Ik ga daar echt niet onder de grond zitten!

Geschreven door:

Frank Troost

Ik werkte vanaf 1971 bij de Rijksluchtvaartdienst. Deze dienst was onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie gaf ook een maandblad uit. In 1984 verscheen daarin een oproep voor mensen die geïnteresseerd waren in een functie voor het bemannen van een noodzetel. Een noodzetel was een beschermd onderkomen om in geval van een oorlog en een eventuele atomaire aanval van Nederland de kerntaken van de overheid voor een dag of veertien te kunnen voortzetten. De mening in die tijd was dat een eventuele oorlog nooit langer dan 14 dagen zou duren. Ik had in die tijd een mobilisatiebestemming bij de Mobile Colonnes in Crailo en vond dit een mooie gelegenheid om daar vanaf te komen. Ik heb me toen voor een technische functie voor een noodzetel aangemeld. Na een opleiding van een week in de noodzetel onder het Paleis van Justitie in Amsterdam werd ik technisch beheerder van de noodzetel van de RVI (Rijks Verkeers Inspectie) in Rotterdam. Dit heb ik gedaan tot aan het eind van de Koude Oorlog.

Bij gesprekken met personeel van de RVI bleek al gauw dat niemand van hen van pan was om bij en eventuele oorlog daar ooit te gaan werken. “We gaan dan lekker naar huis werd er gezegd. Ik ga daar echt niet onder de grond zitten!”

Vanaf de val van de muur werd er geen geld meer beschikbaar gesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en werden de noodzetels uitgefaseerd. Tot die tijd heb ik iedere  veertien dagen een dag in de noodzetel doorgebracht om de technische installatie te onderhouden. Een keer per maand kwam er personeel van de firma Artos voor het grote onderhoud.

Een leuk voorval uit die tijd was nog de keer dat in de noodzetel een uitlaatklep van de luchtbehandeling kapot ging. Via de Rijksgebouwendienst die de noodzetels onder beheer had kwam een medewerker van een aannemer die klep vervangen. De man kwam al scheldend de trap van de noodzetel af en vertelde: “toen ik 16 jaar was moest ik in 1941 helpen om bunkers voor de Moffen te bouwen. Ik heb toen diezelfde kleppen moeten monteren! En nu 45 jaar later moet ik dat weer doen!” Die kleppen werden in Duitsland nog steeds gemaakt.

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes