een dame van de BVD

Geschreven door:

willem schild

In 1982 was ik als beroepsmilitair de opleiding bij de Koninklijke marechaussee In Apeldoorn begonnen. Via Den Haag, waar ik 16 maanden militaire objecten zoals het Ministerie van Defensie en het Cathuis had mogen bewaken, werd ik geplaatst aan de grensbrigade Hoek van Holland. Ik ging hier intern, en mijn werk bestond er uit de paspoorten te controleren van mensen die Nederland in en uit gingen. In Hoek van Holland heb je namelijk een ferrydienst naar Harwich in Engeland. We zaten midden in de Koude oorlog en als er dan mensen kwamen uit de zogenaamde Oostbloklanden, dan werden wij geacht die paspoorten te fotograferen in onze paspoorthokjes, ook mensen met visums, veelal studenten uit Afrika die naar Moskou reisden gingen zodoende op de foto. Ik ben in 1987 daar weg gegaan, in 1989 viel de Berlijnse muur en ik vraag me dus af, wat er met al die duizenden foto’s gebeurt is, of die nog ergens bij de BvD liggen of wat dan nu heet de AIVD. Wat mij weer terug brengt in Hoek van Holland, want ik heb daar nog eens de militaire straf gekregen van 2 dagen licht arrest, dan mag je het brigadeterrein niet af.  Wat was er nou gebeurt? Ik was daar intern, had een eigen kamer, kast, wasbak, en heel af en toe kwamen er wel eens vrienden uit mijn geboortedorp naar de Hoek omdat je daar best wel leuk een biertje kon drinken. En, op een ochtend kwamen wij lichtelijk beschonken de koffieruimte in van de brigade en daar zat een gezelschap burgers met de dienstdoende wacht te praten. Ik zei toen gekscherend, omdat de vrouw van het gezelschap nogal klein was. “He, is dat de uitsmijter van Madurodam?”  Waarop wij de kamer werden uitgebonjourd en ik mijn roes ging uitslapen. Alleen had dit muisje nog een staartje, want een paar dagen later werd ik bij de brigadecommandant geroepen, en die vroeg of ik voorgaande opmerking had gemaakt. Ontkennen was er niet bij en ik zei dus ‘ja’. Waarop hij mij mijn straf mededeelde, want die ‘uitsmijter van Madurodam’ was namelijk een dame van de BVD die daar zat te wachten op een generaal van de Oost Duitsers, die zou namelijk met de ochtendboot aankomen, en zij zou hem gaan volgen.

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes