Bescherming Bevolking (BB) in Zutphen en Doetichem

“Vlak na WO2 werd aan de mensen die in 1940 – 1945 bij de Luchtbescherming waren, gevraagd of ze bij de ‘BB’ wilden komen. Er was weinig animo, enerzijds door trauma’s na bombardementen en ook, denk ik, omdat het vooral zakenmensen waren zonder medische achtergrond. In de jaren vijftig kreeg politieagent Alex Kuipers het verzoek zoiets op te zetten. Dat heeft hij goed gedaan in Zutphen. Het hoofdkantoor kwam in Doetinchem. In die periode toen het Veemarktgebouw leeg kwam, werd daarin een grote ruimte scherfvrij gemaakt. Die werd een commandopost voor civiele verdediging en hulpverlening. Zelf ben ik nooit in die ruimte geweest. Later werd het een muziek oefenlokaal.

Op een vrijdag eind jaren zeventig belde burgemeester J.J. Roeters van Lennep mij dat er iets aan de hand was. Ik moest op zijn kamer komen. Hij vertelde me dat er die avond een oefening zou plaatsvinden. Ik kreeg een lijst met namen van de afdelingschefs en diensthoofden mee, die ik moest bellen en uitnodigen. Een van hen weigerde, vreemd vond ik dat. Ongebruikelijk toen (maar het kan een onderdeel van de oefening geweest zijn). Toen de burgemeester hem sommeerde kwam hij wel. Langemaat, werkzaam op Algemene Zaken coördineerde heel zorgvuldig de oefening, samen met de burgemeester.

We kwamen bijeen in de ruime kelders onder het stadhuis: de burgemeester, de hoofden van afdelingen en ik. Het betrof een fictieve ramp van een schip op de IJssel met gevaarlijke stoffen en giftige damp die vrijkwam en met de wind zou afdrijven naar de Zuidwijken. Die grote kelder onder het stadhuis is daar omstreeks 1953 aangelegd. Een beveiligde ruimte met een stalen deur, stoelen en tafels plus speciale telefoons op een apart netwerk met regelmatige controle door de PTT. Zeer waarschijnlijk gebouwd in de periode van de Koude Oorlog. Toen was kelderbouw bij nieuwbouw denk ik verplicht. Bij onze oefening kwamen vanuit Doetinchem BB-meetwagens naar een plek op de dijk tussen Cortenoever Baronsbergen en de stad. Zij zouden dan de ‘giftige dampen’ meten. Het is de eerste en laatste oefening geweest die ik meemaakte tijdens mijn dienst als gemeentebode. Ik weet dat destijds ook onder Gebouw ’s Heerensteen een dergelijke kelder was. Toen daar een nieuw gebouw kwam, is deze kelder van dik beton in stand gebleven.

 

Dit is een deel van een verhaal geschreven door Ina Brethouwer van de Werkgroep Oral History Gelderland, op basis van een interview dat zij heeft gehouden met Jan Kreijenbroek. Lees het complete verhaal op https://mijngelderland.nl/inhoud/specials/koude-oorlog/zutphen-in-de-koude-oorlog#!#customCarouselDetail

 

 

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes