Koude oorlog Beverwijk

Geschreven door:

Carla Seelemeijer

Na de oorlog wilden mijn ouders “buiten” wonen. In Amsterdam in de hongerwinter was natuurlijk zwaar traumatisch. Ik werd geboren in december 1944, mijn ouders zaten in het verzet, dus onderduikers/Joden naar Drenthe brengen, de Waarheid rondbrengen, kalken in de nacht, februaristaking. Mijn vader vertelde niet alles aan mijn moeder, want als ze dingen wist zou dat gevaarlijk kunnen zijn. Dus het werd Beverwijk, dat was “buiten”, daar zou mijn moeder later een moestuin kunnen hebben (een luxe verlangen na de hongerwinter). Mijn vader begon daar een kapperszaak (nadat hij zijn accordeon had verkocht), eerst Herenkapper, later ook Dames.

De Waarheid werd aan de overkant van de straat gebracht (bij partijgenoten), want als het bekend werd dat hij lid was van de CPN zou hij geen klant overhouden, dus dat was geheim! Dus zo van de “ondergrondse” in het geheim “communist” zijn. In dat katholieke Beverwijk was dat het beste.

Daar hadden ze volgens mij toen nog nooit van voorbehoedmiddelen gehoord, allemaal grote gezinnen die in ‘zondagse’ kleren met hoedjes op naar de kerk gingen op zondag. Of (intern) naar de Bisschoppelijke Kweekschool (alléén voor jongens), en de ‘jongens’ en ‘meisjes’-school nog gescheiden waren. In Heemskerk was nog geen Openbare Lagere school, dus die kinderen moesten  daarvoor lopend uit Heemskerk naar Beverwijk. Op die Lagere school de “Noorderschool” hadden wij het een beetje moeilijk: wij kwamen uit het Montessori-onderwijs, dus mijn broer liep altijd gewoon de bank uit, hij werd altijd voor “rooie” uitgescholden: hij had namelijk rood haar! En ik werd altijd uitgescholden voor “uitslover” (ik zat op ballet). Kortom: wij waren in het Beverwijk van toen anders(denkenden).

Dit was een korte impressie van mijn koude oorlog: dus mond dicht!!! Nu vind ik het moeilijk om mijn mond (of pen) open te doen!!
De foto is ons gezin in Beverwijk rond 1950.

Verhalen

“En dan werd het rolletje in beslag genomen”

De Defensiehaven door kinderogen Ik kan mij nog herinneren dat toen na de tweede wereld oorlog weer op de markt van Arnhem woonden, er geoefend werd met zoeklichten. Dan stonden er grote schijnwerpers op de markt opgesteld en die schenen dan de lucht in....

14 maanden van leren tot lummelen

In Juli 1986 mocht ik opkomen bij de Frederik Hendrik Kazerne om de opleiding LaRo chauffeur te volgen. Ik had al een rijbewijs terwijl andere die de opleiding vrachtwagen kregen helemaal niets hadden. De bizarre organisatie van de Landmacht. Status Quo had een...

Bij de stuw in Olst en nog wat verder

Komend uit militaire dienst, bij de Koninklijke Marine, heb ik van 18 oktober 1954 tot 1 oktober 1955 gewerkt bij de Dienst Speciale Werken van Rijkswaterstaat. Deze dienst was belast met het onderhoud en de bediening van het caisson dat het sluitstuk vormde van de...

Ik ga daar echt niet onder de grond zitten!

Ik werkte vanaf 1971 bij de Rijksluchtvaartdienst. Deze dienst was onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie gaf ook een maandblad uit. In 1984 verscheen daarin een oproep voor mensen die geïnteresseerd waren in een functie voor het...

De kameraadschap was groot

In januari 1985 kwam ik “voor mijn nummer op” in Ossendrecht. Opleiding Landroverchauffeur. Na twee maanden naar Hollandsche Rading om voor gewondenverzorger, ofwel hospik opgeleid te worden. In mei naar 103 Verkenningsbataljon in Seedorf op de Noordduitse...

Huzaar in Duitsland

In april 1963 vertrok ik op Koninginnedag met het 103e Verkenningsbataljon naar Duitsland. We werden gelegerd in kamp Bergen Hohne, het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Joodse mensen hoefden trouwens niet mee als ze niet wilden. Het station bestond uit...

Atoomwapens in ‘T Harde

Ik zat bij de 425 cie.van Heutzs. Samen met de hier gelegerde Amerikaanse soldaten moesten we in 't Harde atoomwapens bewaken (die er volgens de regering niet lagen maar een publiek geheim vertelde anders). Het beheer van de wapens, nucleaire artilleriegranaten en...

Nooit enige Oostblok dreiging gemerkt

In 1980 kreeg ik mijn oproep om als dienstplichtige mijn land te dienen. Kort voor de opkomst in november, kreeg ik te horen dat ik zou worden opgeleid tot dienstplichtig onder-officier en dat mijn diensttijd met 2 maanden verlengd zou worden. Enfin, ben gegaan....

Koffie in plaats van oefenen

Omdat ik voor de marine was afgekeurd werd ik ingedeeld bij de BB. Dit was overigens niet op vrijwillige basis maar viel onder de dienstplicht. Er werd mij een grijs uniform verstrekt met een helm van het model dat men in de eerste Wereldoorlog gebruikte. Ik werd...

Mijn diensttijd bij de huzaren van boreel 1978-1980

Ik, peter sluimer , ben van lichting 78-6 en heb gediend bij 42 Zelfstandig Verkennings Eskadron van de huzaren van Boreel. Wij waren de oren en ogen van de brigade. Wij moesten opereren op de Duitse laagvlakte. Klopt wat hier veel wordt geschreven. De Russen dat...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes