‘Oost West Doe Je Best Alle Twee Weg Ermee!’

Geschreven door:

Pascal Plugge

Ik ben geboren in Den Haag als nakomertje in 1974 en als zoon van een vader die begin jaren zestig in NAVO-verband gedetacheerd is geweest in Berlijn toen de Muur werd gebouwd. Ik ben opgegroeid met de dreiging van de koude oorlog. Thuis werd er veel geluisterd naar muziek als de Bom van Doe Maar, Forever Young van Alphaville en Dancing With Tears In My Eyes van Utravox en werd er gekeken naar films als the Day After en Threads. Er lagen boeken op tafel als De Laatste Oever van Neville Shute. Zware kost voor een nieuwsgierig jochie van die leeftijd. Ik weet nog dat het maandelijks testen van het luchtalarm me de rillingen langs m’n rug liet lopen en ik heb nog steeds angst voor nucleaire oorlog.

De dreiging die er toen was en nu weer actueel is, is voor mij nooit weggegaan. In 1983 ben ik door m’n ouders, broer en zus meegenomen en hebben we, samen met een half miljoen andere mensen, meegelopen naar het Malieveld in de grote antikernwapendemonstratie in Den Haag. Ik droeg daarbij een spandoek met daarop de tekst ‘Oost West Doe Je Best Alle Twee Weg Ermee!’ en ik herinner me de leus ‘Beter Een Raket In De Tuin Dan Een Rus In De Keuken’ om de plaatsing van Amerikaanse kernwapens in Europa te rechtvaardigen. Natuurlijk lagen onze interesses breder dan alleen de Bom en de Koude Oorlog maar het heeft me wel mede gevormd. Uiteindelijk ontdooiden de ijzige betrekkingen tussen de VS en De Sovjet-Unie, viel de muur en brak daarmee een nieuwe, meer hoopvolle, periode aan. Dat was toen en de dreiging van nu is misschien nog wel groter dan deze ooit is geweest. De huidige dreiging doet me ook veel terugdenken aan m’n jeugd in de jaren tachtig en het voelt goed dit te delen.

Verhalen

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes