Dag en nacht de Russen uitluisteren

Geschreven door:

Zweitse Lulof

Ik ben geboren in 1940. Nadat ik mijn opleiding tot onderwijzer had afgemaakt, moest ik in november 1964 opkomen bij de verbindingsdienst in Ossendrecht. Na de basisopleiding werd ik overgeplaatst naar de Simon Stevin kazerne in Ede. Daar leerde ik het morse alfabet. We gingen regelmatig met een radiowagen op oefening om te leren hoe je via de telegrafie berichten kon oversturen.

Nadat ik mijn sergeantstrepen had gekregen, werd ik overgeplaatst naar de 890 Radiocompagnie, een onderdeel van het 898 Radio Bataljon in Gorinchem. Direct na aankomst moest ik een officiële eed afleggen waarin ik verklaarde dat ik “geheim zal houden al hetgeen naar de aard der zaken of krachtens daartoe verstrekte bevelen geheim behoort te blijven.”  Het proces-verbaal daarvan heb ik nog.

Vervolgens moest ik een aantal weken oefenen om de luistersnelheid van de morsetekens nog verder op te voeren. Daarna draaide ik mee in de diensten in het Bastion. Dit was een gebouw buiten Gorinchem dat afgesloten was via hoge hekken en waar je pas binnen kwam nadat iemand de deur voor je had geopend. In ploegendienst moesten we 24/24 de Russische militaire berichtgeving uitluisteren en opschrijven. Het waren allemaal codes van vijf letters of cijfers. Als je een Russisch bericht opving, moest je proberen om zo snel mogelijk ook de andere zenders van het netwerk te onderscheppen.
De grote vellen met al die codes moesten we doorgeven aan andere militairen, die in een kamer ernaast moesten proberen om de codes om te zetten in klare taal. Soms ging een telegrafie zender over op telex. Dan schakelden wij snel de telex naast ons in en plakten alle codes in reepjes achter elkaar. Een koffiepot vol lijm stond daarvoor steeds paraat.

We hoorden nooit wat we nu eigenlijk hadden opgevangen. Behalve één keer toen de commandant tijdens een avonddienst naar ons toe kwam met flesjes cola en sinas en gevulde koeken. ‘Als dank voor bewezen diensten’. Hij vertelde dat we de vorige dag de NAVO een goede dienst hadden bewezen. Er was een NAVO-oefening gaande in Griekenland. Uit door ons onderschepte berichten, bleek dat de Russen deze oefening volgden en ook de telegrafie berichten analyseerden. De NAVO militairen kregen dat van ons te horen. Zij gingen vervolgens allerlei onzinnige berichten versturen waarmee ze de Russen in de war brachten.

Sommige beroepsmilitairen waren heel deskundig in hun uitluisterdienst. Ik moest een keer iets dringends vragen aan een collega die met zijn koptelefoon op bezig was met het opschrijven van codes. Hij deed één oorschelp opzij, ik stelde mijn vraag en terwijl hij gewoon door bleef luisteren en schrijven, gaf hij mij ook nog antwoord.

Een jaar of acht geleden was ik op vakantie in Polen en kwam aan de praat met de taxichauffeur die ongeveer even oud was als ik. Ik vertelde hem over mijn werk tijdens mijn diensttijd. Bleek dat hij precies hetzelfde had gedaan, maar dan voor het Warschaupact. We hebben samen een biertje gedronken.

Verhalen

“En dan werd het rolletje in beslag genomen”

De Defensiehaven door kinderogen Ik kan mij nog herinneren dat toen na de tweede wereld oorlog weer op de markt van Arnhem woonden, er geoefend werd met zoeklichten. Dan stonden er grote schijnwerpers op de markt opgesteld en die schenen dan de lucht in....

14 maanden van leren tot lummelen

In Juli 1986 mocht ik opkomen bij de Frederik Hendrik Kazerne om de opleiding LaRo chauffeur te volgen. Ik had al een rijbewijs terwijl andere die de opleiding vrachtwagen kregen helemaal niets hadden. De bizarre organisatie van de Landmacht. Status Quo had een...

Bij de stuw in Olst en nog wat verder

Komend uit militaire dienst, bij de Koninklijke Marine, heb ik van 18 oktober 1954 tot 1 oktober 1955 gewerkt bij de Dienst Speciale Werken van Rijkswaterstaat. Deze dienst was belast met het onderhoud en de bediening van het caisson dat het sluitstuk vormde van de...

Ik ga daar echt niet onder de grond zitten!

Ik werkte vanaf 1971 bij de Rijksluchtvaartdienst. Deze dienst was onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie gaf ook een maandblad uit. In 1984 verscheen daarin een oproep voor mensen die geïnteresseerd waren in een functie voor het...

De kameraadschap was groot

In januari 1985 kwam ik “voor mijn nummer op” in Ossendrecht. Opleiding Landroverchauffeur. Na twee maanden naar Hollandsche Rading om voor gewondenverzorger, ofwel hospik opgeleid te worden. In mei naar 103 Verkenningsbataljon in Seedorf op de Noordduitse...

Huzaar in Duitsland

In april 1963 vertrok ik op Koninginnedag met het 103e Verkenningsbataljon naar Duitsland. We werden gelegerd in kamp Bergen Hohne, het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Joodse mensen hoefden trouwens niet mee als ze niet wilden. Het station bestond uit...

Atoomwapens in ‘T Harde

Ik zat bij de 425 cie.van Heutzs. Samen met de hier gelegerde Amerikaanse soldaten moesten we in 't Harde atoomwapens bewaken (die er volgens de regering niet lagen maar een publiek geheim vertelde anders). Het beheer van de wapens, nucleaire artilleriegranaten en...

Nooit enige Oostblok dreiging gemerkt

In 1980 kreeg ik mijn oproep om als dienstplichtige mijn land te dienen. Kort voor de opkomst in november, kreeg ik te horen dat ik zou worden opgeleid tot dienstplichtig onder-officier en dat mijn diensttijd met 2 maanden verlengd zou worden. Enfin, ben gegaan....

Koffie in plaats van oefenen

Omdat ik voor de marine was afgekeurd werd ik ingedeeld bij de BB. Dit was overigens niet op vrijwillige basis maar viel onder de dienstplicht. Er werd mij een grijs uniform verstrekt met een helm van het model dat men in de eerste Wereldoorlog gebruikte. Ik werd...

Mijn diensttijd bij de huzaren van boreel 1978-1980

Ik, peter sluimer , ben van lichting 78-6 en heb gediend bij 42 Zelfstandig Verkennings Eskadron van de huzaren van Boreel. Wij waren de oren en ogen van de brigade. Wij moesten opereren op de Duitse laagvlakte. Klopt wat hier veel wordt geschreven. De Russen dat...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes