De IJsellinie (Olst, Arnhem, Nijmegen)

De IJsellinie is uniek in de wereld. In geval van een oorlog zouden bijna 400.000 mensen (plus vee) moeten evacueren. Van die plannen was bijna niemand op de hoogte gebracht!

Een van de meest indrukwekkende gebouwde structuren uit de Koude Oorlog is de IJssellinie, gebaseerd op de aloude Nederlandse militaire traditie van inundatie. De waterlinie in het oosten van het land werd in het grootste geheim door het ministerie van Defensie (en aannemers uit het westen) in op verzoek van de NAVO gebouwd als hoofdweerstandslijn bij drie rivieren en had ten doel een Russische opmars te vertragen en/of te stoppen.

Van de geheime bouwplannen was niemand op de hoogte gebracht, slechts enkele hoge officieren wisten ervan. De lengte van de linie bedroeg 127 km en hij lag tussen Kampen en Bemmel: gebouwd vanaf 1950, gereed in 1953 en in gebruik tot 1963. Als gevolg van de veranderende defensiestrategie van de NAVO en het opschuiven van de grens van verdediging naar de Duits-Duitse grens werd de IJssellinie in 1968 definitief buiten gebruik gesteld.

Al zijn er enkele onderdelen gesloopt na opheffing door Defensie, toch zijn de meeste militaire gebouwen en een deel van de waterwerken nog aanwezig. Dit ambitieuze Koude Oorlog verdedigingswerk en het verhaal dat erbij hoort verdient het om bewaard te worden. Heeft jouw vader als aannemer uit het westen van het land gewerkt aan de IJssellinie in het oosten? Moest hij dat geheimhouden? Ben jij als soldaat gelegerd geweest in Olst, Arnhem of Nijmegen ten behoeve van de IJsellinie? Deel het met ons. Jouw verhaal doet ertoe!

inundatietraject Ijssellinie

Inlaat van de IJsellinie bij Olst. foto st. IJsellinie

terp in de IJssellinie. Foto st. IJsellinie

Verhalen

Meer laden

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes