Als ‘de Rus’ komt ben je er geweest!

Geschreven door:

Anoniem

Jaren zeventig en tachtig was ik nogal links georiënteerd. Dat ben ik nog steeds maar hopelijk iets genuanceerder. Ja, ik heb ook meegelopen met de vredesdemonstratie van november 1981. Ik was vooral tegen de idiote en onbegrensde wapenwedloop van die tijd. Beide zijden waren in staat de hele wereld een paar keer te vernietigen. Ik had dienst kunnen weigeren. Ik ben daar ook mee bezig geweest maar ik twijfelde aan de aangeboden functies als vervangende dienstplicht.

Na een paar jaar uitstel, in verband met een studie, moest ik in 1983 alsnog in militaire dienst. Eerst twee maanden een rijopleiding in Ossendrecht. Daarna twee maanden een opleiding bij de LFFD (Leger, Foto- en FilmDienst) als fotograaf in Den Haag. Van de ene op de andere week werd mij verteld dat ik me moest melden bij de ‘parate eenheden’ op de Legerplaats Seedorf in Duitsland. Bij de bataljonsstaf van de Genie.

Parate eenheden? Dat betekende drie weken op en een weekend verlof en vervolgens vijf weken op en tien dagen verlof. Verder heel veel oefeningen op de Lüneburger Heide. Midden in de nacht uit je bed getrommeld worden, je meerdere ophalen in Seven, vijf kilometer verderop en een uur later reed je midden in de nacht in colonne naar een onbekende plek. Wachten op orders. Camoufleren, decamoufleren en rijden. Mijn kapitein waarvan ik vaste chauffeur was las een topografische kaart: “hier links, nee, de volgende links”. Bospaden in het donker. Slapen probeerde je als je je auto gecamoufleerd had. Had je pech, dan was je na een half uur weer aan het rijden. Dat kon zo dagen achter elkaar doorgaan. Soms kwam je je maten tegen en dan was het even gezellig ouwehoeren met oploskoffie en sjekkies. Veel sjekkies. Na een paar weken was je bekaf en ontzettend smerig. Je stonk. Iedereen stonk maar het went. Fatsoensnormen werden snel minder; aardappelen eten met je handen. Te lui om ergens een bestek vandaan te halen. Tijdens een AV-bivak (Algemeen Vormend) moesten we schuttersputjes graven… Klotewerk!

“Noem je dit een schuttersput? Als ‘de Rus’ komt ben je er geweest.” We lachtten. “De Rus”… die hele periode in Duitsland nooit een Rus gezien. Ik had het idee dat men in Nederland meer bezorgd was over een mogelijke aanval vanuit Rusland dan wij in Seedorf. Waren wij naïef? Zou kunnen. In ieder geval slecht geïnformeerd, maar dat hoort bij dienstplichtige soldaatjes.

Mijn korte omschrijving over die diensttijd: verveling, 14 maanden weggegooid, maar het is zo voorbij. Ik gebruik nu nog de handdoeken en zakdoeken van mijn uitrusting. Superkwaliteit.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes