Gevormd in en door de Koude Oorlog

Geschreven door:

jaap huurman

Ik, Jaap Huurman (71), durf rustig te beweren dat ik in en door de Koude Oorlog gevormd ben tot wat ik na mijn jeugd en ouderlijke opvoeding aan initiatieven heb genomen en aan ervaringen heb opgedaan.

Tijdens de tweede keer (eerst gezakt) in de zesde klas van het Gymnasium ‘op’ het Katholiek Gelders Lyceum (Arnhem), heb ik mij langzaam verder aan de ouderlijke knoet ontworsteld en ben gaande weg  en definitief na mijn deelname aan een internationaal werkkamp van Pax Christi in Rome tot de overtuiging gekomen dat de Koude Oorlog niet is te winnen met wapens. Voor de dienst-lichting 71-6, heb wapen-geweigerd en kwam dus onmiddellijk in de militaire gevangenis Nieuwersluis voor ‘voor-arrest’.

Na een maand was ik zo gek gemaakt door de isolatie in een geblindeerde cel, dat ik tussen Krijgsraad en Medische Troepen (waar ik slechts een pistool ter verdediging van patiënten hoefde te dragen), koos voor het laatste: ik kwam uiteindelijk terecht op de poli van Kamp Holterhoek, waar militairen 24/7 de Sovjet- en Hongaarse zenders afluisterden.

Na de verkorte dienst (ten lange leste kreeg ik S-5), ben ik mijn ‘strijd’ tegen de Koude Oorlog en voor de versterking van De Derde Weg trouw gebleven, want in en vanuit de Gemeenteraad van Den Haag (1978-1989) heb ik ‘Den-Haag-Kernwapenvrij’ laten verklaren, de grootste Nederlandse anti-kernwapen-demonstratie in Den Haag helpen organiseren, de Stedenband met Juigalpa (Nicaragua) ontwikkeld (en daar tussentijds een half jaar gewerkt en gewoond), meegeholpen heb aan de beweging van gemeenten met ‘vrede-en-ontspannings-relaties’ met partners in communistische landen en LOTA opgericht: de Vereniging van Lagere Overheden tegen Apartheid (terwijl mijn ‘portefeuilles’ Volkshuisvesting, Stadsvernieuwing, Stadhuis, Economische Zaken en Milieu nooit verwaarloosd werden, integendeel).

Eind 1989 heb ik actief de Fluwelen Revolutie in Praag e.o. meegemaakt en gewerkt aan een samenwerking van Het Oude Centrum (Den Haag) en Mala Strana (Praag); voorts heb ik 1992-1993 met mijn jonge gezinnetje 1 jaar ter plekke gewoond en gewerkt aan ‘mijn’ VNG-initiatief voor 3-hoeken van Tjechoslowaakse (per 1.1.93 gesplitst) -, Nicaraguaanse – en Nederlandse gemeenten en gemeenschappen.

Wat o.a. vanaf 1994 volgden waren andere projecten in Midden-Europa voor mijn Bureau Nulti-Mational en Verkiezingswaarneming-Missies in Zuid-Afrika, voormalig Joegoslavië en het ‘Verre Oosten’ tot in Mongolië aan toe

Met mijn nieuwe, hollandse partner (sinds 1995) ben ik 5 jaar geleden in Hongarije getrouwd en hebben we het jaar daarop (het kon nog net voor Corona en de nieuwe Oorlog) een mooie ‘huwelijksreis’ gemaakt op een cruise-schip van Sint Petersburg naar Moskou, waar we bloemen hebben gelegd voor de gedenk-plaat bij de toenmalige redactie van de vermoorde journalist Anna Politkovskaja. Aldus een paar ‘hoogtepunten’, die uitgebreider aan bod gaan komen in mijn derde boek straks!

 

 

 

 

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes