DDR-ers op culturele reis

Geschreven door:

Frank Troost

Mijn tweede herinnering (de eerste herinnering is op deze site te lezen onder de titel MORTIERGRANAAT IN SPEELGOEDWINKEL) aan de koude oorlog was mijn diensttijd in 1969 bij de Klu. Ik was gelegerd in Hesepe bij de GTMGW. Iedere donderdag gaf de afdeling van de MID voorlichting met foto’s welke Oost-Duitse spionnen in het dorp gesignaleerd waren. En vaak als je dan ’s avonds in een lokaal café zat schoof er wel eens iemand met en zwaar accent bij je aan die vervolgens informeerde of je op vakantie was en of er soms collega’s van je in de kroeg zaten en die je dan probeerde uit te horen.

In 1986 was ik voor mijn werk 10 weken werkzaam in Apeldoorn. Ik verbleef in die tijd in motel ‘Klein Zwitserland’ in Beekbergen. Op een dag kwam daar een Oost Duitse groep die op uitnodiging van een Nederlands stichting ieder jaar een culturele reis van een week maakten. De groep was zo geselecteerd dat de deelnemers allemaal getrouwd waren en minimaal één kind hadden. Van die echtparen mocht er maar één aan de reis deelnemen. De andere moest met het kind, als pressiemiddel tegen het aanvragen van politiek asiel in Nederland, in Oost Duitsland achterblijven.

Op de groep van 30 deelnemers waren er altijd minimaal 4 vertegenwoordigers van de STASI, wat duidelijk te merken was aan de houding t.o.v. hen door de andere deelnemers van de groep. In het begin als de Oost Duitsers aan het diner zaten, zat ik alleen aan een tafeltje te eten. Als ik dan naar hen keek hield  iedereen prompt zijn mond dicht. Ik denk dat ze me voor iemand van de BVD aanzagen. Later ontdooiden ze en had ik leuke gesprekken met ze. Ze vertelden dan over hun leven in Oost Duitsland en over hun gevoel van onderdrukking en uitzichtloosheid en hoop op het vallen van de muur. ’s Avonds aan de bar bleven ze uiteindelijk gezellig hangen en kwamen ze met verhalen en foto’s van thuis, maar de vier STASI vertegenwoordigers gingen minimaal een half uur later naar hun kamer dan de rest.

De culturele reis werd ieder jaar georganiseerd en ieder jaar verdween er toch wel iemand ondanks de maatregel voor de achterblijvers thuis. Ik heb ook meegemaakt dat er iemand verween. De dag daarna kwam er een delegatie van de Oost Duitse ambassade om de rest van het gezelschap te ondervragen en je zag dan de angst bij de groep over hun toekomst.

 

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes