Dreiging van het Warschaupact (flits, flits, flits)

Geschreven door:

Joop Remmé

In de jaren ’80 waren er verschillende vredesdemonstraties. Aan verschillende daarvan heb ik meegedaan. Die van Stop de Neutronenbom werden georganiseerd door de CPN en, naar ik later leerde, geïnitieerd door Moskou. De demonstraties vanuit het IKV waren meer wat mij aansprak. Ik ontwikkelde een kritische houding jegens de NAVO.

Veel van mijn leeftijdgenoten lieten zich registreren as dienstweigeraar. Afgaande op hoe zij daarover spraken, zagen zij het vooral als een makkelijke oplossing. Ik heb er toen ook over nagedacht. Ik had mij al voor de ROAG officiersopleiding opgegeven en had de keuring daarvoor gedaan, maar evenzogoed bleef ik wel nadenken over de vraag, of ik het zou moeten doen.

Uiteindelijk ben ik (lichting 86/6) opgekomen en kreeg ik mijn training in een kazerne in Appingedam. Wat mij daar meteen opviel was een richtingaanwijzer, vergelijkbaar met wat de ANWB soms plaatste, met pijlen met afstand naar Den Haag en Amsterdam, en een pijl naar het oosten met daarop “Iwan, 300 km”.

Tijdens een van onze lessen vertelde een majoor over de Warschauwpact troepen die verderop lagen en de samenstelling van die troepen. We leerden dat troepen die bedoeld zijn voor een aanval een andere configuratie hadden dan troepen die defensief zijn bedoeld.

Toen na de val van de muur meer bekend werd, werd duidelijk dat die troepen inderdaad klaar waren voor een aanval. Dit werd tijdens vredesdemonstraties weggehoond als “NAVO propaganda”, maar het bleek later dat het ook echt zo was.

Voor mij en mijn lichtinggenoten was dit wat onwerkelijk. We leerden schutterputjes graven en te reageren op een nucleaire aanval met de uitroep “flits, flits, flits”. Het was allemaal wat onwerkelijk.

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes