980

Ik, peter sluimer , ben van lichting 78-6 en heb gediend bij 42 Zelfstandig Verkennings Eskadron van de huzaren van Boreel. Wij waren de oren en ogen van de brigade. Wij moesten opereren op de Duitse laagvlakte. Klopt wat hier veel wordt geschreven. De Russen dat...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes