Diensttijd en Vredesdemonstraties

Geschreven door:

Peter H.M. van Vliet

Na mijn LTS opleiding in 1978 ben ik gaan werken en in die periode gekeurd voor de militaire dienst. Na dat ik was goedgekeurd kreeg ik een oproep voor het jaar 1979, maar omdat ik net een avondopleiding was gestart kon ik daar uitstel voor krijgen. Op 1 januari 1980 was het zover en moest mij melden op de Elias Beeckman Kazerne in Ede, bij het Regiment Verbindingstroepen.

De koude oorlog was in die tijd nog volop actueel in het nieuws, maar de meeste jongens gaven een beetje als makke schapen gehoor aan de oproep. Mijn vader was ook in deinst geweest, wat kon er gebeuren, je moest er even doorheen en het was goed voor je mannelijkheid. Na 2 maanden opleiding als radiomonteur, werd ik overgeplaatst naar Vucht bij het onderdeel Genie Troepen, om daarna met de gehele compagnie, voor 10 maanden naar Seedorf te Duitsland.

Daar werd duidelijk wat onze taak zou zijn in oorlogstijd en vanaf dat moment ging ik ook beseffen hoe er over mensen levens werd gedacht. Wij zouden de eerste klappen op moeten vangen, om zeg maar tijd te rekken zo dat het Nederlandse leger hun positie in kon nemen die was afgesproken met de NAVO. Iedere maand een oefening en soms 5 weken van huis. Als ik met verlof naar huis ging, zat ik een beetje als een zombie op de bank, tot dat ik weer terug moest

Met ons onderdeel zijn we in burgerkleding naar 3 verschillende plekken geweest, waar we konden zien hoe het IJzer gordijn er uit zag en wat voor dreiging dat gaf. De huisvesting was in die tijd schandalig, lekkende daken, overal schimmel op de muren en veel te kleine kamers. Ben toen lid geworden van een militaire vakbond, om ons welzijn te verbeteren en met succes.

Na mijn diensttijd vond ik dat de wapenwedloop afgeremd moest worden, zeker nadat Nederland besloot kruisraketten op haar grondgebied te plaatsen. Heb toen meegedaan met verschillende demonstraties. Niet dat ik pacifist ben, maar meer dat het Nederlandse leger weinig voorstelde.

 

Verhalen

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Voor en achter het ijzeren gordijn

Geboren werd ik in 1958 in Oost-Duitsland, in Bautzen, als zoon van de Nederlander Hendrikus Pierre Sonneville, die in 1951 in de Korea Oorloog was en dan eind 1951 naar de SBZ (sovjet bezetting zone) in Oost-Duitsland deserteerde. Hier werkte hij voor de KGB en de...

Vervangende dienstplicht bij de BB

Als derde zoon van een gezin van vijf kinderen ben ik geboren in 1949. In die tijd moest iedere jongen in principe nog in militaire dienst. Maar omdat ik de derde zoon was, hoefde ik niet in actieve dienst, maar werd ik daarvan vrijgesteld. In plaats daarvan werd...

Een bijzondere ervaring met een glimlach

Ik behoor tot de lichting 72-2. Na een opleiding werd ik gelegerd op de Gen. Spoorkazerne in Ermelo. Ik was toen inmiddels dienstplichtig sergeant en ingedeeld bij de Intendance. Ook wij werden aangewezen om een week naar Havelte te gaan met als opdracht: het...

Les materieel herkenning

Tijdens mijn diensttijd (1990-1991) gaf ik lessen materieelherkenning aan het kader. Als modelbouwer had ik daar wel wat verstand van, en de sergeant-majoor vroeg me de lessen over te nemen toen hij weg was. Ik gaf twee lessen, en er zouden nog meer volgen. Maar...

BB ervaring van deelnemer

Toen ik (1954) klein was ging mijn vader 's avonds naar de BB. Dat was verplicht. Zijn spullen lagen voor het pakken op zolder. Ik vond dat natuurlijk heel interessant. Onlangs heb ik mijn vader (95 jaar) ernaar gevraagd. Hierbij twee verhalen. VERHAAL 1. We hadden...

Lieber Sylke

De Koude Oorlog, ik heb er eigenlijk maar een paar jaren bewust van meegemaakt. De makkelijke jaren zogezegd. Die van toenemende ONTspanning met als hoogtepunt de vereniging van West met Oost of Oost met West... Geboren in 1969 en dus midden in de Koude Oorlog was...

Stingerbol

Ik ben 3 jaar instructeur in de Stingerbol geweest en heb de opleiding verzorgd voor Stinger personeel van Landmacht; Luchtmacht en Korps mariniers. Zelf heb ik in 1994 een Life firing met een stinger op een schietbaan, op Kreta uitgevoerd.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes