Tijdens de Koude Oorlog, toen de dreiging van een mogelijke invasie of aanval door de Sovjet-Unie reƫel was, speelde de legerbasis in Havelte een belangrijke rol in de verdediging van Nederland.
In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw werd de basis uitgebreid en gemoderniseerd om de verdediging van Nederland te versterken. Er werden verschillende faciliteiten gebouwd, zoals schietbanen, oefendorpen en bunkers. De basis in Havelte was vooral belangrijk als onderdeel van de zogenaamde NATO-verdedigingslinie. In geval van een oorlog zou Havelte dienen als uitvalsbasis voor Nederlandse en NAVO-troepen om de vijand te bestrijden. In Havelte waren ook voorzieningen voor de opslag van Amerikaanse atoomwapens.
In de jaren ’70 en ’80 waren er verschillende grote protesten en demonstraties in Nederland, georganiseerd door verschillende vredesorganisaties, waaronder Pax Christi, Vrouwen voor Vrede en het Interkerkelijk Vredesberaad. De demonstraties vonden plaats op verschillende locaties, zoals militaire bases en kernwapenopslagplaatsen. In Darp vonden in die periode verschillende protestacties plaats juist door de aanwezigheid van die atoomvoorzieningen. Jaarlijks tijdens de Kerstdagen waren er demonstraties waarbij men eiste dat de kernwapens uit Nederland werden verwijderd en pleitte voor ontwapening en vrede. De protesten werden vaak georganiseerd in de vorm van vredesmarsen en sit-ins en trokken duizenden mensen uit het hele land.
Vandaag de dag is de basis in Havelte nog steeds een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Landmacht en wordt zij gebruikt voor diverse militaire activiteiten en evenementen.
Ging jij als kind mee naar Darp voor de demonstraties? Heb je als dienstplichtige oefeningen gedaan op Havelte? Deel het met ons. Jouw verhaal doet ertoe!