In augustus 1953 kwam voor Kees Eulink (mijn vader) zijn dienstoproep en moest hij zich melden. Hij was ingedeeld bij zijn tweede keuze, de verbindingstroepen van de Koninklijke Landmacht.
Op 6 augustus tot 25 september zat hij bij het 3e peloton van de 1-1 VBDT en daarmee begon zijn rekrutentijd. Als soldaat Eerste klas met legernummer 33.04.01.094 zat hij bij radiowagen KL4. Zijn eerste opleidingsplaats werd Nunspeet, op de Veluwe.
āOndanks mijn bronchitis moest ik er toch aan geloven, maar ik voorspelde mijn ouders dat bij de eerste de beste aanval ik me bij de dokter zou melden om me af te laten keuren. Die aanval is nooit meer gekomen en daar was ik erg blij om!
De eerste weken waren erg zwaar. Er heerste een strenge discipline en er werd veel gesport.Ā Ook ās nachts waren er veldoefeningen. De soldaten droegen de dikke uniformen van het Britse leger, omdat Nederland nog geen voorzieningen op dat gebied had. Dat wollen uniform moest tijdens het appĆ©l en het eten gedragen worden. Dat was geen pretje, want het was een zeer warm voorjaar.ā Later, tijdens verjaardagen, keerde het thema āmilitaire dienstā regelmatig terug en dan riep Kees altijd: āIn Nunspeet heb ik tijdens die veldoefeningen niet alleen heide gezien, maar ook gevreten!ā
Kees vond die eerste periode een leuke tijd waarin hij zijn kameraden, zijn ālotgenotenā, goed leerde kennen. Ze hebben vreselijk veel lol met elkaar gehad. āDe eerste zes weken werd je omgeschoold van burger naar militair en daarna volgde een overplaatsing. Ik werd overgeplaatst naar Utrecht, voor de opleiding āRadioman Verbindingsdienstā. Het vervolg van deze militaire opleiding gebeurde in de toenmalige āHojelkazerneā. Voor mij was dat een ideale overplaatsing, want met de trein was het naar Culemborg maar een kwartiertje. Soms ging ik ās avonds naar een collega van de NIEAF om thuis bij hem te schaken of te helpen met fotograferen en ontwikkelen van fotoās, want hij was bedrijfsfotograaf en met een oude plaatcamera was het prachtig werken!ā.
Bij de Hojelkazerne behoorde Kees tot Klasse 33/37, waar hij leerde om antennes op te zetten. Zo werkte hij daar o.a. met de AN/TRC 1-antenne en de zender/ontvanger ANG RC-9. Hij zat daar vanaf 25 september 1953 tot en met 10 juni 1954.