De Hongaarse opstand

Geschreven door:

Frederiek Stolting

In 1956 was ik 13 jaar en zat net een jaar op de huishoudschool. Over politiek, maar ook over wereld gebeurtenissen werd bij ons niet veel gesproken. Tv was er niet en we hadden een radiotoestel in de huiskamer en een eigen radiootje had ik ook niet. Tijdens de middagmaaltijd op zondag luisterden we allemaal mee met mijn vader naar het nieuws en hielden we onze mond. Ik denk dat ik toen dat nieuws over de opstand heb meegekregen en er erg door geboeid ben geraakt en luisterde ik vaker het nieuws als ik alleen in de woonkamer was. Waarom ik me dit allemaal zo goed kon voorstellen? Dat weet ik niet maar ik zag de hoeveelheid mensen vechten voor hun vrijheid. Toen het er op leek dat de Russen zich erbij zouden neerleggen, was ik opgelucht. Het was toen al zo ingesleten bij mij dat het communisme slecht was en ik woonde in het vrije westen en dat gunde ik de Hongaren ook. Hoewel ik niet een echt oorlogskind ben, 1943, ben ik mij pas laat bewust geworden van de manier waarop wij werden opgevoed met het idee dat uit het oosten, behalve het warme weer, weinig goeds te verwachten was. Toen na een paar dagen bleek dat de opstand heel bloedig werd neergeslagen was ik echt een beetje van slag. Er waren natuurlijk wel meer dingen die indruk maakten, zoals de vluchtelingen uit Oost-Duitsland. Maar toen ik de oproep zag was mijn eerste gedachte direct bij het bovenstaande.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes