Cubacrisis en daarna

Geschreven door:

Ben Koot

Geboren in 1950 werd ik voor het eerst met de Koude Oorlog geconfronteerd in 1962 tijdens de beruchte Cubacrisis. Ik herinner mij nog de brochures waarin stond wat je moet doen als de bom viel, namelijk onder de trap of onder een tafel gaan zitten. Ook al was ik pas 12 jaar, ik weet nog wel dat ik het best eng vond. Gelukkig liep alles toch nog met een sisser af, al zijn we volgens mij nooit meer zo dicht bij een catastrofe geweest.

Enkele jaren later in mei 1970 ging ik met een jongerenreis naar Berlijn. Wij sliepen in een jeugdherberg in een nog al deprimerende wijk in West Berlijn. De kogelgaten zaten hier en daar nog in de muren als gevolg van WO II. Onze reis vanaf de West Duitse grens de DDR in was al een verhaal apart. Eerst werd door de vopo’s al een, door een grappenmaker in de bus gelegd exemplaar van de communistische krant De Waarheid, onder grote hilariteit als westerse propaganda in beslag genomen. In de DDR op weg naar West Berlijn raakte onze chauffeur de weg kwijt en reed verkeerd. Het resultaat liet niet lang op zich wachten; we werden prompt door de politie aan de kant gezet omdat we van de voor westerlingen beschikbare corridor waren afgeweken. In Berlijn zijn we ook in die week driemaal via Checkpoint Charlie in de Friedrichstrasse naar Oost Berlijn gereden, waar we steeds werden opgewacht door een gids van Intertourist die ons ongetwijfeld alleen liet zien wat wij mochten zien. Wij zijn o.a. naar het Pergamonmuseum geweest, op 8 mei naar een groot Russisch ereveld en naar een FDJ park. FDJ staat voor Freie Deutsche Jugend een jeugdorganisatie van de communistische partij, waar je als je wat wilde bereiken maar beter lid van kon zijn. Hoewel Intertourist zijn best deed om de indruk te wekken hoe goed alles wel in het Oosten was, kon ik mij niet aan de indruk onttrekken dat ik eigenlijk in een openlucht gevangenis liep. Wel een hele ervaring.

Weer enkele jaren later moet ik in dienst. In mijn geval bij de luchtmacht. Ik moest opkomen bij de LIMOS (Luchtmacht Instructie Militaire Opleidings School) in Nijmegen voor de basisopleiding van 6 weken. Daarna vertrok in naar de LETS (Luchtmacht Elektronische Technische School) in Schaesberg. Ik zou daar een opleiding tot telexist gaan volgen. Na enkele weken moesten wij allemaal aandraven op de appelplaats en kregen te horen dat wij allemaal waren gescreend tot en met Nato-secret. Enige dagen later vertelde onze sergeant-instructeur tijdens een pauze tussen twee lessen dat hij in Berlijn was geweest. Uiteraard als militair alleen in het westen. Ik vertelde toen dat ik er ook was geweest dat ik met name het Pergamonmuseum erg mooi had gevonden. De sergeant wist kennelijk dat het museum aan de verkeerde kant van de muur stond en 3 dagen later was ik telexist in opleiding af, met als verklaring dat mijn typevaardigheid onvoldoende was. Ik heb er achteraf geen spijt van gehad, want als telexist was ik bij de Meteodienst in Hilversum terecht gekomen. Ik had dan waarschijnlijk vaak gewoon naar huis gekund en had een flink stuk ervaring mis gelopen. Nu kwam ik in Schöppingen terecht bij de 2de Groep Geleide wapens. Maar ook hier merkte ik af te toe dat ik kennelijk toch (als gevolg van mijn bezoek aan Oost-Berlijn) in de gaten werd gehouden en bijvoorbeeld als hofmeester in tegenstelling tot andere collega’ s geen diensten hoefde te draaien in de eetzaal op de site waar de Nike’s stonden. Al met al heb ik daar een prachtige tijd gehad. Toch altijd wel het gevoel gehad dat je daar niet voor niets zat.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes