Legerbasis Havelterberg / Darp

Tijdens de Koude Oorlog, toen de dreiging van een mogelijke invasie of aanval door de Sovjet-Unie reëel was, speelde de legerbasis in Havelte een belangrijke rol in de verdediging van Nederland.

In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw werd de basis uitgebreid en gemoderniseerd om de verdediging van Nederland te versterken. Er werden verschillende faciliteiten gebouwd, zoals schietbanen, oefendorpen en bunkers. De basis in Havelte was vooral belangrijk als onderdeel van de zogenaamde NATO-verdedigingslinie. In geval van een oorlog zou Havelte dienen als uitvalsbasis voor Nederlandse en NAVO-troepen om de vijand te bestrijden. In Havelte waren ook voorzieningen voor de opslag van Amerikaanse atoomwapens.

In de jaren ’70 en ’80 waren er verschillende grote protesten en demonstraties in Nederland, georganiseerd door verschillende vredesorganisaties, waaronder Pax Christi, Vrouwen voor Vrede en het Interkerkelijk Vredesberaad. De demonstraties vonden plaats op verschillende locaties, zoals militaire bases en kernwapenopslagplaatsen. In Darp vonden in die periode verschillende protestacties plaats juist door de aanwezigheid van die atoomvoorzieningen. Jaarlijks tijdens de Kerstdagen waren er demonstraties waarbij men eiste dat de kernwapens uit Nederland werden verwijderd en pleitte voor ontwapening en vrede. De protesten werden vaak georganiseerd in de vorm van vredesmarsen en sit-ins en trokken duizenden mensen uit het hele land.

Vandaag de dag is de basis in Havelte nog steeds een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Landmacht en wordt zij gebruikt voor diverse militaire activiteiten en evenementen.

Ging jij als kind mee naar Darp voor de demonstraties? Heb je als dienstplichtige oefeningen gedaan op Havelte? Deel het met ons. Jouw verhaal doet ertoe!

Wachttoren Darp (Jan Brandenburg)

Demostratie 1981 Havelteberg- Nationaal Archief

Demostraties 1981 Havelteberg-Nationaal Archief

Verhalen

Meer laden

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes