Diensttijd en Vredesdemonstraties

Geschreven door:

Peter H.M. van Vliet

Na mijn LTS opleiding in 1978 ben ik gaan werken en in die periode gekeurd voor de militaire dienst. Na dat ik was goedgekeurd kreeg ik een oproep voor het jaar 1979, maar omdat ik net een avondopleiding was gestart kon ik daar uitstel voor krijgen. Op 1 januari 1980 was het zover en moest mij melden op de Elias Beeckman Kazerne in Ede, bij het Regiment Verbindingstroepen.

De koude oorlog was in die tijd nog volop actueel in het nieuws, maar de meeste jongens gaven een beetje als makke schapen gehoor aan de oproep. Mijn vader was ook in deinst geweest, wat kon er gebeuren, je moest er even doorheen en het was goed voor je mannelijkheid. Na 2 maanden opleiding als radiomonteur, werd ik overgeplaatst naar Vucht bij het onderdeel Genie Troepen, om daarna met de gehele compagnie, voor 10 maanden naar Seedorf te Duitsland.

Daar werd duidelijk wat onze taak zou zijn in oorlogstijd en vanaf dat moment ging ik ook beseffen hoe er over mensen levens werd gedacht. Wij zouden de eerste klappen op moeten vangen, om zeg maar tijd te rekken zo dat het Nederlandse leger hun positie in kon nemen die was afgesproken met de NAVO. Iedere maand een oefening en soms 5 weken van huis. Als ik met verlof naar huis ging, zat ik een beetje als een zombie op de bank, tot dat ik weer terug moest

Met ons onderdeel zijn we in burgerkleding naar 3 verschillende plekken geweest, waar we konden zien hoe het IJzer gordijn er uit zag en wat voor dreiging dat gaf. De huisvesting was in die tijd schandalig, lekkende daken, overal schimmel op de muren en veel te kleine kamers. Ben toen lid geworden van een militaire vakbond, om ons welzijn te verbeteren en met succes.

Na mijn diensttijd vond ik dat de wapenwedloop afgeremd moest worden, zeker nadat Nederland besloot kruisraketten op haar grondgebied te plaatsen. Heb toen meegedaan met verschillende demonstraties. Niet dat ik pacifist ben, maar meer dat het Nederlandse leger weinig voorstelde.

 

Verhalen

Nederland kon dus door onze aanwezigheid rustig gaan slapen

Ik lag als dienstplichtig militair (lichting 88-4) op 60 km van de oost-Duitse grens op kazerne Langemanshoff en 16km zuidelijk lag kamp Hohne. Op beide kazernes lag een kompleet tankbataljon van 52 Leopard 2’s. Nederland kon dus door onze aanwezigheid daar rustig...

Toenadering in plaats van haat en dreiging

Het was 1981, ik was 14 en realiseerde me voor het eerst dat anderen over mijn toekomst beslisten. 'De geschiedenis leert dat ieder wapen dat ooit gemaakt is, ook is gebruikt' maakte me bang en boos. Wie zijn die mensen, die voor mij willen bepalen dat ik geen...

Seedorff

Bij een excursie (in burgerkleding)  van de Limburgse jagers (Seedorff) naar het ijzeren gordijn stonden bij een dorpje, dat dwars doormidden gesneden was door het Ijzeren gordijn, een Oostblok militair in een wachttoren met het geweer op ons gericht. ...

Scherpe munitie laden

Ik was van de lichting 62-2 en gelegerd in Natokamp Hohne. In 1963 hadden we een oefening op de Lunenberger Heide voor schietwedstrijden (Canadian Army Troffee). Op een nacht werden we gewekt en moesten we scherpe munitie laden in onze tanks en op naar de...

Bij de Koninklijke Luchtmacht Leeuwarden

Ik zat bij de Luchtmacht Beveiliging op de vliegbasis Leeuwarden van 1967 tot 1973. Regelmatig maakten wij mee dat de Alert Force (Stand by staande Starfighters) de lucht in moesten omdat Russische bommenwerpers over de Noordzee tot bij ons luchtruim kwamen. Dit...

Iedereen had een kort lontje

De meest felle herinnering is die van november 1956 toen Hongarije werd aangevallen. Ik zat aan de radio gekluisterd en heb nog de krantenartikelen over Pal Maleter. Ik zwierf door Amsterdam, zag Simon Carmiggelt een raam van de communistische boekhandel Pegasus in...

Russen tegen houden

In 1984 kreeg ik mijn oproep voor de dienstplicht lichting 84-1, opkomst bij de Amersfoort Bernard kazerne. Na 2 maanden Breda chasee kazerne en toen paraat van april 84 tot en met juni 85 kazerne Seedorf Duitsland. Wij waren de eerste lijn dat als de Russen...

Het object Arnhem

Ik ben ongeveer een jaar in functie geweest bij de Defensiehaven, van 8 april 1958 tot en met 4 juni 1959. Ik heb er een goede tijd gehad, heb daar plezierig gewerkt. Mijn functie bij het noodbruggen-ponton detachement was dienstplichtig-sergeant-schipper. Het...

Reforger

In de jaren 70 en 80 was ik vliegtuig spotter en jaarlijks of twee jaarlijks, dat weet ik niet meer, werd er een grote militaire oefening gehouden met de naam Reforger (Return of Forces to Germany) dan werden vrijwel alle vliegvelden in het westen van Nederland...

Aan het ijzeren gordijn 79/80

In periode 79/80 2 jaar de linies gehouden met blik op het oosten. Wachten op een confrontatie met het Oostblok. Oefenen voor het moment wat gelukkig nooit gekomen is. 'Hoogtepunten' waren ook confrontatie met observators van de Russen ( de zg SOXMIS ) een bezoek...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes