Huzaar in Duitsland

Geschreven door:

Leo van der Valk

In april 1963 vertrok ik op Koninginnedag met het 103e Verkenningsbataljon naar Duitsland. We werden gelegerd in kamp Bergen Hohne, het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Joodse mensen hoefden trouwens niet mee als ze niet wilden. Het station bestond uit een laadperron uit WO2. Het materiaal dat kon rijden ging over de weg, tanks en materiaal met personeel met de trein. Onderweg kwamen we allemaal Nederlandse militaire voertuigen tegen die teruggingen naar Nederland. Om de 5 weken hadden we verlof. Ik was jeepchauffeur voor een majoor. De huisvesting in het kamp was slecht. We sliepen op stapelbedden met strozakken. Je P.S.U. zat in een plunjezak en je geweer hing aan een punt van je bed. Persoonlijke spullen in een eigen kistje. ’s Nachts moesten we wachtlopen om te zorgen dat de Engelsen niets van de Centuriontanks konden stelen. Als Hollanders zouden we de Noord-Duitse vlakte tegen de Russen moeten verdedigen maar hiervoor werd nooit geoefend. Waarschijnlijk door de komst van de Franse AMXtanks waar het nodige mis mee was. Franse monteurs lieten zien hoe met de tanks om te gaan en hoe ze te repareren. Ik moest hen ophalen en weer terugbrengen naar een hotel in Bergen – liefst onder appel tijd- of voor verlof naar station Hannover. Ik had altijd zulke ritjes! Geld halen met de administrateur bij een bank in Celle, bijvoorbeeld. Een keer legde hij zijn geldtas met pistool in de jeep: ‘liet hierop want ik moet privé boodschappen doen!’ . Het soldij bedroeg 2,20 DM per dag. Sigaretten en drank waren accijnsvrij, dus er werd in het kamp veel gerookt en gedronken. Half september gingen we over naar kamp Seedorf. Ik was er al eerder geweest met de wachtmeester en toen stonden er nog condoomautomaten voor de Duitsers. Die waren later weg: dat zou in Nederland maar leiden tot Kamervragen van de christelijke partijen!. Onverwachts kwam er een einde aan mijn diensttijd. Ik kreeg een explosief in mijn ogen en moest per 1tonner (WEB) worden afgevoerd naar het militair hospitaal in Utrecht waar ik 6 weken heb gelegen. Na een dag rijden op een geïmproviseerde brancard zonder vering kwam ik er meer dood dan levend aan. Mijn oog heeft zich nooit helemaal hersteld.

Leo van der Valk, dienstplichtig Huzaar

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes