Diensttijd en Vredesdemonstraties

Geschreven door:

Peter H.M. van Vliet

Na mijn LTS opleiding in 1978 ben ik gaan werken en in die periode gekeurd voor de militaire dienst. Na dat ik was goedgekeurd kreeg ik een oproep voor het jaar 1979, maar omdat ik net een avondopleiding was gestart kon ik daar uitstel voor krijgen. Op 1 januari 1980 was het zover en moest mij melden op de Elias Beeckman Kazerne in Ede, bij het Regiment Verbindingstroepen.

De koude oorlog was in die tijd nog volop actueel in het nieuws, maar de meeste jongens gaven een beetje als makke schapen gehoor aan de oproep. Mijn vader was ook in deinst geweest, wat kon er gebeuren, je moest er even doorheen en het was goed voor je mannelijkheid. Na 2 maanden opleiding als radiomonteur, werd ik overgeplaatst naar Vucht bij het onderdeel Genie Troepen, om daarna met de gehele compagnie, voor 10 maanden naar Seedorf te Duitsland.

Daar werd duidelijk wat onze taak zou zijn in oorlogstijd en vanaf dat moment ging ik ook beseffen hoe er over mensen levens werd gedacht. Wij zouden de eerste klappen op moeten vangen, om zeg maar tijd te rekken zo dat het Nederlandse leger hun positie in kon nemen die was afgesproken met de NAVO. Iedere maand een oefening en soms 5 weken van huis. Als ik met verlof naar huis ging, zat ik een beetje als een zombie op de bank, tot dat ik weer terug moest

Met ons onderdeel zijn we in burgerkleding naar 3 verschillende plekken geweest, waar we konden zien hoe het IJzer gordijn er uit zag en wat voor dreiging dat gaf. De huisvesting was in die tijd schandalig, lekkende daken, overal schimmel op de muren en veel te kleine kamers. Ben toen lid geworden van een militaire vakbond, om ons welzijn te verbeteren en met succes.

Na mijn diensttijd vond ik dat de wapenwedloop afgeremd moest worden, zeker nadat Nederland besloot kruisraketten op haar grondgebied te plaatsen. Heb toen meegedaan met verschillende demonstraties. Niet dat ik pacifist ben, maar meer dat het Nederlandse leger weinig voorstelde.

 

Verhalen

Ojee, U bent uitverkoren voor de atoombunker

Was het 1980, of eerder? Ik zat op de middelbare school, de RSG te Schagen, Noord-Holland. In jongerencentrum De Ojee Boerderij speelde de band Doe Maar nog voor ze bekend werden. Vanuit De Ojee Boerderij verzonnen we met jongerenwerker Gerrit van Veghel een...

Brandweer en BB

Geboren in 1954 werd ik natuurlijk op een bepaald moment opgeroepen voor keuring dienstplicht. Alles was goed en mijn opkomst werd enkele malen uitgesteld wegens studie. Het einde van mijn studie was nabij en ik kreeg een waarschuwingsoproep. Tegelijkertijd kwam in...

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes