Woensdrecht en het VrouwenAktieKamp (VAK)

Als er een symbool is van de Koude Oorlog in Nederland, dan is het wel Woensdrecht. Overheid en activisten stonden hier tegenover elkaar. Kwamen de kruisraketten of niet?

Op vliegbasis Woensdrecht is tot op de dag van vandaag de polarisatie zichtbaar die Nederland tijdens de Koude Oorlog jarenlang in zijn greep had. Aan de ene kant de overheid, als betrouwbare NAVO-partner die zich klaar maakte voor de opslag van nucleaire kruisraketten op basis Woensdrecht. De zwaarbeveiligde shelters voor de raketten, die uiteindelijk nooit gebruikt zijn, staan er nog. Even verderop, een eenvoudig hekwerk, de grens van de vliegbasis. Op het hekwerk zijn nu nog de resten van een vredesteken te zien, gemaakt door de activisten die hier maanden verbleven in het VrouwenAktieKamp (VAK). De activisten maakte deel uit van een brede maatschappelijke antikernwapenbeweging die en masse aan “Hollanditis” leed. Uiteindelijk trad de dooi in tijdens de Koude Oorlog en kwamen de raketten toch niet en vertrokken ook de actievoerders naar huis.

Zowel de shelters voor de kruisraketten aan de ene zijde van het hek, als ook het hek zelf en het terrein direct aan de andere zijde, zijn van grote maatschappelijke betekenis om de Koude Oorlog in Nederland te kunnen begrijpen. De vliegbasis is nog steeds in gebruik van Defensie en er is weinig zicht op wat er met dit stuk nationale historie zal gebeuren.

Was je betrokken bij de komst van de kruisraketten? Als aannemer? Als politicus? Of zat je wellicht in het Vredeskamp? Had je als dienstplichtige gewetensbezwaren tegen de nucleaire wapens? Vertel het ons. Jouw verhaal doet ertoe!

 

Protest Woensdrecht 1986- Nationaal Archief

Bunker Woensdrecht-beeld NIMH

Hek bij Woensdrecht met Vredes tekens- Marc Stappers

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes