Als ‘de Rus’ komt ben je er geweest!

Geschreven door:

Anoniem

Jaren zeventig en tachtig was ik nogal links georiënteerd. Dat ben ik nog steeds maar hopelijk iets genuanceerder. Ja, ik heb ook meegelopen met de vredesdemonstratie van november 1981. Ik was vooral tegen de idiote en onbegrensde wapenwedloop van die tijd. Beide zijden waren in staat de hele wereld een paar keer te vernietigen. Ik had dienst kunnen weigeren. Ik ben daar ook mee bezig geweest maar ik twijfelde aan de aangeboden functies als vervangende dienstplicht.

Na een paar jaar uitstel, in verband met een studie, moest ik in 1983 alsnog in militaire dienst. Eerst twee maanden een rijopleiding in Ossendrecht. Daarna twee maanden een opleiding bij de LFFD (Leger, Foto- en FilmDienst) als fotograaf in Den Haag. Van de ene op de andere week werd mij verteld dat ik me moest melden bij de ‘parate eenheden’ op de Legerplaats Seedorf in Duitsland. Bij de bataljonsstaf van de Genie.

Parate eenheden? Dat betekende drie weken op en een weekend verlof en vervolgens vijf weken op en tien dagen verlof. Verder heel veel oefeningen op de Lüneburger Heide. Midden in de nacht uit je bed getrommeld worden, je meerdere ophalen in Seven, vijf kilometer verderop en een uur later reed je midden in de nacht in colonne naar een onbekende plek. Wachten op orders. Camoufleren, decamoufleren en rijden. Mijn kapitein waarvan ik vaste chauffeur was las een topografische kaart: “hier links, nee, de volgende links”. Bospaden in het donker. Slapen probeerde je als je je auto gecamoufleerd had. Had je pech, dan was je na een half uur weer aan het rijden. Dat kon zo dagen achter elkaar doorgaan. Soms kwam je je maten tegen en dan was het even gezellig ouwehoeren met oploskoffie en sjekkies. Veel sjekkies. Na een paar weken was je bekaf en ontzettend smerig. Je stonk. Iedereen stonk maar het went. Fatsoensnormen werden snel minder; aardappelen eten met je handen. Te lui om ergens een bestek vandaan te halen. Tijdens een AV-bivak (Algemeen Vormend) moesten we schuttersputjes graven… Klotewerk!

“Noem je dit een schuttersput? Als ‘de Rus’ komt ben je er geweest.” We lachtten. “De Rus”… die hele periode in Duitsland nooit een Rus gezien. Ik had het idee dat men in Nederland meer bezorgd was over een mogelijke aanval vanuit Rusland dan wij in Seedorf. Waren wij naïef? Zou kunnen. In ieder geval slecht geïnformeerd, maar dat hoort bij dienstplichtige soldaatjes.

Mijn korte omschrijving over die diensttijd: verveling, 14 maanden weggegooid, maar het is zo voorbij. Ik gebruik nu nog de handdoeken en zakdoeken van mijn uitrusting. Superkwaliteit.

Verhalen

“En dan werd het rolletje in beslag genomen”

De Defensiehaven door kinderogen Ik kan mij nog herinneren dat toen na de tweede wereld oorlog weer op de markt van Arnhem woonden, er geoefend werd met zoeklichten. Dan stonden er grote schijnwerpers op de markt opgesteld en die schenen dan de lucht in....

14 maanden van leren tot lummelen

In Juli 1986 mocht ik opkomen bij de Frederik Hendrik Kazerne om de opleiding LaRo chauffeur te volgen. Ik had al een rijbewijs terwijl andere die de opleiding vrachtwagen kregen helemaal niets hadden. De bizarre organisatie van de Landmacht. Status Quo had een...

Bij de stuw in Olst en nog wat verder

Komend uit militaire dienst, bij de Koninklijke Marine, heb ik van 18 oktober 1954 tot 1 oktober 1955 gewerkt bij de Dienst Speciale Werken van Rijkswaterstaat. Deze dienst was belast met het onderhoud en de bediening van het caisson dat het sluitstuk vormde van de...

Ik ga daar echt niet onder de grond zitten!

Ik werkte vanaf 1971 bij de Rijksluchtvaartdienst. Deze dienst was onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie gaf ook een maandblad uit. In 1984 verscheen daarin een oproep voor mensen die geïnteresseerd waren in een functie voor het...

De kameraadschap was groot

In januari 1985 kwam ik “voor mijn nummer op” in Ossendrecht. Opleiding Landroverchauffeur. Na twee maanden naar Hollandsche Rading om voor gewondenverzorger, ofwel hospik opgeleid te worden. In mei naar 103 Verkenningsbataljon in Seedorf op de Noordduitse...

Huzaar in Duitsland

In april 1963 vertrok ik op Koninginnedag met het 103e Verkenningsbataljon naar Duitsland. We werden gelegerd in kamp Bergen Hohne, het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Joodse mensen hoefden trouwens niet mee als ze niet wilden. Het station bestond uit...

Atoomwapens in ‘T Harde

Ik zat bij de 425 cie.van Heutzs. Samen met de hier gelegerde Amerikaanse soldaten moesten we in 't Harde atoomwapens bewaken (die er volgens de regering niet lagen maar een publiek geheim vertelde anders). Het beheer van de wapens, nucleaire artilleriegranaten en...

Nooit enige Oostblok dreiging gemerkt

In 1980 kreeg ik mijn oproep om als dienstplichtige mijn land te dienen. Kort voor de opkomst in november, kreeg ik te horen dat ik zou worden opgeleid tot dienstplichtig onder-officier en dat mijn diensttijd met 2 maanden verlengd zou worden. Enfin, ben gegaan....

Koffie in plaats van oefenen

Omdat ik voor de marine was afgekeurd werd ik ingedeeld bij de BB. Dit was overigens niet op vrijwillige basis maar viel onder de dienstplicht. Er werd mij een grijs uniform verstrekt met een helm van het model dat men in de eerste Wereldoorlog gebruikte. Ik werd...

Mijn diensttijd bij de huzaren van boreel 1978-1980

Ik, peter sluimer , ben van lichting 78-6 en heb gediend bij 42 Zelfstandig Verkennings Eskadron van de huzaren van Boreel. Wij waren de oren en ogen van de brigade. Wij moesten opereren op de Duitse laagvlakte. Klopt wat hier veel wordt geschreven. De Russen dat...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes