Henk Blokhuis, Gemeentesecretaris in Alkmaar van 1972 tot 1996 herinnert zich een situatie tijdens een vergadering op het stadhuis van Alkmaar.
“Degenen die uitzicht hadden op de achtertuin, viel het plotseling op dat dit uitzicht witte rook omvatte, die uit een ventilatierooster omhoog dwarrelde. Wij wisten niet wat dat beduidde. Ik bedoel, wij namen niet aan dat het archief in brand stond, maar wat het wel was, wisten wij niet. In dat soort gevallen wendden wij ons altijd tot Wim van Hattem, hoofd interne zaken, wat hij niet weet van het Stadhuis, is de moeite van het weten niet waard. Wim kwam en legde ons uit dat daar, onder de grond, zich de bestuursnoodpost bevond. Die ruimte werd van tijd tot tijd getest op de afvoer van lucht. Er werd lucht ingevoerd en openbare werken controleerde of die lucht dan ook weer werd afgevoerd. In de vorm van rook. Zoiets. Precies was het ons ook niet duidelijk. Ook mij niet. Ik wist dat zich naast de fietsenkelder een bestuursnoodpost bevond, maar ik was er nooit binnen geweest. De collegeleden wisten natuurlijk niet meer dan ik.”
Ook enkele gemeenteambtenaren wisten van het bestaan van de bunker af, maar zagen er niet het nut van in. De bunker voelde “klein en benauwd” aan. “Een atoomvrije grafkelder. Volstrekt geïsoleerd”. “Als de bom valt, moet je hier niet wezen”. “Hier wil je niet levend worden begraven”. Het was niet bedoeld voor onbevoegden, zelfs niet voor de vrouw van de burgemeester of andere ambtenaren. Maar ook niet voor het gezin en kinderen van de bode die erboven in de dienstwoning woonden.
De bunker was er, maar is nooit voor het oorspronkelijke doel gebruikt. Men verwachtte ook niet de bunker ooit te hoeven gebruiken. Toch werd de bunker onderhouden en was deze tot in de jaren ‘90 actief beschikbaar voor noodgevallen, zoals de overheid in Den Haag het voorschreef. De bunker ligt er nog steeds en is nog steeds als zodanig herkenbaar.
Dit verhaal is een pre-view van een publicatie van de gemeente Alkmaar over haar Koude Oorlog monumenten.
Hierin zijn diverse verhalen opgeschreven van zij die de koude oorlog in Alkmaar hebben ervaren.
Voor meer infomatie: erfgoedalkmaar.nl