Op de toegangspoort tot de ondergrondse parkeergarage annex atoomschuilkelder prijkt een toeristisch informatiebordje. “De Osse atoomschuilkelder”, luidt de titel van de korte, informatieve tekst; de atoomschuilkelder in de Noord-Brabantse plaats is volgens het bordje een “relict uit de Koude Oorlog”.
Het meest intrigerende zinnetje in de tekst gaat over een wapenfeit uit het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw: “J. Marijnissen van de Socialistische Partij zwengelt het protest tegen de ‘atoomschuilkelder’ aan”. Dat heeft de oud-politicus uit Oss – de bakermat van de SP – toch maar mooi voor elkaar gekregen: zijn naam staat voor de eeuwigheid op een toeristisch bordje bij een officieel gemeentelijk monument.
Over onder meer dat verzet van de SP tegen de schuilkelder is een paar jaar geleden een alleraardigst boek verschenen, getiteld ‘De Osse atoomschuilkelder. Tastbare herinnering aan een nooit ontbrande oorlog’. Het is een uitgave van het Stadsarchief Oss. Daarnaast gaat het boek van 118 bladzijden onder meer ook over het ontstaan van de Koude Oorlog, de bouw van de Osse schuilkelder en over technische aspecten van dit “relict uit de Koude Oorlog”.