Cubacrisis en daarna

Geschreven door:

Ben Koot

Geboren in 1950 werd ik voor het eerst met de Koude Oorlog geconfronteerd in 1962 tijdens de beruchte Cubacrisis. Ik herinner mij nog de brochures waarin stond wat je moet doen als de bom viel, namelijk onder de trap of onder een tafel gaan zitten. Ook al was ik pas 12 jaar, ik weet nog wel dat ik het best eng vond. Gelukkig liep alles toch nog met een sisser af, al zijn we volgens mij nooit meer zo dicht bij een catastrofe geweest.

Enkele jaren later in mei 1970 ging ik met een jongerenreis naar Berlijn. Wij sliepen in een jeugdherberg in een nog al deprimerende wijk in West Berlijn. De kogelgaten zaten hier en daar nog in de muren als gevolg van WO II. Onze reis vanaf de West Duitse grens de DDR in was al een verhaal apart. Eerst werd door de vopo’s al een, door een grappenmaker in de bus gelegd exemplaar van de communistische krant De Waarheid, onder grote hilariteit als westerse propaganda in beslag genomen. In de DDR op weg naar West Berlijn raakte onze chauffeur de weg kwijt en reed verkeerd. Het resultaat liet niet lang op zich wachten; we werden prompt door de politie aan de kant gezet omdat we van de voor westerlingen beschikbare corridor waren afgeweken. In Berlijn zijn we ook in die week driemaal via Checkpoint Charlie in de Friedrichstrasse naar Oost Berlijn gereden, waar we steeds werden opgewacht door een gids van Intertourist die ons ongetwijfeld alleen liet zien wat wij mochten zien. Wij zijn o.a. naar het Pergamonmuseum geweest, op 8 mei naar een groot Russisch ereveld en naar een FDJ park. FDJ staat voor Freie Deutsche Jugend een jeugdorganisatie van de communistische partij, waar je als je wat wilde bereiken maar beter lid van kon zijn. Hoewel Intertourist zijn best deed om de indruk te wekken hoe goed alles wel in het Oosten was, kon ik mij niet aan de indruk onttrekken dat ik eigenlijk in een openlucht gevangenis liep. Wel een hele ervaring.

Weer enkele jaren later moet ik in dienst. In mijn geval bij de luchtmacht. Ik moest opkomen bij de LIMOS (Luchtmacht Instructie Militaire Opleidings School) in Nijmegen voor de basisopleiding van 6 weken. Daarna vertrok in naar de LETS (Luchtmacht Elektronische Technische School) in Schaesberg. Ik zou daar een opleiding tot telexist gaan volgen. Na enkele weken moesten wij allemaal aandraven op de appelplaats en kregen te horen dat wij allemaal waren gescreend tot en met Nato-secret. Enige dagen later vertelde onze sergeant-instructeur tijdens een pauze tussen twee lessen dat hij in Berlijn was geweest. Uiteraard als militair alleen in het westen. Ik vertelde toen dat ik er ook was geweest dat ik met name het Pergamonmuseum erg mooi had gevonden. De sergeant wist kennelijk dat het museum aan de verkeerde kant van de muur stond en 3 dagen later was ik telexist in opleiding af, met als verklaring dat mijn typevaardigheid onvoldoende was. Ik heb er achteraf geen spijt van gehad, want als telexist was ik bij de Meteodienst in Hilversum terecht gekomen. Ik had dan waarschijnlijk vaak gewoon naar huis gekund en had een flink stuk ervaring mis gelopen. Nu kwam ik in Schöppingen terecht bij de 2de Groep Geleide wapens. Maar ook hier merkte ik af te toe dat ik kennelijk toch (als gevolg van mijn bezoek aan Oost-Berlijn) in de gaten werd gehouden en bijvoorbeeld als hofmeester in tegenstelling tot andere collega’ s geen diensten hoefde te draaien in de eetzaal op de site waar de Nike’s stonden. Al met al heb ik daar een prachtige tijd gehad. Toch altijd wel het gevoel gehad dat je daar niet voor niets zat.

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes