Een atoomvrije grafkelder

Henk Blokhuis, Gemeentesecretaris in Alkmaar van 1972 tot 1996 herinnert zich een situatie tijdens een vergadering op het stadhuis van Alkmaar.

“Degenen die uitzicht hadden op de achtertuin, viel het plotseling op dat dit uitzicht witte rook omvatte, die uit een ventilatierooster omhoog dwarrelde. Wij wisten niet wat dat beduidde. Ik bedoel, wij namen niet aan dat het archief in brand stond, maar wat het wel was, wisten wij niet. In dat soort gevallen wendden wij ons altijd tot Wim van Hattem, hoofd interne zaken, wat hij niet weet van het Stadhuis, is de moeite van het weten niet waard. Wim kwam en legde ons uit dat daar, onder de grond, zich de bestuursnoodpost bevond. Die ruimte werd van tijd tot tijd getest op de afvoer van lucht. Er werd lucht ingevoerd en openbare werken controleerde of die lucht dan ook weer werd afgevoerd. In de vorm van rook. Zoiets. Precies was het ons ook niet duidelijk. Ook mij niet. Ik wist dat zich naast de fietsenkelder een bestuursnoodpost bevond, maar ik was er nooit binnen geweest. De collegeleden wisten natuurlijk niet meer dan ik.”

Ook enkele gemeenteambtenaren wisten van het bestaan van de bunker af, maar zagen er niet het nut van in. De bunker voelde “klein en benauwd” aan. “Een atoomvrije grafkelder. Volstrekt geïsoleerd”. “Als de bom valt, moet je hier niet wezen”. “Hier wil je niet levend worden begraven”.  Het was niet bedoeld voor onbevoegden, zelfs niet voor de vrouw van de burgemeester of andere ambtenaren. Maar ook niet voor het gezin en kinderen van de bode die erboven in de dienstwoning woonden.

De bunker was er, maar is nooit voor het oorspronkelijke doel gebruikt. Men verwachtte ook niet de bunker ooit te hoeven gebruiken. Toch werd de bunker onderhouden en was deze tot in de jaren ‘90 actief beschikbaar voor noodgevallen, zoals de overheid in Den Haag het voorschreef. De bunker ligt er nog steeds en is nog steeds als zodanig herkenbaar.

Dit verhaal is een pre-view van een publicatie van de gemeente Alkmaar over haar Koude Oorlog monumenten.
Hierin zijn diverse verhalen opgeschreven van zij die de koude oorlog in Alkmaar hebben ervaren.
Voor meer infomatie: erfgoedalkmaar.nl

 

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes