Als de bom valt

Geschreven door:

Vissers

Tijdens de Koude Oorlog zat ik op de middelbare school. Er werd veel gesproken over “als de bom valt” en hoe je kan overleven. In elk geval nooit in het licht kijken, jezelf in een greppel gooien of beschermen achter een gebouw voor als de schokgolf komt.

Mijn school was in de stad, terwijl ik in een dorp woonde. Met de fiets moest ik in alle vroegte naar het station, waar jarenlang om 07:55 mijn trein naar de stad vertrok. 20 Minuten in de trein, daarna nog 15 minuten lopen. Elke keer dat ik van huis wegging, hield ik er rekening mee dat in de loop van de dag wel eens oorlog zou kunnen uitbreken.

De Afcent (Commando Hoofdkwartier van de NAVO) was na het sluiten van de steenkoolmijn Hendrik op hun terrein gestationeerd. Vanwege de diepe tunnels waar ze zich tijdens een aanval konden terugtrekken was dat natuurlijk een ideale plek. Bovendien kon het terrein nooit onder water lopen, omdat het vrij hoog ligt. Dit terrein was vlak in de buurt van mijn ouderlijk huis, dus als de eerste bom viel, dan was het daar. Na een aanval zou een nucleaire winter kunnen ontstaan. Iedere dag had ik in mijn schooltas winterhandschoenen en een sjaal. Voor het geval dat…

Toen mijn middelbare school ten einde liep, zou ik in dienst moeten. Heel sneaky werd ik uitgehoord wat mijn interesses waren en uiteindelijk werd ik ingedeeld bij de marine, afdeling radio communicatie. Ik had echter helemaal geen zin om in een soort van Donald Duck pakje met 1000 man op een schip te zitten en mezelf in flarden te laten schieten of te verdrinken bij een aanval.

Andere klasgenoten hadden geluk. Hun vader had een eigen bedrijf en mijn klasgenoten werden onmisbaar geacht voor dat bedrijf. Ik had dat geluk niet. Mijn vader werkte gewoon bij NS op een verkeersleidingpost. Hij had WOII vol meegemaakt en zijn verhalen deden mij telkens huiveren. Ik moest dus iets vinden om niet in dienst te hoeven. Huwelijk was geen optie. Ik zat onder de puisten, was lelijk en geen meisje keek naar me om.

Dan maar de laatste optie. Inschrijven op de Hogere Zeevaartschool van Radio Holland in Amsterdam. Officiersopleiding volgen en vervolgens op koopvaardijschepen de wereld rondvaren. Aan boord een ruime eigen hut, eigen douche en toilet, zeer vriendelijke Indonesische bemanning en goed eten. Dat leek me toch een beter alternatief dan de marine. Met veel plezier heb ik talloze avonturen gehad en jarenlang gevaren. Ook in Oost Europa geweest en ik heb met eigen ogen mogen zien hoe groot de ellende daar was en in welke armoede de mensen leefden.

Uiteindelijk werd tóch een vrouw verliefd op me en we trouwden. Zodoende hoefde ik niet in dienst. We gingen wonen in een dorp vlak bij de Duitse grens. Elke paar minuten kwamen zeer laag straaljagers over, want we woonden precies in het verlengde van de startbaan. De straaljagers zijn inmiddels verdwenen, maar vervangen door trainingsvluchten van grote AWACS die druk in de weer zijn i.v.m. de oorlog in de Oekraïne.

De oorlogstaal van Europa ben ik helemaal zat en heb besloten begin 2024 te verhuizen naar een eiland in de Carrib. Geen Nederlands, Engels of Amerikaans eiland. Helemaal weg van de “geciviliseerde” wereld en terug naar de natuur en het eenvoudige leven.

Verhalen

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes