BB-Bescherming Bevolking Overvoorde

De BB-commandopost in Overvoorde is een voormalige commandopost van de Bescherming Bevolking (BB) uit de Koude Oorlog.

De commandopost bestaat uit verschillende ruimtes, waaronder een generatorruimte, een waterzuiveringsinstallatie, een communicatiecentrum, slaap- en werkruimtes en een keuken. Hij was uitgerust met speciale filtersystemen om de lucht te zuiveren en te beschermen tegen de ABC-dreiging (atoom, bacteriologisch en chemische middelen)

Bij de BB speelden vrouwen een minstens even belangrijke rol als mannen. Zij waren bijvoorbeeld actief als luchtwaarneemster en seingeefster, die de waarschuwingssignalen voor luchtaanvallen doorgaven aan de bevolking. Vrouwen waren ook actief in medische diensten van de BB en hielpen bij het transport van slachtoffers. Ze waren betrokken bij de voedselvoorziening en de distributie van levensmiddelen tijdens oorlogstijd.

Net als de meeste andere BB-commandoposten in Nederland, werd de commandopost in Overvoorde na de opheffing van de BB in 1986 buiten gebruik gesteld en werd het overgedragen aan de regionale brandweer. De post is nu opengesteld voor het publiek als museum. Bezoekers kunnen de verschillende ruimtes bekijken en meer te weten komen over de geschiedenis en werking van de BB-commandopost.

Was een van jouw grootouders betrokken als vrijwilliger bij de BB? Heb je ervaringen met de BB? Was je werkzaam in een Commandopost? Laat het ons weten. Jouw verhaal doet er toe!

Commandocentrum Overvoorde Foto: Raphael Smid

ingang bunker Overvoorde. Foto: RCE / Ronald Tilleman

Foto RCE Ronald Tilleman

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes