Gevormd in en door de Koude Oorlog

Geschreven door:

jaap huurman

Ik, Jaap Huurman (71), durf rustig te beweren dat ik in en door de Koude Oorlog gevormd ben tot wat ik na mijn jeugd en ouderlijke opvoeding aan initiatieven heb genomen en aan ervaringen heb opgedaan.

Tijdens de tweede keer (eerst gezakt) in de zesde klas van het Gymnasium ‘op’ het Katholiek Gelders Lyceum (Arnhem), heb ik mij langzaam verder aan de ouderlijke knoet ontworsteld en ben gaande weg  en definitief na mijn deelname aan een internationaal werkkamp van Pax Christi in Rome tot de overtuiging gekomen dat de Koude Oorlog niet is te winnen met wapens. Voor de dienst-lichting 71-6, heb wapen-geweigerd en kwam dus onmiddellijk in de militaire gevangenis Nieuwersluis voor ‘voor-arrest’.

Na een maand was ik zo gek gemaakt door de isolatie in een geblindeerde cel, dat ik tussen Krijgsraad en Medische Troepen (waar ik slechts een pistool ter verdediging van patiënten hoefde te dragen), koos voor het laatste: ik kwam uiteindelijk terecht op de poli van Kamp Holterhoek, waar militairen 24/7 de Sovjet- en Hongaarse zenders afluisterden.

Na de verkorte dienst (ten lange leste kreeg ik S-5), ben ik mijn ‘strijd’ tegen de Koude Oorlog en voor de versterking van De Derde Weg trouw gebleven, want in en vanuit de Gemeenteraad van Den Haag (1978-1989) heb ik ‘Den-Haag-Kernwapenvrij’ laten verklaren, de grootste Nederlandse anti-kernwapen-demonstratie in Den Haag helpen organiseren, de Stedenband met Juigalpa (Nicaragua) ontwikkeld (en daar tussentijds een half jaar gewerkt en gewoond), meegeholpen heb aan de beweging van gemeenten met ‘vrede-en-ontspannings-relaties’ met partners in communistische landen en LOTA opgericht: de Vereniging van Lagere Overheden tegen Apartheid (terwijl mijn ‘portefeuilles’ Volkshuisvesting, Stadsvernieuwing, Stadhuis, Economische Zaken en Milieu nooit verwaarloosd werden, integendeel).

Eind 1989 heb ik actief de Fluwelen Revolutie in Praag e.o. meegemaakt en gewerkt aan een samenwerking van Het Oude Centrum (Den Haag) en Mala Strana (Praag); voorts heb ik 1992-1993 met mijn jonge gezinnetje 1 jaar ter plekke gewoond en gewerkt aan ‘mijn’ VNG-initiatief voor 3-hoeken van Tjechoslowaakse (per 1.1.93 gesplitst) -, Nicaraguaanse – en Nederlandse gemeenten en gemeenschappen.

Wat o.a. vanaf 1994 volgden waren andere projecten in Midden-Europa voor mijn Bureau Nulti-Mational en Verkiezingswaarneming-Missies in Zuid-Afrika, voormalig Joegoslavië en het ‘Verre Oosten’ tot in Mongolië aan toe

Met mijn nieuwe, hollandse partner (sinds 1995) ben ik 5 jaar geleden in Hongarije getrouwd en hebben we het jaar daarop (het kon nog net voor Corona en de nieuwe Oorlog) een mooie ‘huwelijksreis’ gemaakt op een cruise-schip van Sint Petersburg naar Moskou, waar we bloemen hebben gelegd voor de gedenk-plaat bij de toenmalige redactie van de vermoorde journalist Anna Politkovskaja. Aldus een paar ‘hoogtepunten’, die uitgebreider aan bod gaan komen in mijn derde boek straks!

 

 

 

 

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes