Met de Uzi in de trein

Geschreven door:

Hans Bothe

Ik was DPLSLD 510520027 lichting 70/9. Kwam op in Nijmegen voor de algemene militaire opleiding.  Aansluitend naar vliegbasis Deelen voor een opleiding aan de LETS, de Luchtmacht Elektronische School.

Na het voltooien hiervan ingedeeld bij het 1e GGW (Groep geleide wapens, NIKE-afweersysteem) en geplaatst bij een verbindingseenheid in Duitsland.  Allereerst gelegerd in Burgholzhausen en na een strafoverplaatsing, vanwege mijn te lange haar, in Bohmte. Net als nu had je te maken met een tekort aan veel. Zo kreeg ik bij een oefening een papier waarop stond ‘dit zijn 100 patronen’ waarmee ik mijn Uzi moest laden.  Opmerkelijk was dat je bij dienstreizen van Duitsland naar Nederland vv gewoon je uzi mee moest nemen en in burgerkleding bewapend in de trein zat en niemand dat gek leek te vinden. De kok in Bohmte, een Nederlander met een Italiaanse naam, maakte zelf de lekkerste Yoghurt en blauwe hap ooit gegeten. Dat kon omdat het een kleine basis was met rond de 15 dienstplichtigen. Tijdens mijn diensttijd wel veel levenswijsheid opgedaan van het leger zelf sommige beroepsmilitairen en van mijn dienstmaten.  De koude oorlog was niet iets dat leefde onder de dienstplichtigen waar ik gelegerd was maar ik merkte bij veldoefeningen dat dit wel een gespreksonderwerp was bij landmacht soldaten gelegerd bij de grens met Oost Duitland.  In maart 1972 is mijn lichting afgezwaaid.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes