‘Oost West Doe Je Best Alle Twee Weg Ermee!’

Geschreven door:

Pascal Plugge

Ik ben geboren in Den Haag als nakomertje in 1974 en als zoon van een vader die begin jaren zestig in NAVO-verband gedetacheerd is geweest in Berlijn toen de Muur werd gebouwd. Ik ben opgegroeid met de dreiging van de koude oorlog. Thuis werd er veel geluisterd naar muziek als de Bom van Doe Maar, Forever Young van Alphaville en Dancing With Tears In My Eyes van Utravox en werd er gekeken naar films als the Day After en Threads. Er lagen boeken op tafel als De Laatste Oever van Neville Shute. Zware kost voor een nieuwsgierig jochie van die leeftijd. Ik weet nog dat het maandelijks testen van het luchtalarm me de rillingen langs m’n rug liet lopen en ik heb nog steeds angst voor nucleaire oorlog.

De dreiging die er toen was en nu weer actueel is, is voor mij nooit weggegaan. In 1983 ben ik door m’n ouders, broer en zus meegenomen en hebben we, samen met een half miljoen andere mensen, meegelopen naar het Malieveld in de grote antikernwapendemonstratie in Den Haag. Ik droeg daarbij een spandoek met daarop de tekst ‘Oost West Doe Je Best Alle Twee Weg Ermee!’ en ik herinner me de leus ‘Beter Een Raket In De Tuin Dan Een Rus In De Keuken’ om de plaatsing van Amerikaanse kernwapens in Europa te rechtvaardigen. Natuurlijk lagen onze interesses breder dan alleen de Bom en de Koude Oorlog maar het heeft me wel mede gevormd. Uiteindelijk ontdooiden de ijzige betrekkingen tussen de VS en De Sovjet-Unie, viel de muur en brak daarmee een nieuwe, meer hoopvolle, periode aan. Dat was toen en de dreiging van nu is misschien nog wel groter dan deze ooit is geweest. De huidige dreiging doet me ook veel terugdenken aan m’n jeugd in de jaren tachtig en het voelt goed dit te delen.

Verhalen

“En dan werd het rolletje in beslag genomen”

De Defensiehaven door kinderogen Ik kan mij nog herinneren dat toen na de tweede wereld oorlog weer op de markt van Arnhem woonden, er geoefend werd met zoeklichten. Dan stonden er grote schijnwerpers op de markt opgesteld en die schenen dan de lucht in....

14 maanden van leren tot lummelen

In Juli 1986 mocht ik opkomen bij de Frederik Hendrik Kazerne om de opleiding LaRo chauffeur te volgen. Ik had al een rijbewijs terwijl andere die de opleiding vrachtwagen kregen helemaal niets hadden. De bizarre organisatie van de Landmacht. Status Quo had een...

Bij de stuw in Olst en nog wat verder

Komend uit militaire dienst, bij de Koninklijke Marine, heb ik van 18 oktober 1954 tot 1 oktober 1955 gewerkt bij de Dienst Speciale Werken van Rijkswaterstaat. Deze dienst was belast met het onderhoud en de bediening van het caisson dat het sluitstuk vormde van de...

Ik ga daar echt niet onder de grond zitten!

Ik werkte vanaf 1971 bij de Rijksluchtvaartdienst. Deze dienst was onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie gaf ook een maandblad uit. In 1984 verscheen daarin een oproep voor mensen die geïnteresseerd waren in een functie voor het...

De kameraadschap was groot

In januari 1985 kwam ik “voor mijn nummer op” in Ossendrecht. Opleiding Landroverchauffeur. Na twee maanden naar Hollandsche Rading om voor gewondenverzorger, ofwel hospik opgeleid te worden. In mei naar 103 Verkenningsbataljon in Seedorf op de Noordduitse...

Huzaar in Duitsland

In april 1963 vertrok ik op Koninginnedag met het 103e Verkenningsbataljon naar Duitsland. We werden gelegerd in kamp Bergen Hohne, het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Joodse mensen hoefden trouwens niet mee als ze niet wilden. Het station bestond uit...

Atoomwapens in ‘T Harde

Ik zat bij de 425 cie.van Heutzs. Samen met de hier gelegerde Amerikaanse soldaten moesten we in 't Harde atoomwapens bewaken (die er volgens de regering niet lagen maar een publiek geheim vertelde anders). Het beheer van de wapens, nucleaire artilleriegranaten en...

Nooit enige Oostblok dreiging gemerkt

In 1980 kreeg ik mijn oproep om als dienstplichtige mijn land te dienen. Kort voor de opkomst in november, kreeg ik te horen dat ik zou worden opgeleid tot dienstplichtig onder-officier en dat mijn diensttijd met 2 maanden verlengd zou worden. Enfin, ben gegaan....

Koffie in plaats van oefenen

Omdat ik voor de marine was afgekeurd werd ik ingedeeld bij de BB. Dit was overigens niet op vrijwillige basis maar viel onder de dienstplicht. Er werd mij een grijs uniform verstrekt met een helm van het model dat men in de eerste Wereldoorlog gebruikte. Ik werd...

Mijn diensttijd bij de huzaren van boreel 1978-1980

Ik, peter sluimer , ben van lichting 78-6 en heb gediend bij 42 Zelfstandig Verkennings Eskadron van de huzaren van Boreel. Wij waren de oren en ogen van de brigade. Wij moesten opereren op de Duitse laagvlakte. Klopt wat hier veel wordt geschreven. De Russen dat...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes