“Ik wil ook mijn steentje bijdragen”

Geschreven door:

Anoniem

Vanaf m’n vroegste jeugd kan ik me herinneren dat de 2 wereld oorlogen veel familie leden gevormd hebben tot wie we zijn. Ondanks dat er veel neven en nichten na de oorlog geboren zijn hebben we er allemaal een beetje een tic van meegekregen. Kleding wat te klein is weggooien? Nou nee, dat werd bij overgrootmoeder in Broek in Waterland gebracht en weer door gedeeld in de familie. Eten weggooien? nee hoor restjes dag of bij een buurvrouw die zelf niet meer elke dag koken kan. Als je ziet dat de buren aan het verbouwen zijn, stap je er gewoon op af en helpt met bergen stenen bikken en sjouwen. Geld aannemen omdat je een boodschapje voor de buurvrouw deed, haalde het niet in je hoofd want dan kreeg je op dat zelfde hoofd een beste tik. De verhalen van een opa die uit de trein sprong om niet naar Duitsland te hoeven en in gaasterland ondergedoken zat. de andere opa die jaren vast zat in duitsland en daar op boerderijen moest werken en later als bakker brood moest maken omdat de bakker in dienst moest. overgrootouders die joden verborgen onder het varkenshok en overgroot opa die voor de ogen van mijn moeder met zijn handen in de lucht en twee geweren in zijn rug prikkend werd afgevoerd, omdat hij verraden was…reden….hij had een big geslacht om een groot deel van zijn14 kinderen maar ook schoondochters met zijn kleinkinderen én de ondergedoken joden te eten moest geven( ik weet niet of die van de big aten) pas ver na de oorlog kwam het dorp te weten dat er joden verborgen waren geweest bij hen. Van oom Frans die na de oorlog moest leven met een drie atl kogels en een 80 granaatspliters in zijn lijf waardoor hij ook aan 1 oog blind was maar toch tot zijn pensioen werkte op Vlb. Ypenburg. En door nog veel meer van dit soort belevenissen maakte dat ik op mijn 5e jaar al steeds riep “ ik vind het stom dat alleen jongens dienstplichtig zijn want ik wil ook soldaat worden!en dan het liefst bij de Marine!”. Vooral mijn moeder had gehoopt dat ik het gezegde zou vergeten in de toekomst en gewoon iets leuks zou gaan doen. Totdat ik tijdens mijn examen serveren stond te wachten om het volgende gerecht op tafel te kunnen zetten een oproep las om indienst te treden bij de Marine! Dus de volgende dag formulier in gevuld, vrij snel er na gekeurd maar helaas…afgekeurd. Maar meteen voor land en luchtmacht gemeld en voor beide …goedgekeurd! Op dinsdag 16 -12-‘80 had ik in dienst kunnen treden als tech.spec.wapen en rij instructeur maar ben de maandags 15-12’80 maar naar Arnhem gegaan om bij de KLU in opleiding te gaan en daarna te dienen als Sgt. spec.chef kok, helaas kon ik niet op uitzendingen mee maar heb voor mijn gevoel toch een  behoorlijk steentje bijgedragen tijdens de jaren 80. Want ondanks dat mij KLU tijd er al een tijdje op zit, blijft het voor velen nog steeds vreemd te horen dat ik als meid van 19 jaar in dienst trad …

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes