Huzaar in Duitsland

Geschreven door:

Leo van der Valk

In april 1963 vertrok ik op Koninginnedag met het 103e Verkenningsbataljon naar Duitsland. We werden gelegerd in kamp Bergen Hohne, het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Joodse mensen hoefden trouwens niet mee als ze niet wilden. Het station bestond uit een laadperron uit WO2. Het materiaal dat kon rijden ging over de weg, tanks en materiaal met personeel met de trein. Onderweg kwamen we allemaal Nederlandse militaire voertuigen tegen die teruggingen naar Nederland. Om de 5 weken hadden we verlof. Ik was jeepchauffeur voor een majoor. De huisvesting in het kamp was slecht. We sliepen op stapelbedden met strozakken. Je P.S.U. zat in een plunjezak en je geweer hing aan een punt van je bed. Persoonlijke spullen in een eigen kistje. ’s Nachts moesten we wachtlopen om te zorgen dat de Engelsen niets van de Centuriontanks konden stelen. Als Hollanders zouden we de Noord-Duitse vlakte tegen de Russen moeten verdedigen maar hiervoor werd nooit geoefend. Waarschijnlijk door de komst van de Franse AMXtanks waar het nodige mis mee was. Franse monteurs lieten zien hoe met de tanks om te gaan en hoe ze te repareren. Ik moest hen ophalen en weer terugbrengen naar een hotel in Bergen – liefst onder appel tijd- of voor verlof naar station Hannover. Ik had altijd zulke ritjes! Geld halen met de administrateur bij een bank in Celle, bijvoorbeeld. Een keer legde hij zijn geldtas met pistool in de jeep: ‘liet hierop want ik moet privé boodschappen doen!’ . Het soldij bedroeg 2,20 DM per dag. Sigaretten en drank waren accijnsvrij, dus er werd in het kamp veel gerookt en gedronken. Half september gingen we over naar kamp Seedorf. Ik was er al eerder geweest met de wachtmeester en toen stonden er nog condoomautomaten voor de Duitsers. Die waren later weg: dat zou in Nederland maar leiden tot Kamervragen van de christelijke partijen!. Onverwachts kwam er een einde aan mijn diensttijd. Ik kreeg een explosief in mijn ogen en moest per 1tonner (WEB) worden afgevoerd naar het militair hospitaal in Utrecht waar ik 6 weken heb gelegen. Na een dag rijden op een geïmproviseerde brancard zonder vering kwam ik er meer dood dan levend aan. Mijn oog heeft zich nooit helemaal hersteld.

Leo van der Valk, dienstplichtig Huzaar

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes