Oost west werkgroep Christelijke Plattelands Jongeren Nederland (N.C.P.J.)

Geschreven door:

Jantinus Westerhof

In 1980 zag ik een advertentie in het toenmalige ledenblad van de christelijke Plattelands Jongeren Nederland. Voor een privéreis naar de toenmalige DDR. Ik heb mij daarvoor opgegeven niet wetende dat dat mijn leven voorgoed zou veranderen en vooral verrijken. Om daar als privé  persoon heen te kunnen moet je uitgenodigd worden door een inwoner van de DDR, om met haar /of zijn gegevens een visum aan te vragen .

De NCPJ was een  club die in die tijd een aantal beroepskrachten in dienst had en landelijk ongeveer 6000 leden had verdeeld over 11 provincies. Deze club had contacten met een zuster club in West duitsland ( de Evangelische landjugend in Bayern) Deze jongeren club kreeg in het kader van Willy Brands  ost politiek subsidie om jongeren naar Berlijn te laten gaan om contact te zoeken met Oost Duitse jongeren.

Men had al contacten in Oost Duitsland via de Evangeliche kirche in Eppendorf (niet ver van Dresden) Men besloot in Oost-Berlijn een seminar te organiseren tussen west en oost Duitse jongeren waar men ook een aantal leden van de NCPJ uitnodigde. Via deze contacten kreeg de NCPJ privé gegeven van personen in  Oost Duitsland  om ook een reis te organiseren naar de DDR.

In 1980 werd de eerste reis georganiseerd  De voorbereiding verliep via het landelijk kantoor en er gingen 6 personen mee die zouden verblijven  bij gast gezinnen in de buurt van Eppendorf . Uiteindelijk na veel geregel kreeg ik een brief uit Eppendorf waar ene Ulrike mij uitnodigde om bij haar te komen logeren  Met haar gegevens  heeft de NCPJ een visum aangevraagd  voor de reis .

In de zomer van 1980 gingen we met 2 auto’s op weg naar de DDR. Bij de grens was het lang wachten en veel controle. Maar uiteindelijk  mochten we het land in, op weg naar het zuiden van de DDR .

Onderweg kenen we onze ogen uit naar dit toch wel heel andere land dan West Duitsland. We kwamen heel laat aan in Eppendorf  en hebben de eerste nacht doorgebracht in de Pastorie van de kerk aldaar.(Deze kerk had  elke zondag gewoon een dienst en er was ook een domineesechtpaar die daar woonde. De volgende dag gingen we naar de gastgezinnen . Voor mij een hele ervaring daar ik  een nog al vreemd beeld had van Duitsers en Duitsland .(mijn vader had een ernstig  oorlogstrauma en sprak alleen over moffen)

Ik werd zeer gastvrij ontvangen door Ulrike en haar moeder en broer  en kam er achter dat Duitsers ook gewone mensen zijn en bijzonder gastvrij. Deze reis was het begin van een nieuwe landelijke werkgroep van de NCPJ . met als doel  enerzijds om deelnemers te werven voor de door de ELJ georganiseerde seminars in Berlijn  te werven . en om jaarlijks een privé reis te organiseren naar de DDR.

Anderzijds  het verhaal onze afdelingen te vertellen hoe het er echt aan toe ging daar achter het ijzeren gordijn. We hadden tijdens onze eerste reis en in Berlijn veel dia’s gemaakt . Via de toenmalige  Club Vrienden van de DDR  kregen we veel propaganda materiaal van de DDR (Deze club was nogal pro  DDR en had weinig oog voor de misstanden in dat land). Door deze combinatie van eigen materiaal en propaganda materiaal (vooral ook van de landbouw in de DDR) konden we een genuanceerd verhaal vertellen  bij onze afdelingen .  Ik was zelf zeer actief betrokken  bij deze Oost west werkgroep en ging regelmatig het hele land door om  lezingen te geven over  onze reizen en hoe het leven daar is .

Ook werd ik landelijk actief voor deze plattelandsclub en werd en werd in 1981 landelijk voorzitter  We hebben vele afdelingen bezocht  hierdoor toch een  goed beeld kunnen neerzetten van het leven in een Oost Europees land . We hebben deze reizen en Seminars  georganiseerd tot na de wende op 9 november 1989. Er zijn vele vriendschappen ontstaan tussen Nederlandse plattelands jongeren  en jongeren uit de DDR. Nu nog steeds heb ik contact met mensen daar. Zelf heb ik ook meegewerkt aan een seminar in Drenthe met een aantal organisaties  om meer begrip te krijgen voor  de absurde situatie die  de koude oorlog is .. Het mooie van dit seminar was dat toen we begonnen, het ijzeren gordijn nog potdicht zat  maar toen het uiteindelijk plaatsvond de muur al open was .

We hebben Hongaren ,Polen Russen en oost Duisters naar Drenthe gehaald  mensen van allerlei pluimage .De naam van het seminar luide (hoe toepasselijk) Het Gordijn is open, kom kijken.

Terug naar de NCPJ  Oost west werkgroep.
Deze groep was binnen de CPJ erg actief en werdt door het landelijk bestuur gevraagd om ons jaarlijkse kaderdag  (met bijbehorende brochure) te organiseren . We hebben het toen voor elkaar gekregen iemand uit de DDR hier naar toe te halen  om te spreken op deze kaderdag.

Het had heel veel voeten in de Aarde en als voorzitter moest ik min of meer garant staan dat ze veilig  weer terug ging naar de DDR. Sterker nog, toen ze al terug was kregen we een telefoontje van de B.V.D waar deze mevrouw  was en of we ons wilden melden met haar . Ja ook in Nederland reageerde men toen erg paranoïde op alles wat  uit het Oostblok kwam.  Via deze ene reis ben ik en heel actief geworden in de plattelands jongeren wereld  en  ook  meegedaan aan de vredesdemonstraties in Amsterdam en Den Haag. Kortom het heeft heel veel betekend voor mijn persoonlijk leven en vooral mijn kijk op de wereld.

Wel zeer aangrijpend dat er heden ten dage wederom  in het oosten een nare situatie is ontstaan tussen voorheen vreeedzame volkeren . Ongelofelijk hoe weinig  hoge heren geleerd hebben van de geschiedenis .

 

 

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes